ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ : Σύσκεψη για την οργάνωση και προετοιμασία της 24ωρης Πανελλαδικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 30 Μάη

Οργανωτική σύσκεψη για την προετοιμασία της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 30 Μάη πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή ναυτεργατών, την Τετάρτη 23 Μάη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ απέστειλαν, τη Δευτέρα 21 Μάη, προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ναυτεργατικών Σωματείων το παρακάτω έγγραφο:

«Ενόψει της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 30 Μάη και στην ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβάλλεται η άμεση σύγκλιση της Ε.Ε. της ΠΝΟ και να ληφθούν μέτρα για:
  • Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ενώσεις των εφοπλιστών για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες καραβιών.
  • Καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου και της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ στη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της ΔΟΕ για τους μισθούς των ναυτεργατών – International Labor Organizationmeeting : Subcommittee on wages of Seafarers, στη Γενεύη στις 20-21 Ιούνη 2018.
  • Καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου και της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ για το 44ο Συνέδριο ITF, στη Σιγκαπούρη 14-19 Οκτώβρη 2018.
Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τον Γ. Χαλά επικεφαλής του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού  στην ΠΝΟ, γιατί μαζί με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το μηχανισμό του υπουργείου ναυτιλίας, όπως και με τις προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά., χωρίς απόφαση της Ε.Ε. της ΠΝΟ, χειρίζεται τα σοβαρά αυτά ζητήματα, που καθορίζουν  το μέλλον, τη ζωή των ναυτεργατών. 

Καλούμε τα Δ.Σ. των σωματείων και τους ναυτεργάτες μέσα από τα καράβια, να συμμετέχουν στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του κλάδου

Δευτέρα, 21 Μάη 2018
Οι Διοικήσεις των Σωματείων
ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Θανάση Ευαγγελάκη:

“Σε περίοδο όπου συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην περιοχή μας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να προετοιμάζει την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της 4ης αξιολόγησης στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, επιβάλλεται να δυναμώσουν το μέτωπο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ενάντια στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι «η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ειρήνης», ενώ με την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες», με κράτη – δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ με την έξοδο της από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, η συνέχιση του πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, η πρόσφατη δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ με θύματα πάνω από 60 Παλαιστίνιους, αποτελούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των επεμβάσεων στην περιοχή.

Στις σημερινές συνθήκες, που οι δυσκολίες ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι μεγάλες και οι κίνδυνοι νέας, βαθιάς, διεθνούς οικονομικής κρίσης υπαρκτοί, δεν επαρκούν στο καπιταλιστικό σύστημα μόνο τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται σφοδρή αναμέτρηση για νέες αγορές, νέα πεδία κερδοφορίας, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενεργειακούς αγωγούς, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων. Άλλωστε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ακριβώς η συνέχιση της ίδιας της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλα, βίαια – στρατιωτικά κυρίως μέσα.

Δικαιολογημένα ο λαός ανησυχεί για τις εξελίξεις και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν από τη σκληρή διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αντίθετα αυτή η πολιτική του ιμπεριαλισμού, η σαπίλα του καπιταλισμού, προκαλεί την φτώχια, την μετανάστευση, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες για «μεταμνημονιακή εποχή», «επιστροφή στην κανονικότητα», «ανάκαμψη της οικονομίας». Στη ίδια κατεύθυνση και τα άλλα αστικά κόμματα που συνέβαλλαν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία κ.ά.

Η πρόσφατη δήλωση του Υφ. Εργασίας κ. Πετρόπουλου, ότι από 1.1.2019 θα εφαρμοστεί εφ’ όλης της ύλης ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) με σημαντικές μειώσεις για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ακόμα και όσων παίρνουν σύνταξη κάτω από 1.000 €, που θα προστεθεί στην οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, επιβεβαιώνει ότι και η επόμενη περίοδος, η λεγόμενη «μεταμνημόνιο εποχή» θα είναι εποχή νέων θυσιών για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού «εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή, στις αρχές Ιούνη,  περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης καθώς και το  «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής» στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων για την 4ετία 2019 – 2022.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα προστεθούν σε όσα ισχύουν σήμερα περιλαμβάνουν εκτός από την πλήρη εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2106, μείωση του αφορολόγητου, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ενίσχυση της φοροληστείας, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, μέτρα που είναι και απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευθεί, γιατί τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060.

Τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονίων, ήταν στα πλαίσια της στρατηγικής κατεύθυνσης της ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση οικοδομείται στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, πάνω από 657.000 έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Το 38% των εργαζομένων που δουλεύουν 8ωρο πληρώνονται χαμηλότερα από τον κατώτερο μισθό, 500.000 εργάζονται ανασφάλιστοι, με 383 ευρώ μεικτά καλείται να ζήσει ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, 1.000.000 εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες, ένας στους δύο πληρώνεται με καθυστέρηση.

Σε αυτές τις εξελίξεις συνεχίζουν το βρώμικο ρόλο του  «κοινωνικού εταιρισμού» οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι ηγεσίες των  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ά., συγκρότησαν την «κοινωνική συμμαχία», συμμετέχοντας στην περιβόητη «Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου» με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ για να προχωρήσει ανενόχλητη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τον ίδιο βρώμικο ρόλο στην υπηρεσία των εφοπλιστών είναι και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΠΝΟ, για άλλη μια φορά υπονόμευσαν τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών παρά την μαζική, μαχητική συμμετοχή, απορρίπτοντας την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συνέχιση της 48ωρης απεργίας στις 18 – 20 Απρίλη.

Αιχμή της απεργίας ήταν το επαίσχυντο σχέδιο υπουργικής απόφασης, που ανέδειξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, με δελτίο τύπου – καταγγελία, στις 4 Απρίλη,  απαιτώντας  την άμεση απόσυρση του και να συνεδρίαση η Ε.Ε. της ΠΝΟ για λήψη απόφασης απεργιακής κινητοποίησης.

Το σχέδιο υπουργικής απόφαση επιχειρεί να επιβάλλει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, δίνοντας το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία μεταξύ ελληνικών λιμανιών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις οργανικές συνθέσεις, διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Αποτελεί συνέχεια του ν.4150/2013 και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν αποδεκατίσει τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία, με τους εφοπλιστές να τις καθορίζουν και να τις επιβάλουν, υπονομεύοντας  ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Μετά το σπάσιμο της απεργίας και χωρίς απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, ο Γ.Γ. συμμετείχε σε συνάντηση του ναυτιλιακού τμήματος στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, προωθώντας τις θέσεις των εφοπλιστών για τις ΣΣΕ, τις εργασιακές σχέσεις.

Καταγγείλαμε την συμμετοχή του Γ.Γ. της ΠΝΟ επισημαίνοντας ότι η ομάδα ITF ,ETF, ΠΝΟ, λειτουργούν ως ατζέντηδες για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνίες έναντι αμοιβής από 5.000 – 8.000 δολάρια, για κάθε ένα καράβι ετησίως, για να μην εφαρμόζεται η ΕΓΣΣΕ και η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφει η πλειοψηφία της ΠΝΟ, αλλά δεν εφαρμόζεται για όλους. Τροφοδοτούν ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα που απομυζά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους ναυτεργάτες.

 Συνεχίζουμε τον αγώνα με την οργάνωση και προετοιμασία
της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 30 Μάη

Η συγκεκριμένη απεργία αποφασίστηκε από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πλειοψηφίες πεισματικά αρνήθηκαν να οργανώσουν την εργατική αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικα. Αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά και συλλογικά  δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία, ενώ δεν δίστασαν να ισχυριστούν ότι η απεργία έχει ξεπεραστεί.

Έβαλαν πλάτη να υλοποιηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να ψηφιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης,

Παρά το αίτημα των 536  Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, αρνήθηκαν το σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ, συνειδητά απέρριπταν τις προτάσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για να οργανωθεί η πάλη για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751€. Αυτοί συμφώνησαν  πριν 2 μήνες και υπέγραψαν τη διατήρηση αυτού του αίσχους που υπάρχει σήμερα, των μισθών εξαθλίωσης των 586 € και 511€.

Κρίσιμο ζήτημα στην απεργία στις 30 Μάη είναι να εκφραστεί η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ,  από την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Να καταδικαστεί η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της συρρίκνωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων που «ματώνουν» τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Κατακτήσεις και δικαιώματα που αφαιρέθηκαν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης, που κατακτήθηκαν με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς ταξικούς αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελούν βαρίδια για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ναυτεργάτες, εργαζόμενους. Να είναι ένα βήμα μπροστά στον απεγκλωβισμό από τα βρώμικα νύχια των εργατοπατέρων.

Στην απεργία στις 30 Μάη πρέπει να σηκώσουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών, των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Να αποκαλύψουμε το χαρακτήρα των μέτρων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπόσχονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι ενώσεις των μεγαλοεργοδοτών. Να εμποδίσουμε τα σχέδια τους να πολεμήσουμε αποφασιστικά τη λογική του μικρότερου κακού, της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – συνδικαλισμού και επιβάλλεται οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι  να τους απομονώσουν.

Έχουμε βγάλει ανακοίνωση για την απεργία και να συνεχίσουμε την διακίνηση της μέχρι την απεργία με εξορμήσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, ΝΑΤ, Οίκο Ναύτη, ΓΕΝΕ, ΚΕΣΕΝ, ΑΕΝ, στα λιμάνια Ραφήνα, Λαύριο, συγκροτούμε απεργιακά κλιμάκια, απεργιακή προσυγκέντρωση στις 30 Μάη στις 5:30 στη πλατεία Καραϊσκάκη και στην ίδια πλατεία στις 10π.μ στην απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Στις παρεμβάσεις μας για την απεργία να οργανώσουμε μια όσο πιο πλατιά δουλειά γίνεται  γύρω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που μπορούν σήμερα να αναχαιτίσουν έστω και προσωρινά ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να συνεχίσουμε στην ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ της κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με κατώτερο μισθό 751 ευρώ. Από το 2010 δεν έχουν ανανεωθεί οι ΣΣΕ για τα Ποντοπόρα και  τα Μεσογειακά Φ/Γ – Δ/Ξ αλλά και για την Ακτοπλοΐα  τα Πορθμεία και τις άλλες κατηγορίες καραβιών, οι μειώσεις των αποδοχών των ναυτεργατών  είναι μεγάλες. Οργανικές συνθέσεις των πλοίων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και την υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ στείλαμε έγγραφο την Δευτέρα 21 Μάη προς την Ε.Ε. της ΠΝΟ και τα Δ.Σ. των ναυτεργατικών σωματείων που αναφέρουμε:

«Ενόψει της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στις 30 Μάη και στην ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβάλλεται η άμεση σύγκλιση της Ε.Ε  της ΠΝΟ και να ληφθούν μέτρα για:

  • Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ενώσεις των εφοπλιστών για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες καραβιών.
  • Καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου και της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ στη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της ΔΟΕ για τους μισθούς των ναυτεργατών – International Labor Organization –  meeting : Subcommittee   on wages of Seafarers  στη Γενεύη στις 20-21 Ιούνη  2018.
  • Καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου και της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ για το 44ο Συνέδριο ITF, στη Σιγκαπούρη 14-19 Οκτώβρη 2018.

Καταγγείλαμε για άλλη μια φορά  τον  Γ. Χαλά   επικεφαλής του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού  στη  ΠΝΟ, γιατί μαζί με τους εφοπλιστές, τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το μηχανισμό του υπουργείου ναυτιλίας, όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά., χωρίς απόφαση της Ε.Ε. της ΠΝΟ,  χειρίζεται τα σοβαρά αυτά ζητήματα,  που καθορίζουν  το μέλλον, τη ζωή των ναυτεργατών.

Καλέσαμε τα Δ.Σ. των σωματείων και τους ναυτεργάτες μέσα από τα καράβια, να συμμετέχουν στην οργάνωση  και κλιμάκωση της πάλης του κλάδου.

Να ενημερώσουμε ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις,  ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα

— Την Παρασκευή 25/5, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

— Την Πέμπτη 19/6, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό η οργή και αγανάκτηση που υπάρχει να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό, να κατανοηθεί ότι τα προβλήματα  των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων, γεννιούνται και οξύνονται μέσα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, όπως έδειξε η καπιταλιστική κρίση αλλά και η ανάπτυξη, έχουν κοινό παρανομαστή την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη  του κεφαλαίου.

Για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους  συνταξιούχους,  ένας δρόμος υπάρχει: 

Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας.”