ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αναστέλλει την παράδοση πετρελαίου μέσω Ερυθράς Θάλασσας μετά από επίθεση των Χούτι

Οι σιίτες Χούτι στην Υεμένη επιτέθηκαν χθες Τετάρτη εναντίον δύο σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Ερυθρά Θάλασσα και για το λόγο αυτό το Ριάντ αποφάσισε να αναστείλει τη διέλευση πετρελαίου μέσω των στρατηγικών στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ.

«Όλες οι παραδόσεις πετρελαίου μέσω των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ έχουν ανασταλεί προσωρινά μέχρις ότου (…) καταστεί ασφαλής η ναυσιπλοΐα στην περιοχή», ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ.

Δύο πετρελαιοφόρα χωρητικότητας δύο εκατομμυρίων βαρελιών έκαστο δέχθηκαν επίθεση χθες στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαίου «Aramco». «Ένα από τα πλοία υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή διαρροή πετρελαίου», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η «Aramco» επισήμανε ότι η απόφαση να ανασταλούν οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ έγινε προκειμένου να διασφαλιστούν «τα συμφέροντα των πλοίων και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκληθεί πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και μάχεται κατά των Χούτι είχε ανακοινώσει ότι ένα σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο «έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας» από τους αντάρτες και υπέστη «μικρές υλικές ζημιές».

Ο στρατός της Υεμένης με τη στήριξη του συνασπισμού εξαπέλυσε στις 13 Ιούνη επιχείρηση για την ανακατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού. Ωστόσο η επιχείρηση σταμάτησε την 1η Ιούλη προκειμένου να επιτραπεί στον ΟΗΕ να επαναλάβει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – «AFP» – «Reuters»)