ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ – ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ : Στρατιωτικά γυμνάσια και απειλές

Επικίνδυνα αυξημένη στρατιωτική «κινητικότητα» καταγράφεται τις τελευταίες μέρες σε στρατηγικές περιοχές του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλίων για τον έλεγχο νευραλγικών οδών διέλευσης τεράστιων ποσοτήτων Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.

Στο νότιο άκρο του Περσικού Κόλπου, κοντά στον Κόλπο του Ομάν και τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ ξεκινούν στις 4 Αυγούστου μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ιρανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, ενώ από τις 24 Ιούλη (και ενώ εξελίσσεται ο αιματηρός για το λαό της Υεμένης ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της) συνεχίζονται στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα στρατηγικά περάσματα Μπαμπ ελ Μαντέμπ – που συνδέουν την Ερυθρά θάλασσα με τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό – ναυτικές ασκήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ με την επωνυμία «Eagle Response 2018», όπου τρεις χώρες (Νότια Κορέα, Πακιστάν και Ιορδανία) συμμετέχουν με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Στις ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις συμμετέχουν πάνω από 100 ιρανικά πλοία και μαχητικά ενώ στην περιοχή πλέουν ναυτικές δυνάμεις του αμερικανικού στόλου με μεγαλύτερο το αντιτορπιλικό «USS The Sullivans».Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε δηλώσεις του την Παρασκευή τόνισε με έμφαση: «Το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Το έκαναν στο παρελθόν. Είδαν τη διεθνή κοινότητα να θέτει τις ναυτικές δυνάμεις της εκεί μέσα για ασκήσεις ώστε να καθαρίσουν τα Στενά. Σαφώς, αυτό θα ήταν μία επίθεση στη διεθνή ναυτιλία και προφανώς θα ακολουθήσει διεθνής απάντηση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πριν λίγες από μέρες έγιναν τα εγκαίνια της νέας μεγάλης αιγυπτιακής ναυτικής βάσης Μοχάμεντ Ναγκίμπ στην περιοχή Ελ Χαμάμ κοντά στην Αλεξάνδρεια. Η βάση (που κατά τους αναλυτές του ρωσικού δικτύου ΣΠΟΥΤΝΙΚ φτιάχτηκε για να προστατεύσει, εκτός των άλλων, μεγάλο πυρηνικό σταθμό που ετοιμάζονται να φτιάξουν ρωσικά μονοπώλια) θεωρείται η μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.