Σε εξώσεις προσφύγων από δομές και διαμερίσματα προχωρά η κυβέρνηση

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με θέμα την αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές και διαμερίσματα. Στην ουσία πρόκειται για εξώσεις αφού χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο με το κουπόνι της πρόνοιας στο χέρι. Σύμφωνα δε με πρόχειρους υπολογισμούς πρόκειται για 8.000 ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του υπουργού στα κοινωνικά δίκτυα, το σχέδιο αφορά τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και τα άτομα που έχουν πάρει «τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης». Σημειώνεται, επίσης, ότι «οι θέσεις στέγασης που θα καταστούν διαθέσιμες από την αποχώρηση όσων δεν δικαιούνται παροχών, θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάτι που αποτελεί κοινό στόχο για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία».

Η αποχώρηση ατόμων από δομές και διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» των αιτούντων άσυλο, τα οποία έχουν λάβει αναγνώριση για περισσότερες από 30 ημέρες από την επίδοση της αναγνώρισής τους, έχει προγραμματιστεί για την 1/6. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλη, αυτό το χρονικό διάστημα παρατείνεται για τις οικογένειες, μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, για τις γυναίκες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και κατάσταση λοχείας, καθώς και για τους ασυνόδευτους που κατά την ενηλικίωσή τους διαμένουν σε κέντρα ή θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και για τους οποίους συντρέχουν λόγοι ευαλωτότητας ή παρακολουθούν σπουδές σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας ή επαγγελματικής, τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού, ανησυχίες και επιφυλάξεις για τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την απόφαση αυτή και μάλιστα στην πανδημία του κορονοϊού, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καταστούν αυτόνομοι. Κατατέθηκαν δε προτάσεις προκειμένου οι αποχωρήσεις να γίνουν σταδιακά, με αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξαιρούνται λόγω ευαλωτότητας, αλλά και με ταυτόχρονη αξιοποίηση του προγράμματος ένταξης «Helios» και άλλων προγραμμάτων σύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας. Αυτά τα προγράμματα δε είναι ανεπαρκή αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων. Εξάλλου, η σύμβαση της Γενεύης επιβάλλει στα κράτη να εξασφαλίζουν μια σειρά δικαιώματα στους πρόσφυγες.

Σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο και προσφύγων που φτάνουν, πλέον, τις 120.000 φιλοξενούνται σε διάφορες δομές στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική μείωση των αφίξεων τους τελευταίους μήνες. Οι 39.700 (το 33%) βρίσκονται στα νησιά, ενώ οι 80.300 (το 67%) στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.