Προχωρά αποφασιστικά στις «εξώσεις» προσφύγων η κυβέρνηση

Να φύγουν σταδιακά -χωρίς να ξεκαθαρίζεται τι θα απογίνουν- καλούνται 11.237 πρόσφυγες από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia», όπως ενημέρωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η πανδημία ανέβαλε κατά δύο μήνες την «έξωση» των αναγνωρισμένων προσφύγων, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλη, ωστόσο δεν υπήρξε καμία πρόοδος στα ζητήματα ένταξης που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και τους εμποδίζουν να μπορούν να ζήσουν αυτόνομα, χωρίς τη βοήθεια προγραμμάτων, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, είναι ελλιπή. Ερωτηματικά υπάρχουν αν στα κυβερνητικά σχέδια είναι να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αστυνομικές επιχειρήσεις σε δομές και διαμερίσματα για να εκδιώξουν τους πρόσφυγες.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι ότι η «αποχώρηση» των προσφύγων κάθε μήνα θα δημιουργήσει κενές θέσεις φιλοξενίας τις οποίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται εναλλακτική λύση για τη στέγασή τους.

Σήμερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε σύσκεψη, κατά την οποία «συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής». Ειδικότερα, ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν». Αποφασίστηκαν δε κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» (σ.σ. σήμερα το πρόγραμμα αυτό στεγάζει 1.590 πρόσφυγες) και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και περιφερειακός συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τέλος, από την 1 Σεπτέμβρη οι προπληρωμένες κάρτες που δίνονται στους αιτούντες άσυλο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ έχει καλέσει την κυβέρνηση: Κανένας πρόσφυγας, που έχει πάρει άσυλο, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα. Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.