Τίμησαν τον Νίκο Πλουμπίδη οι ΚΟ Χαϊδαρίου ΚΚΕ – Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης

«Τιμή μου εγώ, πάνω από όλα, έχω την τιμή του Κόμματος». Λόγια του Νίκου Πλουμπίδη, που σαν σήμερα, πριν από 64 χρόνια, στις 14 Αυγούστου 1954, εκτελέστηκε στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν: «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος» και «δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

Με μια σεμνή και λιτή εκδήλωση οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ τίμησαν τον Νίκο Πλουμπίδη, 64 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή αγωνιστή στο Δαφνί.

Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο όπου ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός στις 14 Αυγούστου 1954 από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι με κατάθεση λουλουδιών και σύντομη ομιλία από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ’ τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο Μπλόκο στις 17 Αυγούστου 1944.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 18.00, από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα.

Συνεχίζεται την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 18.00, στο κοινοτάφιο του Γ’ Νεκροταφείου, με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Η ομιλία του Θοδωρή Σκολαρίκου 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ στο σημείο όπου ο ήρωας κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, έπεσε νεκρός στις 14 Αυγούστου του 1954 από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Ο Νίκος Πλουμπίδης αφιέρωσε τη ζωή του για το δίκιο της εργατικής τάξης και των λαϊκών ανθρώπων.

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας το 1902. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1926. Δάσκαλος συνδικαλιστής. Στο 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Τον Ιούνη του 1938 εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το 1942 επανεκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτικό Γραφείο και το 1943 ανέλαβε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Πρωτοστάτησε στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του ΕΑΜ στις 5 Μάρτη 1943 που ουσιαστικά ματαίωσε την υποχρεωτική επιστράτευση που ήθελαν να επιβάλλουν οι Γερμανοί κατακτητές. Διετέλεσε επίσης καθοδηγητής της Οργάνωσης Περιφρούρησης Λαϊκών Αγωνιστών.

Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Οκτώβρη του 1945, εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια περίοδο που η “λευκή τρομοκρατία” του αστικού κράτους και των συμμοριών του οργίαζε. Μετά την έναρξη του αγώνα του ΔΣΕ και πολύ περισσότερο μετά από την στρατιωτική ήττα του (Αύγουστος 1949) οι διώξεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίσεις και οι εκτελέσεις των κομμουνιστών βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

Μέσα σε αυτή την περίοδο έδρασε ο Πλουμπίδης, προσπαθώντας να ανασυστήσει τις παράνομες κομματικές οργανώσεις και ενώ αυτές δεχόντουσαν πολλά χτυπήματα στην Αθήνα. Ήδη από την άνοιξη του 1948, είχε αναλάβει την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Ο Νίκος Μπελογιάννης έφτασε στην Ελλάδα παράνομα το 1950 από τη Ρουμανία. Καθήκον του σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας ήταν η ανασυγκρότηση των παράνομων κομματικών οργανώσεων.

Όταν είχε γίνει η δεύτερη δίκη του Μπελογιάννη, ήταν καταδικασμένος σε θάνατο και βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία στο “Συμβούλιο Χαρίτων”. Ο Πλουμπίδης στις 12 Μάρτη 1952 έστειλε επιστολή στους δικηγόρους του Μπελογιάννη με την οποία διαμήνυε στις διωκτικές αρχές: “καθοδηγητής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ ήμουν εγώ και ΟΧΙ ο Μπελογιάννης”.

Υποσχόταν ότι θα εμφανιστεί στις διωκτικές αρχές για να δικαστεί, άρα σύμφωνα με το σκεπτικό του θα έπρεπε να μετατραπούν οι θανατικές καταδίκες του Μπελογιάννη. Η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα “Δημοκρατική Αλλαγή” στις 16 Μάρτη.

Τότε το ΠΓ κατήγγειλε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό “Ελεύθερη Ελλάδα” ότι η επιστολή αυτή ήταν πλαστή – μεθοδευμένη από την Ασφάλεια και ανακοίνωσε ότι ο Ν. Πλουμπίδης βρισκόταν βαριά άρρωστος στο εξωτερικό.

Στις 27 Ιούλη 1952 ακολούθησε η διαγραφή του από το Κόμμα.

Ο Πλουμπίδης συνελήφθη στις 25 Νοέμβρη 1952 σ’ ένα σπίτι στον Κολωνό όπου κρυβόταν. Στις 27 Νοέμβρη μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό “Ελεύθερη Ελλάδα” ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία ο Πλουμπίδης καταγγελλόταν ως πράκτορας της Ασφάλειας. Την επόμενη μέρα η ίδια ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα “Αυγή”.

Στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β’ Τόμος, αναφέρεται: “Η απόφαση του ΠΓ για τον Πλουμπίδη ήταν άδικη. Στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πληροφορίες που έδιναν στελέχη του Κόμματος από την Ελλάδα, καθώς και σε παραβιάσεις από τον Πλουμπίδη του κομματικού – καταστατικού πλαισίου”.

Συγχρόνως, το συνολικό πλαίσιο της όξυνσης της ταξικής πάλης, με τους μηχανισμούς του ελληνικού αστικού κράτους καθώς και άλλων κρατών να επιδιώκουν διάβρωση στις γραμμές του ΚΚΕ, διαμόρφωναν πρόσφορο έδαφος για καχυποψία απέναντι σε διαφορετικές αντιλήψεις στις γραμμές του Κόμματος, που ακόμα και αν εξ αντικειμένου βοηθούσαν τον ταξικό αντίπαλο, δεν σήμαινε ότι οι φορείς τους ήταν όργανα του αντιπάλου.

Επτά μήνες αργότερα, τον Ιούλη του 1953, το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τον καταδίκασε “δις εις θάνατο”. Εκτελέστηκε ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν: “Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ, αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος” και “δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του”.

Στο στρατοδικείο, όπου δικαζόταν ερήμην και όλη η ηγεσία του ΚΚΕ με την κατηγορία της κατασκοπίας κ.ά., ο Πλουμπίδης υπερασπίστηκε το Κόμμα, την πολιτική του και την ηγεσία του Κόμματος. Στις αιτιάσεις των στρατοδικών ότι το Κόμμα έχει κηλιδώσει την τιμή του απάντησε: “Τιμή μου, εγώ πάνω απ’ όλα έχω την τιμή του Κόμματος”.

Η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1958 επανεξέτασε την υπόθεση του Νίκου Πλουμπίδη και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να στήριζε την κατηγορία σε βάρος του, αντίθετα, την χαρακτήρισε αστήριχτη και άδικη.

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τον ίδιο και το Κόμμα, ο Νίκος Πλουμπίδης έδειξε την ηθική ανωτερότητα των κομμουνιστών. Μας άφησε ως παρακαταθήκη τι σημαίνει ακλόνητη πίστη στο Κόμμα και μας δίδαξε με τη στάση του το μοναδικό δρόμο δικαίωσης για κάθε μέλος και στέλεχος του Κόμματος. Πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα το Κόμμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή σεμνή εκδήλωση συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος μας. 100 χρόνων ζωής και δράσης πάντα στην πρώτη γραμμή των εργατικών – λαϊκών αγώνων.

Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς μας, στη φετινή συμβολική επέτειο, είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Τιμή και δόξα στο Νίκο Πλουμπίδη.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Το δίκιο θα νικήσει!».