ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ο λαός να είναι σε εγρήγορση

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία, μετά το προχτεσινό επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική), κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όταν ρωσικά περιπολικά σκάφη με τη χρήση όπλων σταμάτησαν και συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία με 24 ναύτες. Και το συγκεκριμένο περιστατικό γίνεται στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία στην περιοχή.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι τα τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας είχαν εισέλθει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους, όπως είπε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Μάλιστα, η FSB σημειώνει ότι «η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για τη διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς – Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτήν τη διαδικασία προηγουμένως για να περνούν ειρηνικά». Τρεις Ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονταν εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στρατιωτικός νόμος για 60 μέρες

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα ουκρανικά πλοία δεν έκαναν «τίποτα επιλήψιμο» και κατηγόρησε τη Ρωσία για «στρατιωτική επιθετικότητα». Το ουκρανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας αποφάσισε χτες την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, δηλαδή όλες οι μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τίθενται σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού για 60 μέρες. Την πρόταση ενέκρινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Στο μεταξύ, χτες Ουκρανοί εθνικιστές – διαμαρτυρόμενοι για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς – διαδήλωσαν μπροστά στο προξενείο της Ρωσίας στο Λβιβ, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, τα οποία κύλησαν έως τον φράκτη του κτιρίου. Στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων έριξαν δεκάδες καπνογόνα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε το συμβάν σκόπιμη πρόκληση που έγινε κατ’ εντολή της ουκρανικής ηγεσίας, «υπολογίζοντας τα πρόσθετα οφέλη που θα αντλήσουν από αυτήν την κατάσταση, προσδοκώντας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να στηρίξουν τυφλά τους υποκινητές, όπως συνήθως». Αναφερόμενος στους σκοπούς της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Λαβρόφ είπε πως «η Σύνοδος Κορυφής του G20 πλησιάζει» και ότι επιπλέον «η Ουκρανία υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος για τη στρατιωτικοποίηση της Αζοφικής Θάλασσας στην περασμένη ΓΣ του ΟΗΕ. Πιθανώς να ήθελαν να συλλέξουν γεγονότα για να στηρίξουν αυτό το χωρίς νόημα ψήφισμα». Επιπλέον, έκανε λόγο για «Δυτικούς σπόνσορες» της Ουκρανίας, εννοώντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το προχτεσινό επεισόδιο θα αξιοποιηθεί από την Ουκρανία για αναβολή των προεδρικών εκλογών το 2019.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) σημειώνει ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Το NATO τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο». Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη από τη Γερμανία, την Τουρκία και την Πολωνία.

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Μίχαελ Ροτ, έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη». «Θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς συνέβη. Και οι δύο πλευρές ωστόσο θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και να μην καλλιεργήσουν κλίμα έντασης, το οποίο θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της Ρωσίας συνεδρίασε χτες το απόγευμα έκτακτα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «εξαιτίας της επικίνδυνης εξέλιξης της κατάστασης στη Θάλασσα του Αζόφ και των γεγονότων που την ακολούθησαν».

ΚΚΕ: Οξύνονται οι ανταγωνισμοί, ο λαός να είναι σε εγρήγορση

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξελίξεις στην Κριμαία:

«Η χτεσινή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στην Κριμαία και η σημερινή κήρυξη στρατιωτικού νόμου και μερική επιστράτευση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό, ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ απ’ τη μια και η Ρωσία απ’ την άλλη, οξύνονται με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό και τη χώρα».

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Βήμα βήμα 

Το νέο θερμό επεισόδιο το βράδυ της Κυριακής στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι ένα ακόμα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν στην περιοχή και ευρύτερα.

Το κάθε τέτοιο βήμα φέρνει τους λαούς ακόμα πιο κοντά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, συσσωρεύει επιπλέον «εύφλεκτη ύλη» στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια μεριά και τη Ρωσία από την άλλη.

Η Μαύρη Θάλασσα, εξάλλου, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Στρατηγική που ξεδιπλώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, μέσα από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη μαζί με την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, τις νέες διοικήσεις και τις συνεχείς ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και βέβαια την ευρωΝΑΤΟική επέμβαση στην Ουκρανία τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλη, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα», με τις αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» να εστιάζουν στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και στους δρόμους του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στο ρόλο που παίζουν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.

Ενώ, μόλις λίγες μέρες πριν, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο ζητάει μέτρα απέναντι στον «πιθανό κίνδυνο να καταλάβει η Ρωσία τα υφιστάμενα ουκρανικά πετρέλαια και πεδία φυσικού αερίου στη Αζοφική Θάλασσα μόλις επιτύχει το στόχο της μετατροπής της σε εσωτερική λίμνη εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο υπογράφει σταθερά όλες τις σχετικές αποφάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναπαράγοντας και όλα τα προσχήματα με τα οποία ντύνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αλλά διεκδικεί και αναλαμβάνει ρόλο εμπροσθοφυλακής στην υλοποίησή τους.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που σταθερά την τελευταία τετραετία αυξάνει τις δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Αποστολές που έχουν ως βάση τη ΝΑΤΟική αρμάδα που σουλατσάρει στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πραγματικότητα για να ελέγχει τον ρου των ρωσικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού να φυλάει τον εναέριο χώρο και της Βουλγαρίας, που απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, να βρίσκεται δηλαδή στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Στα επικίνδυνα αυτά σχέδια πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση σπέρνει όλη τη χώρα, μετατρέποντας το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκαλύφθηκε χτες, την άλλη στιγμή του θερμού επεισοδίου απογειώθηκαν κατασκοπευτικά αεροσκάφη από τη βάση της Σούδας, για να βρεθούν στην περιοχή. Για τις ίδιες αποστολές, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφορμούν από τη βάση της Λάρισας συλλέγοντας «πληροφορίες» μέχρι την Ουκρανία, ενώ η Θεσσαλία έχει μετατραπεί και σε βάση εφόρμησης των αμερικανικών ελικοπτέρων προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Ολα αυτά, χώρια τα σχέδια για την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, με το βλέμμα σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, ακόμα – όπως γράφεται – και για τον αποκλεισμό των Στενών του Βοσπόρου σε ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης.

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να χτυπήσουν «καμπανάκι» στον ελληνικό λαό. Για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, η κυβέρνηση μπλέκει το λαό όλο και πιο βαθιά στο βούρκο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μυρίζουν μπαρούτι. Ο αγώνας για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ χρειάζεται τώρα να δυναμώσει.

Μαγνήτης

Το επεισόδιο ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στη Μαύρη Θάλασσα έγινε την Κυριακή το απόγευμα. Την επόμενη ακριβώς μέρα, το πρωί της Δευτέρας, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο «σηκώθηκε» από τη βάση της Σούδας και κατευθύνθηκε προς την Κριμαία, για να αποτελέσει το «μάτι» και το «αυτί» του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το θέμα αποκαλύφθηκε από ρωσικά Μέσα και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τα ουκρανικά, την ώρα που το κατασκοπευτικό βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας.

Η άμεση ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας για ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο δείχνει το ρόλο που παίζει στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και προς Βορρά, στον ανταγωνισμό του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Επιβεβαιώνεται και μ’ αυτόν τον τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, με τις βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια από τον Έβρο έως την Κρήτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η χώρα καθίσταται «μαγνήτης» σε περίπτωση που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακωθεί, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η βάση της Αλεξανδρούπολης, την οποία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, έχει για αποστολή και τον αποκλεισμό του ρωσικού στόλου που πλέει ανοιχτά της Συρίας από τη Μαύρη Θάλασσα…

Περίεργο περιστατικό στη συνοριογραμμή με ΠΓΔΜ

Περίεργο περιστατικό δολιοφθοράς στη συνοριογραμμή Ελλάδας – ΠΓΔΜ, το οποίο φέρεται να συνέβη από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως αυτά του Σαββάτου, ερευνούν η Ασφάλεια της Φλώρινας και οι στρατιωτικές αρχές. Στο διάστημα αυτό, άγνωστοι ξεθεμελίωσαν με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων 105 τριγωνομετρικές τσιμεντένιες πυραμίδες και κυλινδρικά κολωνάκια που οριοθετούν το σύνορο, σε μια έκταση που εκτείνεται από τα βόρεια του χωριού Μεσόκαμπος έως τα ανατολικά της κοινότητας Αχλάδα του δήμου Φλώρινας.

Οι συγκεκριμένες πυραμίδες είναι χρεωμένες για τη συντήρησή τους στην ΠΓΔΜ, καθώς βρίσκονται μακριά από ελληνικά φυλάκια. Οι αρχές των δυο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της έρευνας για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να εξακριβωθεί το κίνητρό τους, όπως και για να ξαναστηθούν τα συνοριακά σημάδια, που είχαν τοποθετηθεί μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της τρίτης 27 Νοέμβρη 2018