ΠΕΜΕΝ – 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου

48ωρη πανελλαδική – προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φλεβάρη από 00.01 έως 24 Φλεβάρη 24.00, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ στη σημερινή του συνεδρίαση.

«Παρότι είναι σε εξέλιξη η νέα έξαρση της πανδημίας και με χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας της υγείας του λαού, αναφέρει η ΠΕΜΕΝ, «εφοπλιστές, κυβέρνηση της ΝΔ, υπουργείο Ναυτιλίας, επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών».

Για άλλη μια φορά, σημειώνει, «όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επικαλούνται το σαθρό επιχείρημα ότι με την νέα τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης στα ποντοπόρα, που προωθούν με το ν.4714/2020, θα «τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου».

Αυτό που στη πράξη έχει συμβεί, τονίζει, «είναι από το 1980 για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών να έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας από ναυτεργάτες με δικαιώματα, να διευρυνθεί η ανασφάλιστη εργασία, να διογκώσουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ με πάνω από 1 δισ. ευρώ οργανικό έλλειμμα, να λεηλατήσουν την περιουσία του, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους του».

Το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ, «στηρίζει το κάλεσμα των 13 εργατικών σωματείων του Ν. Αττικής, για οργάνωση και αγώνα, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και στο αίτημα τους για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους και τους υπερασπιζόμαστε απέναντι στις διώξεις που υφίστανται».

Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες, υπογραμμίζει, «μέσα και έξω από τα καράβια, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, να περιφρουρήσουμε την 48ωρη πανελλαδική – προειδοποιητική Απεργία. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους τους ναυτεργάτες», επισημαίνει και καταλήγει: «Να μην επιτρέψουμε σε εφοπλιστές – κυβέρνηση να μας γυρίσουν τον τροχό της ιστορίας δεκαετίες πίσω, να μην γίνουμε σύγχρονοι δούλοι στις εφοπλιστικές γαλέρες. Έχουμε πολύτιμη ιστορική πείρα με τις κατακτήσεις των δικαιωμάτων μας, μέσα από αιματοβαμμένους ταξικούς αγώνες».