Ποτέ στην Ιστορία το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και εγγύησης των συνόρων

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην ΕΡΤ3 και την δημοσιογράφο Δ. Αυγέρη.

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χτες το πρωί, στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Επικοινωνία» με την δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

— Οι αναφορές αυτές για το Μακεδονικό, μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα και η θέση του ΚΚΕ και γι’ αυτό, αλλά και το τι θα κάνει αν έρθει προς ψήφιση μια συμφωνία, είναι ένα ζήτημα.

— Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία αυτή. Θεωρούμε ότι είναι μια συμφωνία, η οποία δεν βοηθά στην επίλυση ούτε διμερών προβλημάτων ούτε γενικότερα τη σταθερότητα και τη φιλία των λαών στην περιοχή. Κυρίως το σκεπτικό μας βασίζεται σταθερά απ’ όταν προέκυψε το πρόβλημα το 1991, όπως θυμόμαστε όλοι και σε συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια, στο γεγονός ότι πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά και η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των Βαλκανίων σ’ αυτό το διαίρει και βασίλευε, που κυρίως ως βάση του έχει την ευρωατλαντική πολιτική, την πολιτική ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως είναι το ΝΑΤΟ για παράδειγμα, όπως είναι οι ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα.

Και βεβαίως, η συμφωνία αυτή και η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να υπογραφεί στις Πρέσπες και να υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ, ήταν μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια φυσικά και στην ΕΕ. Δε συμμεριζόμαστε καθόλου τους πανηγυρισμούς και της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως και ορισμένων άλλων όψιμων φίλων της Ελλάδας, όταν πανηγυρίζουν και μας λένε σ’ όλους τους τόνους ότι έτσι κατοχυρώνονται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Ποτέ στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ποτέ στην Ιστορία της πατρίδας μας και γενικότερα των Βαλκανίων, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και εγγύησης των συνόρων. Προχωράμε σε αλλαγές συνόρων και όλα αυτά τα ζητήματα, κι όσο για τα περί επίλυσης του ζητήματος Μακεδονίας, ονόματος, μακεδονικής γλώσσας, μακεδονικής εθνότητας κ.λπ., δεν το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία. Και απ’ αυτήν τη σκοπιά, τα προβλήματα των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών, τα ζητήματα των διεκδικήσεων είναι εδώ…

— Αυτό γιατί θα έπρεπε να απασχολεί το ΚΚΕ;

— Διότι από την αρχή λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, όπως θα θυμόσαστε πολύ καλά. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις τότε της ΝΔ, στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός – ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ – τότε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είχαν εντοπίσει το πρόβλημα στο όνομα. Και άρχισαν μια αέναη διαπραγμάτευση για το όνομα, χωρίς να βάζουν επί τάπητος τα ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας που ανοίγει το δρόμο για έγερση σε μια πορεία ζητημάτων μειονότητας στην Ελλάδα και διεκδικήσεων από τη γειτονική χώρα και από άλλες χώρες.

Μπερδεύουν διαφορετικές εποχές για να δικαιολογήσουν τις σημερινές επιλογές

— Επειδή αναφερόμαστε στα ζητήματα Ιστορίας, ξέρετε, λένε ή και χρεώνουν στο ΚΚΕ ότι αυτή η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα έχει να κάνει από πολύ παλιά, έχει να κάνει από τότε που υπήρχε ένα άλλο μπλοκ που διαμόρφωνε τους συσχετισμούς εδώ στη Βαλκανική, με τη Γιουγκοσλαβία, τα ομόσπονδα κρατίδια, τη θέση του ΚΚΕ για ανεξάρτητο κράτος Μακεδονίας και πολλοί το επικαλούνται…

— Ναι, μιλάτε για τη θέση η οποία υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 για ένα διάστημα, η οποία εκτιμήθηκε ως λάθος τότε και άλλαξε αυτή η θέση. Μιλάτε επίσης για μια θέση μιας ολομέλειας της ΚΕ, μέσα σε άλλες, εντελώς διαφορετικές συνθήκες, η οποία κράτησε πάλι και αυτή από τον Φεβρουάριο του 1948 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, για μερικούς μήνες. Ηταν το πρόβλημα τότε με τον Δημοκρατικό Στρατό, με τον εμφύλιο, όπου χρειαζόταν εφεδρείες, υπήρχαν τα προβλήματα με τον Τίτο, με τη Γιουγκοσλαβία, με το κλείσιμο των συνόρων, υπήρχαν μια σειρά τέτοια προβλήματα και πολλοί άνθρωποι σλαβόφωνοι και Ελληνες, αλλά και αυτοί που έμεναν τότε και ήταν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συμμετείχαν και ενίσχυαν τον αγώνα του ΔΣΕ. Αυτό ήταν το ζήτημα και για κάποιους μήνες τότε υπήρχε αυτό. Αλλά και αυτό πάλι από τον ίδιο τον Ζαχαριάδη, από το ίδιο το Κόμμα, είχε εκτιμηθεί ως λάθος για κείνους τους μήνες που υπήρχε.

Τώρα μιλάμε για μια άλλη περίοδο, για μια άλλη διαφορετική εποχή, για άλλους διεθνείς συσχετισμούς, αλλά και με διαφορετική εθνολογική σύνθεση ακόμα σε όλα τα Βαλκάνια, και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων κ.λπ. Αρα μην μπερδεύουμε διαφορετικές εποχές για να δικαιολογήσουμε μια σημερινή απόφαση, μια σημερινή επιλογή, η οποία δεν βοηθά – ξαναλέμε – τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.

Το όνομα θα μπορούσε να λυθεί πάρα πολύ καλά, με γεωγραφικό προσδιορισμό κ.λπ. Αυτή ήταν η θέση μας από την αρχή. Το πρόβλημά μας εμάς δεν είναι αν ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία στη συμφωνία ή οποιοδήποτε άλλο, εάν έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά αυτός πρέπει να προσδιορίζεται στη συμφωνία. Και η συμφωνία μιλάει για «μακεδονική γλώσσα», για «μακεδονική εθνότητα» – δεν λέω για το όνομα – λέω για τα ουσιαστικά ζητήματα. Το όνομα για εμάς ποτέ, ξαναλέω, δεν υπήρχε πρόβλημα, από το 1992…

— Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό;

— Καθόλου αντιφατικό.

— Γιατί;

— Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις ότι υπάρχει μια γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που από την αρχαία Ελλάδα εκτεινόταν σε περιοχές που σήμερα ανήκουν σε άλλες χώρες, να πεις ότι τα σύνορα – και να το πεις κατηγορηματικά αυτό – έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συνθήκες και μετά από αιματηρούς πολέμους μεταξύ των χωρών και είναι κατοχυρωμένα τα σύνορα. Και άρα γεωγραφικά προσδιορίζω εκείνο που ήταν η Βόρεια Μακεδονία παλιά, γεωγραφικά, μόνο γεωγραφικά. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» – δέστε τι βάζει η συμφωνία, «Μακεδόνας πολίτης» λέει – δεν έχει καμιά σχέση με το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας».

Τα περί αυτοπροσδιορισμού εντάσσονται στη ΝΑΤΟική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε»

— Στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όχι στο πώς τους προσδιορίζουμε εμείς…

— Δεν υπάρχει αυτοπροσδιορισμός. Είναι ένα, να μην πω γελοίο επιχείρημα, διότι είναι επικίνδυνο επιχείρημα αυτό το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού. Να ξεκαθαρίσουμε τον αυτοπροσδιορισμό, είναι επικίνδυνο ζήτημα. Ξεκινάει η ιστορία ως εξής, λέει κάποιος «στη Θράκη θα πρέπει να αυτοπροσδιορίζονται – για παράδειγμα – οι Ελληνες υπήκοοι που είναι εκεί μουσουλμάνοι το θρήσκευμα κ.λπ., άλλοι τουρκικής καταγωγής, άλλοι Πομάκοι, άλλοι Ρομά… να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν. Λέει ο άλλος εγώ είμαι Τούρκος, είμαι Τούρκος, εγώ είμαι Βούλγαρος». Αλλά αυτό δημιουργεί αντικειμενικά πρόβλημα. Αρα όσοι το λένε αυτό το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, βάζουν το ζήτημα επί τάπητος ότι «εγώ έχω δικαίωμα να διεκδικήσω εθνική μειονότητα, άρα να διεκδικήσω εθνικά εδάφη» και να πω ότι «εδώ είμαι μια τουρκική για παράδειγμα μειονότητα, είμαι μια βουλγάρικη μειονότητα, είμαι μια μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» και διεκδικώ αύριο και εδάφη εκτός από τα υπόλοιπα.

Αρα αυτά είναι περίεργα ζητήματα, επικίνδυνα ζητήματα, στην πραγματικότητα είναι μέσα στην ουσία της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής τού «διαίρει και βασίλευε», είναι στη λογική του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό βλέπετε τώρα τη Σερβία με το Κοσσυφοπέδιο να θέλουν να ανταλλάξουν εδάφη και να βγαίνει η Αλβανία και να λέει «μα θέλω κι εγώ εδάφη» και να βγαίνει κι άλλος και να λέει «θέλω κι εγώ εδάφη».

— Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, είναι αυτή που κάνει ο κ. Ζάεφ και το παρουσίασε χτες στην ομιλία του, που μιλάει για έναν κίνδυνο εάν δεν περάσει το δημοψήφισμα, γιατί αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην ουσία σε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, μιλάει για κινδύνους από τον βορρά της FYROM. Δεν υπάρχει αυτή η ανάγνωση ότι αν δεν περάσει η συμφωνία και αν δεν δοθεί ένα τελεσίδικο όνομα στη γειτονική χώρα, κινδυνεύει να διαμελιστεί;

— Κοιτάξτε να δείτε, ο Ζάεφ κάνει την προεκλογική εκστρατεία του έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα και μάλιστα με εντελώς ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Το πρόβλημά τους δεν είναι ούτε το όνομα ούτε όλα τα υπόλοιπα. Το πρόβλημά τους είναι ότι θέλουν να δέσουν τη χώρα αυτή σε άλλο άρμα ιμπεριαλιστικού μπλοκ κ.λπ. Αρα λοιπόν, στην ανάγνωση που κάνει ο κ. Ζάεφ, σε ένα πράγμα έχει δίκιο: Οντως υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, κίνδυνος διαμελισμού, οι κίνδυνοι όλοι αυτοί.

Ομως εμείς εκτιμάμε ότι είναι πιο επικίνδυνη η κατάσταση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και εάν βρεθεί ένα όνομα ανάμεσα στις δυο χώρες με γεωγραφικό προσδιορισμό, εάν δεν απαλειφθούν όλα αυτά τα αλυτρωτικά, εάν δεν τελειώσει η ιστορία περί «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» και εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εάν δεν σταματήσουν κι εδώ στην Ελλάδα διάφοροι εθνικιστικοί αλυτρωτικοί κύκλοι να υψώνουν τη σημαία της αντίδρασης, αντί να υψώνουν τη σημαία της φιλίας των λαών και με το λαό της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ, και να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα οι λαοί των δύο χωρών. Είναι μια διαφορετική ανάγνωση, μια διαφορετική ανάλυση. Εμείς δεν επιμένουμε να την ενστερνιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού, εμείς αυτό που επιμένουμε είναι να ακούσουν και να ακούσετε την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ, με ψυχραιμία, γιατί είναι η μόνη ουσιαστική θέση που στέκεται γύρω από το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος οι ακροδεξιοί κύκλοι

— Υπάρχει ένα προβοκατόρικο ερώτημα, που το ακούω, ότι δεν φοβάστε με αυτά τα επιχειρήματα και την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ και τη στάση που θα τηρήσει στη συμφωνία των Πρεσπών, ότι μπορεί να ρίξει «νερό στο μύλο» των ακροδεξιών κύκλων, αυτών που χρησιμοποιούν και καπηλεύονται το Μακεδονικό, για να χτίσουν καριέρες, για να χτυπήσουν ανθρώπους, για να εκφοβίσουν, δεν το φοβάστε αυτό;

— Οι κύκλοι αυτοί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αυτών που μιλάνε εν ονόματι του κοσμοπολιτισμού, που θέλουν να λύσουν όπως – όπως το υπαρκτό αυτό πρόβλημα με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επειδή είναι απαίτηση της αμερικανικής πολιτικής και επειδή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια – ιδιαίτερα μετά την ηγεσία Τραμπ – να είναι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι είναι πολιτικά ανόητοι, γιατί οι άλλοι δεν είναι καθόλου πολιτικά ανόητοι, είναι πανέξυπνοι και υλοποιούν πολιτικές που δεν συμφέρουν τον ελληνικό λαό, αλλά συμφέρουν την αστική τάξη της χώρας, κάποιους μονοπωλιακούς ομίλους, συμφέρουν τους ιμπεριαλιστές εταίρους και συμμάχους τους, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

Ολοι αυτοί δεν βλέπουν ότι αρχίζει η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, ότι συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και γενικότερα στην Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, ότι εδώ συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, μεγάλες δυνάμεις που έχουν τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή και γι’ αυτό αξιοποιούν με αυτόν τον τρόπο, τον ραγιάδικο αυτό τρόπο θα έλεγα, διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις που μπαίνουν στην υπηρεσία τους. Εδώ στην περιοχή συγκρούονται οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ με κυρίως τις χώρες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, που μπορεί να μην είναι στην ΕΕ, αλλά έχει μεγάλα συμφέροντα και άρα όταν έχεις τέτοια σύγκρουση ισχυρών δυνάμεων και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, γιατί μιλάμε για πετρέλαια, φυσικό αέριο, ορυκτό πλούτο, τότε εκεί που συγκρούονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

Η πολιτική της ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» αντιδραστικών φασιστικών δυνάμεων

— Πώς θα σχολιάζατε την πρωτοβουλία που εμφανίστηκε από την βουλευτίνα της Ολλανδίας για την καταψήφιση της ουγγρικής πολιτικής και του κ. Ορμπαν; Βλέπετε το πράγμα να πηγαίνει προς έναν κατευνασμό ή τα πράγματα είναι χειρότερα; Βέβαια τα ΚΚ της Ευρώπης ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν αυτήν την επίθεση.

— Εμείς και στο Ευρωκοινοβούλιο, χτες, ψηφίσαμε αυτήν την πρόταση, καταψηφίσαμε τη στάση της κυβέρνησης Ορμπαν. Υπήρξε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση από την Ευρωκοινοβουλευτική μας Ομάδα για το σκεπτικό μας, που δεν είναι ταυτόσημο σε όλα τα ζητήματα με το σκεπτικό των άλλων δυνάμεων και των πολιτικών ρευμάτων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Βεβαίως καταδικάσαμε την αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Ορμπαν, καταδικάσαμε το αντιδραστικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ουγγαρία, κυρίως τον αντικομμουνισμό και τις διώξεις ενάντια στο ΚΚ και τις κομμουνιστικές ιδέες στην Ουγγαρία και μια σειρά άλλα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία ο Ορμπαν ταυτίζεται με άλλους Ευρωπαίους. Πρέπει να πούμε ότι με αυτήν την ψηφοφορία, η οποία ήταν αναμφίβολα σε θετική κατεύθυνση, δεν ξεπλένεται το γεγονός ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η Κομισιόν έχει οδηγήσει σε διάφορες αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στον εγκλωβισμό προσφύγων εδώ στην Ελλάδα, ότι ευθύνεται για ρατσιστικά φαινόμενα και την άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, ότι ευθύνεται για την εξίσωση κομμουνισμού – ναζισμού – φασισμού, που αυτό δίνει «αέρα στα πανιά» σε αντιδραστικές, φασιστικές ναζιστικές δυνάμεις και βεβαίως έχει τεράστια ευθύνη για όλη αυτήν την πολιτική λιτότητας, μνημονίων και οικονομικής μέγγενης, που έχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων ανεξάρτητα κράτους, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Τα «μεταμνημονιακά» μνημόνια και η εποπτεία είναι εδώ και την επόμενη μέρα

— Στους εργαζόμενους αναφερθήκατε και στη χτεσινή σας ομιλία, κρίνατε και την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αξιολογήσατε και τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, παρότι αναμένεται να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του. Πώς βλέπετε την ιστορία των συντάξεων, του κατώτερου μισθού, των Συλλογικών Συμβάσεων, εάν αλλάζει όντως κάτι στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια και αν θεωρείτε ότι είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»;

— Πρόκειται για «μεταμνημονιακό» μνημόνιο. Υπάρχει εποπτεία, υπάρχουν συμφωνηθέντα με τους εταίρους, τους λεγόμενους «θεσμούς» και αυτά υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας και δεν μπορεί να ξεφύγει όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οποιαδήποτε σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση, εφόσον είναι εγκλωβισμένη σε αυτήν τη λογική και υπηρετεί αυτές τις κατευθύνσεις. Δεν είναι θετικά τα μέτρα, από ποια σκοπιά: Είναι σαν να μου λέτε αυτήν τη στιγμή ότι «σου παίρνω δέκα από τη μια τσέπη και σου δίνω ένα από την άλλη» και αυτό εάν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εάν πάει καλά το «ματωμένο» πλεόνασμα, όπως λέμε εμείς, εάν συμφωνήσουν οι «θεσμοί», εάν δεν υπάρξει αναταραχή στις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν υπάρξουν άσχημες συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Ευρώπης ή διεθνής οικονομική κρίση και άλλες πιέσεις στις αγορές. Υπάρχουν διάφορα «εάν». Είναι σαν να μου λέτε ότι επειδή θα δώσει ένα ψίχουλο – λόγω μιας μικρής ασθενικής ανάκαμψης που υπάρχει έτσι κι αλλιώς, μετά από 10 χρόνια κρίσης, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, έχει κρίσεις, υφέσεις, αναζωογονήσεις της οικονομίας και μετά ξανακυλάει πάλι σε κρίση, αυτός είναι ο κύκλος της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης – και την ίδια στιγμή τού έχει πάρει δέκα, ο ελληνικός λαός πρέπει να πει «ευχαριστώ»;

— Χτες άκουσα τον κ. Βορίδη, σε σχέση με τις συντάξεις, ότι εάν όντως επιτευχθεί αυτός ο δημοσιονομικός στόχος και τελικά αποφασίσει η κυβέρνηση ότι μπορεί να παγώσει το κούρεμα των συντάξεων, θα δούμε και εμείς πώς θα το ψηφίσουμε, εάν το διάβασα καλά. Σε αυτή την περίπτωση, το ΚΚΕ τι κάνει για τον συνταξιούχο, τον πρώην εργάτη;…

— Αν παγώσει για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο, να δούμε πώς θα το φέρει και τι θα είναι. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα, εξακολουθεί να υπάρχει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αν δεν καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, που έστρωσε το δρόμο στο να βγαίνει τώρα κάποιος κ. Καραγκούνης, η ΝΔ – προσπαθεί να τα μαζέψει βέβαια ο Μητσοτάκης, αλλά η ουσία αυτή είναι, το είπε – γιατί η λογική της ΝΔ αυτή είναι, το τριφασικό του Πινοσέτ. Και είναι λογική και άλλων, που βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και λογική άλλων από το ΠΑΣΟΚ επίσης, που έχουν τέτοιες αναλύσεις και οδηγούν εκεί. Αλλά, αν δείτε και τους ίδιους τους νόμους, εμείς προειδοποιούσαμε από το 1992, που ξεκίνησε ο πρώτος αντιασφαλιστικός νόμος που έπληττε το ασφαλιστικό σύστημα, που έπληττε τις συντάξεις και σε συνέχεια ακολουθήθηκε. Ηταν ο Μητσοτάκης, ήταν ο Παπανδρέου, ήταν ο Καραμανλής, ήταν ξανά ο Γ. Παπανδρέου, ήταν στη συνέχεια ο Σαμαράς, ήταν στη συνέχεια ο Τσίπρας. Ολοι αυτοί που κυβέρνησαν και ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα, σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και μας έχουν γονατίσει, έχουν γονατίσει τον ελληνικό λαό και τους συνταξιούχους, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα ψήφιζαν νέα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια που οδηγούν σε αυτήν τη λογική, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στην κατάργηση της κοινωνικής… Το θέμα είναι να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Δεν μπορούν να βρουν τα κλεμμένα, δεν μπορούν να βρουν αυτά που έφαγαν στα χρηματιστήρια, που τα έχει πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος έχει ματώσει για να πληρώνει κάθε μήνα. Οι μόνοι από αυτούς τους πυλώνες που πλήρωναν σταθερά και μόνιμα είστε εσείς κι εγώ, είναι οι εργαζόμενοι. Οι μόνοι που δεν πλήρωναν ήταν το κράτος και πολύ περισσότερο η μεγάλη εργοδοσία.

— Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά σας στη Θεσσαλονίκη, κ. Κουτσούμπα;

— Οχι, συνεχίζω σήμερα και αύριο το πρωί με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και αύριο το βράδυ μιλάω στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος είναι Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ.

— Και όποιος δεν έχει πάει στο Φεστιβάλ της Νεολαίας να πάει, γιατί δεν έχει καταλάβει τι είναι ο Σεπτέμβρης και τι είναι και η νιότη…