ΠΕΜΕΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ/ΚΕΣΕΝ : Διεκδικούν τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και των σπουδών

Καμία μέριμνα για την υγεία των σπουδαστών και την ολοκλήρωση των σπουδών

Κλειστό  από τις 11 Μάρτη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού, είναι με απόφαση της κυβέρνησης το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών και Πλοιάρχων (ΚΕΣΕΝ).

Ωστόσο η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν. (ΠΕΜΕΝ) και η Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών καταγγέλλουν ότι «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΚΕΣΕΝ, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για  ζητήματα που αφορούν την πορεία της υγείας  των σπουδαστών μηχανικών και πλοιάρχων, αλλά και την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΣΕΝ για το 2020».

Ρωτούν την κυβέρνηση:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας για τη διασφάλιση της υγείας των ναυτεργατών στα καράβια, στο ΚΕΣΕΝ, στις ναυτικές σχολές;
  • Ποια μέτρα παίρνονται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και των σπουδαστών;
  • Τι  μέτρα προτίθεται να πάρει για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο ΚΕΣΕΝ και στις άλλες ναυτικές σχολές;
Απαιτούν επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών

Συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών, και αυτών στα καράβια και αυτών που σπουδάζουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και των οικογενειών τους, κατέθεσαν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Ε.Ν. (ΠΕΜΕΝ) και η Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών. Επίσης, επιστολή απέστειλαν χτες στον υπουργό Ναυτιλίας και σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα με τα μέτρα για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά, απαιτούν ουσιαστικό έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών πριν από την αναχώρηση για τη ναυτολόγησή τους στα καράβια αλλά και με τον επαναπατρισμό τους. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών, κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά καθαρισμού και ατομικής προστασίας. Άμεσα, με ευθύνη της κάθε εφοπλιστικής εταιρείας, να γίνει ενημέρωση των ναυτεργατών που βρίσκονται σε μπάρκο, για τα μέτρα προφύλαξης ενάντια στον κορονοϊό. Να γίνει έλεγχος της τροφοδοσίας των καραβιών. Με ευθύνη κάθε εφοπλιστικής εταιρείας να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν επικοινωνία όλων των ναυτεργατών και των δόκιμων μηχανικών και πλοιάρχων με τις οικογένειές τους (παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσα στο πλοίο κ.ά.). Με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας, να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε ΚΕΣΕΝ και ΑΕΝ. Αποζημίωση στους ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, καθώς ο κύκλος έχει διακοπεί, όμως τα έξοδα τρέχουν και μάλιστα αυξάνονται, για τη θωράκιση της οικογένειας από την πανδημία. Να γίνει καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων του ΚΕΣΕΝ.

Όπως τονίζουν η ΠΕΜΕΝ και η Συντονιστική Επιτροπή είναι τουλάχιστον πρόκληση η κυβέρνηση και το υπουργείο να αξιοποιούν τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας για να προσφέρουν νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 18 Μάρτη και προβλέπει ρυθμίσεις «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνθήκες γαλέρας για τους μηχανικούς και γενικότερα για τους ναυτεργάτες, αύξηση του ημερήσιου χρόνου δουλειάς, παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών κ.ά., ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ετοιμάζουν την «επόμενη μέρα» στα καράβια

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, εκλεγμένοι μέσα από όργιο νοθείας, φαίνεται να «έπιασαν δουλειά» για την προώθηση και των εφοπλιστικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο υπουργός Ναυτιλίας το πρώτο που έκανε ήταν να ξεκινήσει συναντήσεις με αυτούς τους «συνδικαλιστές». Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη ναυτιλία ο κορονοϊός αλλά και η πιθανή εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον «νόθο πρόεδρο της Ένωσης Πλοιάρχων, Μ. Τσικαλάκη, φερόμενο και ως εκπρόσωπο άλλων 8 ναυτεργατικών σωματείων, παρότι γνωρίζει τις νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ένωσης Πλοιάρχων και εκκρεμούν καταγγελίες. Επιχειρεί με αυτήν τη συνάντηση να νομιμοποιήσει αυτό το όργιο νοθείας που συντελέστηκε». Προσθέτει ότι «ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, ο πρόεδρος των Πλοιάρχων, οι άλλοι 8 πρόεδροι που τους εκπροσωπεί, όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό τις επόμενες μέρες όπως έχει αναγγελθεί, αποτελούν τα φερέφωνα των εφοπλιστών, έχουν βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ:
Διεκδικήσεις για την προστασία τους και για τις σπουδές τους

Μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αλλά και μέτρα για τις σπουδές τους διεκδικούν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, με ανακοίνωση του Συλλόγου τους που αποστέλλουν στα υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας, καθώς και στη διοίκηση της σχολής.

Οι σπουδαστές καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, αλλά και το ότι η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που «ικανοποιεί το σύνολο των αξιώσεων των εφοπλιστών και χτυπά τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αφού περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση των συνθέσεων των πλοίων, η επέκταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας έως και πάνω από 10 ώρες κ.ά.». «Την ώρα που η Βουλή θα έπρεπε να συνεδριάζει μόνο για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει μέσα από αντεργατικά νομοσχέδια την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνουν οι σπουδαστές, που ενώνουν τη φωνή τους «με τους συναδέλφους μας στις άλλες ΑΕΝ, μαζί με αυτή των εργαζόμενων γονιών μας, και απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».

«Μαζί με τους συναδέλφους μας από τα ναυτεργατικά σωματεία παλεύουμε για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των δόκιμων μηχανικών και πλοιάρχων και όλων των υπόλοιπων ναυτεργατών που είναι εν πλω», δηλώνουν οι σπουδαστές και μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές των ΑΕΝ πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Όλοι οι σπουδαστές των ΑΕΝ να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν από τις υπάρχουσες λέσχες των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής τους, με την επίδειξη μόνο της σπουδαστικής τους ταυτότητας.
  • Το διάστημα που οι Ακαδημίες παραμένουν κλειστές, να προχωρήσουν ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Άμεσα να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από τα υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019 – 2020 για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και γενικότερα των ναυτικών σχολών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των ΑΕΝ, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης των Ακαδημιών.

Παράλληλα διεκδικούν μέτρα (απολύμανση, καθαριότητα κ.λπ.) για τις εστίες των Ακαδημιών και τους σπουδαστές που διαμένουν σε αυτές.