ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Ρήγμα πολλών μέτρων στα ύφαλα και εισροή υδάτων από την πρόσκρουση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «OLYMPUS» 

Στη βραχονησίδα Ασπρονήσι προσέκρουσε νωρίτερα σήμερα το Επιβατηγό – Οχηματαγωγό «OLYMPUS» πρώην «ΕΛΛΗ Τ», εν πλω, πλησιάζοντας το λιμάνι της Σαντορίνης.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία ρήγματος πολλών μέτρων στα ύφαλα του πλοίου, καθώς και εισροή υδάτων. Το συγκεκριμένο πλοίο είναι κατασκευής του 1976 και ήταν το πρώτο του ταξίδι μετά από εκτεταμένες επισκευές.

Από την πλευρά του το ΥΕΝ δεν δίνει μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων.

Επισημαίνεται ότι έχει γίνει μεθόρμηση του πλοίου, δηλαδή έχει αγκυροβολήσει σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού, όπου αυτή τη στιγμή εκτελείται επιθεώρηση από το τοπικό κλιμάκιο του κλάδου επιθεώρησης εμπορικών πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πλοίο λαμβάνει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από ρωσικό νηογνώμονα ο οποίος στα γραφεία του στον Πειραιά που είναι και η έδρα του, έχει μόλις ένα άτομο.

ΚΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Ζητά έργα για ασφαλή κυκλοφορία στη θάλασσα με αφορμή την πρόσκρουση πλοίου

Ανακοίνωση σχετικά με την πρόσκρουση του πλοίου Olympus της εταιρείας Sea Speed Ferries (πρώην Έλλη Τ) στο Ασπρονήσι, έξω από τη Θηρασιά, που ήρθε να προστεθεί στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη το λιμάνι του Αθηνιού, εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο μήνας της μεγάλης τουριστικής κίνησης ξεκίνησε με πολλά προβλήματα στο λιμάνι του Αθηνιού, βασική “πύλη εισόδου” στο νησί μας.

Ο δρόμος που οδηγεί στον Αθηνιό, είναι τελείως ακατάλληλος να δεχτεί την κίνηση των οχημάτων που κινούνται προς και από το λιμάνι.

Ο χώρος του λιμανιού έχει περιοριστεί δραματικά λόγω έργων στην προβλήτα.

Στο λιμάνι δένει ένα πλοίο κάθε φορά για να αποβιβάσει επιβάτες και προϊόντα, κάτι που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις.

Υπάρχει ταυτόχρονη άφιξη – αναχώρηση πλοίων από Πειραιά, Κρήτη, κρουαζιερόπλοια, που αποβιβάζουν εκατοντάδες επισκέπτες σε μικρό χρονικό διάστημα και δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος και απαράδεκτη τουριστική εικόνα.

Και στα τόσα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα:

Η πρόσκρουση του πλοίου Olympus της εταιρείας Sea Speed Ferries (πρώην Έλλη Τ) στο Ασπρονήσι, έξω από τη Θηρασιά που οδηγήθηκε στο λιμάνι για έλεγχο.

Η δρομολόγηση του συγκεκριμένου πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ρέθυμνο σε νυχτερινό δρομολόγιο, προβλήθηκε εδώ και μήνες ως ελάφρυνση του λιμανιού του Αθηνιού τις «ώρες αιχμής». Ωστόσο, το μεγάλης ηλικίας πλοίο (1976) παρά τις εκτεταμένες επισκευές, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο του ταξίδι!

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τα εξαντλημένα πληρώματα, τις ταλαιπωρημένες μηχανές που δουλεύουν ασταμάτητα και τους ανταγωνισμούς των εφοπλιστών, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αποτελούν παράγοντες κινδύνου ατυχήματος.

Και να θυμούνται όλοι οι «αρμόδιοι» ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σαπίζει εδώ και 12 χρόνια στα νερά της καλντέρας!

Καλούμε την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, δρομολογώντας χωρίς καθυστέρηση τα έργα που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική κυκλοφορία σε στεριά και θάλασσα στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά (νέο λιμάνι, δρόμος, στήριξη πρανών κλπ)

Καλούμε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παίξει το ρόλο του: Να λύνει άμεσα τα προβλήματα και να ικανοποιεί διαχρονικά, χειμώνα και καλοκαίρι τις ανάγκες των νησιών και των επισκεπτών τους και όχι τις απαιτήσεις των εφοπλιστών.

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης να είναι σε εγρήγορση και να διατρανώσει τη θέλησή του για ναυτιλιακή και τουριστική ανάπτυξη σε όφελος όλων των νησιών και των κατοίκων τους».