ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Όχι στις μειώσεις των συνθέσεων στα Ε/Γ πλοία από την 1η Νοέμβρη

Κάλεσμα στα σωματεία, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους «να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη με κλιμάκωση, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων», απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνέχιση του αγώνα για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ επανειλημμένα έχουμε αναδείξει τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, που περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του ν.4150/2013 (άρθρο 29), που καθορίζει και μειώνει από 1 Νοέμβρη έως 31 Μάρτη, την οργανική σύνθεση του προσωπικού των Γενικών Υπηρεσιών στα επιβατηγά πλοία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ναυτεργατών των Γενικών Υπηρεσιών να εργάζεται για ελάχιστους μήνες, οδηγώντας τους στην ανεργία, με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων να προκαλεί εντατικοποίηση της εργασίας, υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Οι εφοπλιστικές εταιρείες, κάνοντας χρήση του νόμου, θα προχωρήσουν αύριο σε μαζικές απολύσεις χωρίς καμία αιτιολογία από τις προβλεπόμενες και με καμία προστασία των ναυτεργατών.

Απαιτούμε τη μη εφαρμογή του νόμου και την κατάργησή του, οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνέχιση του αγώνα για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την Κοινωνικής Ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την πρόταση για απεργία στις 14 Νοέμβρη με κλιμάκωση, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».