ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ : Μπαίνει σε στρατιωτικό κλοιό στο όνομα της «προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας»

Ετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενεργότερη εμπλοκή στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Την προώθηση σχεδίου για τη συγκρότηση «διεθνούς αποστολής» στον Περσικό Κόλπο, με πρόσχημα την «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας», επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν σε αυτή θα συμπεριλαμβάνεται και η αντίστοιχη «ευρωπαϊκή αποστολή» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέρεμι Χαντ, με αφορμή την κατάληψη του υπό βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» στις 19 Ιούλη από τις ιρανικές δυνάμεις. Ο Πομπέο υποστήριξε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ που θα φέρει την ονομασία «Operation Sentinel» («Επιχείρηση Φρουρός») έχει αποτρεπτικό σκοπό. Επανέλαβε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά «να αλλάξουν τη συμπεριφορά της ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Πάντως, Ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που επικαλέστηκε το πρακτορείο «Reuters», υποστήριξαν πως ηΓαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στα Στενά του Ορμούζ και πως εκφράζουν ενδιαφέρον η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία. Ανέφεραν επίσης πως μελετάται το ενδεχόμενο να αναλάβουν τη διοίκηση της αποστολής από κοινού Βρετανία και Γαλλία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στρατηγός Κένεθ Μακένζι, μιλώντας στο «CBS News» ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «ενδέχεται» να κατέρριψαν «και δεύτερο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» στα Στενά του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό έχουν απορρίψει οι ιρανικές αρχές…

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ερωτηθείς εάν η Ρωσία δέχτηκε «κρούση» από τις ΗΠΑ για συμμετοχή στην Επιχείρηση «Sentinel», το διέψευσε, λέγοντας ότι συνήθως οι Αμερικανοί τους ενημερώνουν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Μόσχα σύντομα θα προωθήσει «τη δική της ιδέα συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο», δίχως περαιτέρω διευκρίνιση.

Στην Τεχεράνη, πάντως, ο διοικητής του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί προειδοποίησε ότι η χώρα του «παρακολουθεί όλα τα εχθρικά πλοία και ιδιαίτερα τα αμερικανικά στην περιοχή του Κόλπου» και διατηρεί αρχείο με εικόνες από τις καθημερινές τους κινήσεις. Πρόσθεσε επίσης πως φέτος για πρώτη φορά, το Ιράν θα πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια με συμμαχικές του χώρες στο τέλος του ιρανικού έτους, τον Μάρτη του 2020.

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, με αφορμή την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην αρχηγία των Βρετανών Συντηρητικών και την ηγεσία της χώρας, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και πως η πρόσφατη αρπαγή ιρανικού πετρελαίου κατά την κατάληψη του πλοίου «Grace-1» έξω από το Γιβραλτάρ από το βρετανικό Ναυτικό, «εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν πειρατεία, απλά και καθαρά».

«Παρών» και της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στον Περσικό Κόλπο και τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χτες ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η Ελλάδα «ως ποντοπόρος χώρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου», εκφράζοντας ουσιαστικά την ετοιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπλακεί ακόμα ενεργότερα και στους νέους αντιλαϊκούς συνασπισμούς που εξετάζονται. Προσθέτει επίσης πως «ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται». Ζήτησε έτσι την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και την ελεύθερη συνέχιση πλεύσης του σκάφους «Stena Impero», θεωρώντας πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένδειξης σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)