Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή» από την ΕΡΤ 2, στις 1/4 ώρα 23:30

Από το κανάλι της ΕΡΤ 2 θα προβληθεί τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στις 23:30, το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή». Η προβολή του συμπίπτει με την εξέγερση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής 75 χρόνια πριν, τον Απρίλη του 1944.

…Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Αντιμέτωποι, την ίδια ώρα, με το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της «4ης Αυγούστου», με τα αγγλικά σχέδια κυριαρχίας στη μεταπολεμική Ελλάδα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα σαν στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως και ο λαός της σε βουνά και πόλεις, ή σαν στρατιωτική φρουρά του βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Άγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου…

Είκοσι χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Κύριο αίτημα του εξεγερμένου στρατού στην κορύφωση του κινήματος, ο σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ 2018.