ΠΝΟ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : «Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει…” – Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γ. Αντωνόπουλου

Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες στην ΠΝΟ από τον σκυλοκαβγά μεταξύ του Γ. Γραμματέα  και των 9 προέδρων των ναυτεργατικών σωματείων, οι οποίοι μέχρι και χθες ήταν οι πιο πιστοί συνοδοιπόροι του. Από κοντά και ο «αριστερός ψάλτης» του Γ.Γ. ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργος, που νομιμοποιεί τους νόθους αντιπροσώπους της ΠΝΟ στα συνέδρια της ΓΣΕΕ.

Οι 9 αφοσιωμένοι και υπάκουοι στον Γ.Γ., αφού χωρίς αυτόν δεν είχαν καμμιά οντότητα και αυτός χωρίς αυτούς, δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να αποφασίζει κατ’ εντολή των εφοπλιστών, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.Οι εκπρόσωποι αυτών των σωματείων συνέθεταν τις Οικονομικές Ελεγκτικές Επιτροπές, τον πλαισίωναν πάντα στην Εστία Ναυτικών, αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού και παραδοσιακά υπονόμευαν απεργίες.

Τι προέκυψε ώστε να εναντιωθούν στον μέχρι χθες «προϊστάμενο» τους, με προεξέχοντα τον πρόεδρο των Πλοίαρχων Ε. Τσικαλάκη  πρώην στέλεχος των Μινωικών, γνωστό για τις αντεργατικές πεποιθήσεις του και την αλλεργία του για τα σωματεία αλλά και ο Ε. Σαριδάκης πρόεδρος των καμαρότων, ο Ε. Πατρώνης πρόεδρος των λογιστών και ταμίας της ΠΝΟ; Σε τι αποσκοπεί αυτό το σκηνοθετημένο έργο;

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» λέει μια γνωστή λαϊκή παροιμία και οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκουν το επόμενο διάστημα συντριπτικά χτυπήματα στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Γι’ αυτό προανήγγειλε στις 12/11/2019 ο υπουργός Ναυτιλίας στην ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά, παρουσία εφοπλιστών, ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας και εφαρμογή μισθολογίων ITF για τους Έλληνες ναυτεργάτες όπως ισχύει για τους αλλοδαπούς.

Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των ναυτεργατών περιλαμβάνει και τους  Γ. Χαλά – Ε. Τσικαλάκη, εντοπίζεται στον τρόπο και στον χρόνο που θα γίνει η παραλαβή – παράδοση της καρέκλας, από την μια οι μνηστήρες με την συνδρομή της διοίκησης της Ένωσης πλοίαρχων και των γνωστών προσώπων που χρόνια αποτελούν το πολιτικό υπόβαθρο της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Γιώργος Αντωνόπλουλος Πρόεδρος ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να περάσει στην νέα εποχή αυτή που οποιοδήποτε δικαίωμα είναι εμπόδιο.

ΣΣΕ – Κοινωνική Ασφάλιση συνδικαλιστικά δικαιώματα, το «πουλόβερ» πρέπει να ξηλωθεί γρήγορα. Τα 9 σωματεία ενώνονται με μια συγκολλητική ουσία που λέγεται κέρδος έτσι και αλλιώς στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν έχουν μέλη λογιστές, καμαρότοι, ρεσπεντζέροι, πρακτικοί πλοίαρχοι αν και γνωρίζουν ότι αυτό θα συμπαρασύρει όλες τις ειδικότητες και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Ευελπιστούν ότι κάποτε θα ξεχαστεί και τότε θα είναι μακριά από την ευθύνη που θα έχουν τα αποτελέσματα της δικής τους συμμετοχής στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Συνάδελφοι, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε τα ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανοστασίων και των Μάγειρων με οποίες δυνάμεις έχουμε  θα αναμετρηθούμε για να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης. Η «μεγάλη ελληνική εμπορική ναυτιλία» είναι φτιαγμένη πάνω στο βωμό της εκμετάλλευσης  χιλιάδων ναυτεργατών, με  τον ιδρώτα  και το αίμα τους. Την ζωή και τα όνειρα μας να τα κρατήσουμε μακριά από τους «εφιάλτες» μας.

Αντωνόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Π.Ε.Ε.ΜΑΓ.Ε.Ν.

Πειραιάς 19/12/2019