
Μαζικό συλλαλητήριο έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Πέραμα ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών που «ξαναζωντάνεψαν» από τις μπίζνες και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που «τρέχουν» και στη συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή με τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την αβάντα της δημοτικής αρχής.
Εργαζόμενοι της πόλης, μαθητές από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής, μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γονείς τους, πλημμύρισαν την πλατεία Ηρώων που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαμηνύοντας με τα συνθήματα και τα πανό τους τη διάθεσή τους για συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της μάχης. Στο πλευρό τους ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Με συνθήματα «Ρύπανση, ανεργία, αυταρχισμός. Αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Δίνετε λεφτά στους πετρελαιάδες και στα σχολειά μας πέφτουνε σοβάδες», «Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με αγώνα και οργάνωση καζάνι δε θα μείνει» κ.ά., οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία που κατέληξε στα καζάνια. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για απόψε στις 8.00 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σύνθημα του αγωνιστικού συναγερμού σήμανε η Ένωση Γονέων Συλλόγων Περάματος και αμέσως ανταποκρίθηκαν μια σειρά ακόμα συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων όπως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματεία όπως αυτά των εργαζομένων του Δήμου Περάματος, των Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γυναικείοι Σύλλογοι-μέλη της ΟΓΕ, Συνταξιουχικές Οργανώσεις και Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι.
Βόμβες στις αυλές των σπιτιών για τα κέρδη των πολυεθνικών
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ειρήνη Καλαϊτζή, η οποία κατήγγειλε ότι οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες της περιοχής βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη της επαναλειτουργίας των καζανιών, μετά από δύο δεκαετίες διακοπής της χρήσης τους που είχε επιβάλει ο λαός του Περάματος με τους αγώνες του. Όπως επισήμανε, η επαναλειτουργία των καζανιών είναι μέρος του επενδυτικού σχεδίου της «Cosco» η οποία έχει κατασκευάσει προβλήτα καυσίμων και θέλει συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για να την τροφοδοτούν. Έκανε σαφές ότι «ξεκινάμε μια μάχη που θα είναι δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια. Βέβαια, ο περαμαϊκός λαός έχει πείρα από μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει στην περιοχή, είτε με αφορμή τα καζάνια ή με άλλα ζητήματα (όπως με τον Αρμό, με την κατασκευή σχολείων, με ελεύθερους χώρους κλπ.)». Το αίτημα, όπως επισήμανε «Όχι στα καζάνια του θανάτου», είναι ζωτικής σημασίας καθώς πρόκειται για την ενεργοποίηση 114 βομβών μέσα στις αυλές των σπιτιών και δίπλα σε σχολεία που φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές.
Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία των καζανιών συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μαίνονται ανάμεσα στα μονοπώλια για τις υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές τόσο της χώρας όσο και των χωρών στη γύρω περιοχή εγκυμονώντας απροσδιόριστους κινδύνους σε βάρος των λαών και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας, των φονιάδων των λαών, με τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκο κεκλεισμένων των θυρών στο Δημαρχείο.
Τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στα καζάνια είναι συνυφασμένος με την οργάνωση της πάλης για υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί η «ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που ξαναζωντανεύει τα καζάνια, προϋποθέτει φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Είναι απόλυτα αλληλένδετος με τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας», προειδοποίησε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Ηλ. Πατίδης και ο πρόεδρος του Σύλλογου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» Β. Βατίστας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά Χρ. Καραμαλίκη, η οποία αναφερόμενη στα δήθεν μέτρα ασφάλειας που διατείνονται ότι θα ληφθούν σημείωσε ότι «καλά κάνουμε και δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη», υπενθυμίζοντας τους νεκρούς σε χώρους δουλειάς όπως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», γιατί στο κυνηγητό του κέρδους τα μέτρα ασφάλειας είναι κόστος.