ΣΑΜΟΣ: Εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ και τις σύγχρονες συγκοινωνίες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Με μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για σύγχρονες συγκοινωνίες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών» και ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, το Σάββατο 16 Ιούνη θα κορυφωθεί η δραστηριότητα της ΤΕ Σάμου, σχετικά με το θέμα.

Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Αιολίς», στο Βαθύ στις 19.30.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή συζητώντας με το λαό του νησιού την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, έχει ξεκινήσει σειρά δραστηριοτήτων με θέμα «Σύγχρονες συγκοινωνίες και η θέση του ΚΚΕ».

Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της Σάμου να πάρει ενεργά μέρος, να συμβάλει με τη γνώμη και τις προτάσεις, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για Συγκοινωνίες – Μεταφορές που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πανάκριβες συγκοινωνίες ή απομόνωση; Υπάρχει τελικά διέξοδος για το λαό;

Το θέμα των Μεταφορών – Συγκοινωνιών απασχολεί, προβληματίζει και πολλές φορές εξοργίζει τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μας.

Και η φετινή συζήτηση για τα καλοκαιρινά δρομολόγια αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ωμή πραγματικότητα.

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα, σημαδεύοντας αρνητικά τη ζωή μας. Με τα υπέργηρα – αναξιόπλοα μέχρι πρόσφατα καράβια, που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο του “Σαμίνα” με τους 82 αδικοχαμένους συμπατριώτες μας, αλλά και με τα καράβια “νέας γενιάς” με τα πανάκριβα εισιτήρια και τα ελάχιστα – ανεπαρκή δρομολόγια.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην αεροπορική σύνδεση επιδεινώνουν την κατάσταση και εντείνουν τον αποκλεισμό για τα λαϊκά στρώματα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Την ιδιωτικοποίηση της “Ολυμπιακής” και τη συγχώνευσή της με την “Αegean” που ως ιδιωτικό πλέον μονοπώλιο λυμαίνεται τις αερομεταφορές; Τα πανάκριβα εισιτήρια, παρά τις εκπτώσεις προπληρωμένων εισιτηρίων από μήνες πριν; Ή το πρόσφατο ξεπούλημα των αεροδρομίων (και της Σάμου) στην ελληνογερμανική “Fraport”, η οποία ετοιμάζεται “να πουλάει και τον αέρα” των εγκαταστάσεών του που έγιναν με τα χρήματα του λαού;

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η ανεπαρκής χερσαία συγκοινωνία, ο αποκλεισμός των χωριών και των κατοίκων που δεν διαθέτουν δικό τους αυτοκίνητο, η τάση μονοπώλησης των ταξί και τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών και τέλος τα πανάκριβα καύσιμα που κάνουν την ιδιωτική μετακίνηση απαγορευτική για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, αλλά και αυτοτελώς με παρεμβάσεις στη Βουλή, Ερωτήσεις κ.λπ., σε μεγάλες και μικρές κινητοποιήσεις του λαού του νησιού μας, για άμεσες λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα των Συγκοινωνιών.

Όποιο βήμα σε θετική κατεύθυνση έγινε κατά καιρούς έχει και τη σφραγίδα των κομμουνιστών που πάλεψαν πρωτοπόρα μαζί με το λαό.

Τα βήματα όμως αυτά δεν μπορούσε παρά να είναι ανεπαρκή και πρόσκαιρα. Αιτία είναι ο νόμος του κέρδους των μονοπωλίων και στον τομέα των Συγκοινωνιών που κυριαρχεί και καθορίζει τα πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Γι’ αυτό, άλλωστε, πάντα το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα και να ανοίγουν δρόμο στην οριστική επίλυση των προβλημάτων, οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες πρέπει να συνδέονται με το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς, της κατασκευαστικής και επισκευαστικής βιομηχανίας που συνδέεται μ’ αυτά. Με δυο λόγια, να γίνουν τα καράβια, τα αεροπλάνα, οι σιδηρόδρομοι κ.λπ. λαϊκή περιουσία ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό, υπό εργατικό – λαϊκό έλεγχο, λειτουργώντας με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματός μας, επανερχόμαστε και προσπαθούμε πιο ολοκληρωμένα και να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα στο μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα και το νησί μας.

Προβάλλοντας παραστατικά και αντικειμενικά την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και την κατεύθυνση, την πολιτική πρόταση η οποία μπορεί να δώσει αποτελεσματικό πλαίσιο πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος και οριστική απάντηση – λύση στο πρόβλημα.

Σ’ αυτή την προσπάθειά που αναλαμβάνει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και οι Κομματικές μας Οργανώσεις στο νησί, θα είναι σημαντική η βοήθεια όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, όλων των κατοίκων της Σάμου.

Σας καλούμε να πάρετε ενεργά μέρος, να συμβάλλετε με τη γνώμη και τις προτάσεις σας, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ στον αγώνα για Συγκοινωνίες – Μεταφορές που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου».