Πληθαίνουν τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τεράστιες «τρύπες» στα μέτρα ασφαλείας για ναυτεργάτες και επιβάτες

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: 
Απαιτούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για ναυτεργάτες και επιβάτες.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στα επιβατηγά πλοία για την προστασία της υγείας των επιβατών, των πληρωμάτων, με ευθύνη εφοπλιστών και υπουργείου Ναυτιλίας, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ναυτεργάτες, στις οικογένειές τους, στους νησιώτες και συνολικά τους εργαζόμενους. Τα τελευταία περιστατικά μιλούν από μόνα τους:

  • Το επιβατηγό πλοίο «GALAXY» της ναυτιλιακής εταιρείας «A-SHIPSMANAGEMENT», με 40 μέλη πλήρωμα, εκτελούσε το δρομολόγιο Δυρράχιο (Αλβανία) – Ιταλία και διέκοψε τα δρομολόγιά του λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας και ελλιμενίστηκε στο μόλο των κρουαζιερόπλοιων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, σημειώνει ότι «πραγματοποίησε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας ζητώντας στοιχεία και πληροφορίες για την κατάσταση του πληρώματος, αν έχουν ελεγχθεί ή αν θα κατέβουν στο νησί». Όπως τονίζει, όχι μόνο «δεν δόθηκαν απαντήσεις», αλλά «υπάρχει και η πληροφορία ότι το καράβι θα αποπλεύσει με προορισμό την Κρήτη».

«Είναι απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κέρκυρα, οι υπηρεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των ναυτεργατών του πλοίου και των κατοίκων της Κέρκυρας. Το πλήρωμα θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα πριν τον απόπλου για ενδεχόμενο κρούσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προφύλαξης στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στην πορθμιακή γραμμή, τόσο για τους ναυτεργάτες όσο και για τους επιβάτες, με ευθύνη των εταιρειών, της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών. Ανακοίνωση για το ίδιο πλοίο εξέδωσαν και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχε γίνει γνωστό αν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία πληρώματος και επιβατών.

  • Την περασμένη Πέμπτη, καταγγελίες ναυτεργατών ανέφεραν ότι στο οχηματαγωγό πλοίο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΙΙ», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ιταλία, όταν κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας, οδηγός φορτηγού οχήματος ενημέρωσε τους αρμόδιους ότι είχε πυρετό. Σε παρέμβαση των ταξικών σωματείων στις λιμενικές αρχές της Πάτρας, ο αξιωματικός υπηρεσίας ανέφερε ότι λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά. Επίσης, αν και οι σχετικές καταγγελίες γνωστοποιήθηκαν στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το αν έγιναν κάποιες ενέργειες ώστε να διαψευστεί ή να επιβεβαιωθεί το περιστατικό.
  • Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη με το επιβατηγό – οχηματαγωγό ακτοπλοϊκό πλοίο «BLUE STAR MYKONOS», όπου επίκουρος αποβιβάστηκε με υψηλό πυρετό στο λιμάνι της Καβάλας, ωστόσο χωρίς τη λήψη του παραμικρού μέτρου και χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία του πυρετού, με εντολή της εταιρείας και την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, το πλοίο αποβίβασε και επιβίβασε κανονικά επιβάτες και απέπλευσε για το επόμενο λιμάνι. Ευτυχώς που βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων που λήφθηκαν από τον ναυτεργάτη, τα οποία σημειωτέον ανακοινώθηκαν μετά από ώρες.

Τα ναυτεργατικά σωματεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μεταφέρουν τις καταγγελίες επιβατών και ναυτεργατών, που κάνουν λόγο «για έλλειψη από στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην επιβατηγό ναυτιλία, όπως στις γραμμές Πάτρα – Ιταλία, Πειραιά – Κρήτη, και σε άλλες γραμμές του Αιγαίου». «Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για άμεσα μέτρα πρόληψης επιβατών και ναυτεργατών με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρμόδιων υπουργείων της, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζουν.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 17/3/2020