ΣΚΑΚΙ: Ο Μάγκνους Κάρλσεν διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή

Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν νίκησε τον Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιούπου ξεκίνησε στις 9 Νοέμβρη και ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, και διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Μετά από 12 ισοπαλίες στα παιχνίδια κλασικού χρόνου, το ματς οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα οι δύο αντίπαλοι θα έπαιζαν τέσσερις παρτίδες ράπιντ (25′ + 10” προσαύξηση).

Τελικά, ο κάτοχος του τίτλου κέρδισε -μάλλον άνετα- τα τρία παιχνίδια που χρειαζόταν (3-0-0).

Στο πρώτο παιχνίδι ο Κάρλσεν με τα λευκά επέλεξε την αγγλική άμυνα και δικαιώθηκε, καθώς κυριάρχησε πλήρως στη σκακιέρα και ανάγκασε τον Αμερικανό σε ήττα μετά από 55 κινήσεις. Στη δεύτερη παρτίδα ο Κάρλσεν, παρότι με τα μαύρα, συνέτριψε το διεκδικητή του τίτλου, οδηγώντας τον σε «παράδοση» μετά από μόλις 28 κινήσεις.

Στην τρίτη παρτίδα, ο Καρουάνα προσπάθησε με τη σικελική άμυνα (Βαριάντα του Καν) να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ, αλλά η ισχυρή δομή των κεντρικών πιονιών του Κάρλσεν, απέτρεψε τη δημιουργία κινδύνων και έτσι μετά από 51 κινήσεις ο Καρουάνα παραιτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο ματς στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στο οποίο κανένας παίκτης δεν σημειώνει νίκη σε κάποια παρτίδα κλασικού χρόνου, αντίθετα ο νικητής κρίθηκε σε γρήγορες παρτίδες όπως και πριν δυο χρόνια, όταν ο Κάρλσεν είχε αντιμετωπίσει τον Ρώσο Σεργκέι Καριάκιν.