ΠΕΜΕΝ–ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ–ΠΕΕΜΑΓΕΝ–ΠΕΣ/ΝΑΤ : Σημαίνουν γενικό συναγερμό των ναυτεργατών για την επιτυχία της Πανελλαδικής Απεργίας

Με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτώβρη η οργανωτική σύσκεψη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ, που είχε θέμα την προετοιμασία της συμμετοχής των ναυτεργατών στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 8 Νοέμβρη, για την οποία έχουν ήδη πάρει αποφάσεις Εργατικά Κέντρα μεταξύ αυτών και του Πειραιά, καθώς και Ομοσπονδίες, σωματεία.

Μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στην ΠΝΟ, όπου απαίτησαν την σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής με θέμα την συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην Πανελλαδική Απεργία 8 Νοέμβρη, προκειμένου να δοθεί απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών.

Τοποθετήσεις στη σύσκεψη έκαναν ο Γιώργος Αντωνόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης πρόεδρος της Ένωσης Θερμαστολαδάδων (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και ο Γιώργος Βρανάς πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων (ΠΕΣ-ΝΑΤ) ενώ την κεντρική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών  (ΠΕΜΕΝ) Θανάσης Ευαγγελάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Η απεργία στις 8 Νοέμβρη είναι ενάντια στη νέα επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι να βάλουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, καμία υποταγή  στη μοιρολατρία, στις νέες αυταπάτες, για το λιγότερο κακό, να δώσουμε την δική μας απάντηση, ότι η καλυτέρευση της ζωής του εργάτη, δεν μπορεί να συνυπάρχει με τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή την περίοδο με έντονες τις προεκλογικές κορώνες από κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου, θα κλιμακώσουν τα διλλήματα προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η «δίκαιη ανάπτυξη», η «επιστροφή στην κανονικότητα», το «τέλος των μνημονίων», που επικαλούνται δεν αφορούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, θα γίνουν πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας και πάνω στους 700 αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν στα συμφωνηθέντα.

Η κυβέρνηση με την κατάθεση του προσχέδιου του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την ταξική – αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει και την επόμενη χρονιά. Μειώσεις σε συντάξεις, πετσόκομμα των επικουρικών, νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, την παιδεία, στην πρόνοια.

Την ίδια στιγμή που τα ματωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα απογειώνονται από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος που θα συνεχιστεί από την μείωση του αφορολόγητου ορίου, παράλληλα συνεχίζεται αμείωτη η διαδικασία κατασχέσεων στους λογαριασμούς των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, κατασχέσεις σπιτιών, τα ραβασάκια της ΔΕΗ σε φτωχιές οικογένειες απειλώντας με διακοπή της σύνδεσης.

Την ώρα που κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια επιτίθενται και παίρνουν νέα αντεργατικά μέτρα, την ίδια ώρα απλόχερα δίνουν στο κεφάλαιο νέες φοροαπαλλαγές, νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, περισσότερα κίνητρα στο όνομα των επενδύσεων, όπως προβλέπει άλλωστε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επιβεβαιώνεται ότι όποια ψίχουλα και αν μοιράσει η κυβέρνηση σε διάφορα φτωχά τμήματα του λαού, δεν πρόκειται να αλλάξει γενικά η άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Την ίδια περίοδο συνεχίζεται η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που εκφράζεται από γεγονότα που ζούμε, όπως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα εμπορεύματα αξίας 100 δις δολαρίων συνολικά και από τις δύο πλευρές. Διαδοχικά είναι τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο από ΝΑΤΟ – Ρωσία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού εξωτερικών κ. Καμμένου ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», δηλ. από «μεντεσές σε πόρτα».

Στην ίδια κατεύθυνση και η τοποθέτηση της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, φανερώνει την αποφασιστικότητα της να προωθήσει τα Αμερικανονατοϊκά σχέδια και της ΕΕ, στα Βαλκάνια, που είναι επικίνδυνα για όλους τους λαούς της περιοχής.

Να μη μείνουμε απαθείς στις εξελίξεις που διαμορφώνουν τη χώρα μας ορμητήριο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, με την εμπλοκή σε ανταγωνισμούς, σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην εγκατάσταση νέων βάσεων.

Αυτή είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος,  από την μια γονατίζουν τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων, και από την άλλη «ΝΑΤΟ, φτώχεια, πόλεμοι».

Το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις, με τα  συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη, ανέδειξαν τα οξυμμένα προβλήματα της εργατικής τάξης για τις ΣΣΕ, την κοινωνικοασφαλιστική προστασία, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, την φορολογία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν τον αγώνα με την απεργία στις 8 Νοέμβρη, πρωτοστατούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής και πρωτίστως να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη, σε κάθε κλάδο δουλειάς. Να σπάσει η απογοήτευση, αλλά και η τρομοκρατία που εξαπολύει η εργοδοσία. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία, που είναι ανώτερη μορφή συλλογικής πάλης, μπορεί να σπάσει το φόβο του κάθε εργάτη.

Να εμποδίσουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση που ξαναψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Για να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και να μπορούμε με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις.

Να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας των ανέργων, δεν μπορούν να ζήσουν με τα ψίχουλα του επιδόματος και αυτά για ελάχιστους, να αυξηθεί το επίδομα και ο χρόνος επιδότησης, να το παίρνουν όλοι οι άνεργοι, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία, να απαιτήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενάντια στις ψευτοαντιπαραθέσεις κυβέρνησης – Ν.Δ, η προώθηση της «ανταποδοτικότητας» και της ιδιωτικής ασφάλισης, έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και είναι ο πυρήνας, τόσο του νόμου Κατρούγκαλου, όσο και των σχεδίων «αλά Πινοσέτ» της ΝΔ.

Να απαιτήσουμε δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα. Να μην πεθαίνουμε στην αναζήτηση για ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο, να μη μας αναγκάζουν να ακριβοπληρώνουμε για θεραπείες, εξετάσεις, για πρόληψη και διάγνωση ασθενειών. Να έχουν τα παιδιά μας παιδικούς σταθμούς και σχολεία, να είναι η μόρφωση δικαίωμα, να μην πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ για αποσπασματική γνώση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Σε αυτόν τον αγώνα που έχει μπροστά τις δικές μας ανάγκες, επιβάλλεται να δυναμώσει η αντιπαράθεση με εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ κ.ά. είναι σταθερός και συνεπής σύμμαχος τους. Ο βρώμικος ρόλος τους, με ότι μορφή και να παρεμβαίνει (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΛΑΕ) δρα σε όλα επίπεδα.

Να θυμηθούμε την υπονομευτική στάση τους στο σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ που συνυπέγραψαν πάνω από 530 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταργεί όλες τις αντεργατικές διατάξεις, επαναφέροντας επί της ουσίας δικαιώματα και κατακτήσεις. Σχέδιο νόμου που το ΚΚΕ κατέθεσε στην βουλή και απέρριψαν όλα τα αστικά κόμματα, από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ έως τη Χρυσή Αυγή.

Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται απόλυτα για να προκύπτουν συσχετισμοί που προέρχονται από όργιο νοθείας. Τέτοιο θα είναι και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, έχουν ταχτεί «ψυχή και σώμα» με την εργοδοσία και τα συμφέροντα της.

Στη χτεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργία στις 8 Νοέμβρη, υπερασπίστηκαν χωρίς κανένα πρόσχημα τον εκφυλισμό που καλλιεργούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, κλιμακώνοντας τις συκοφαντίες ενάντια στο ΠΑΜΕ, με το βλέμμα στραμμένο και στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στην απαίτηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για καθαίρεση του εργοδότη – «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ χωρίς ίχνος ντροπής τη φάμπρικα – Ανώνυμη Εταιρεία που έχει στήσει ο εν λόγω συνδικαλιστής, την χαρακτήρισε «συνεργατική μορφή οικονομίας», αυτή την  επιχείρηση που διευθύνει κάνοντας μπίζνες με την εργοδοσία, πατώντας πάνω στην απληρωσιά και την ανασφάλεια των εργαζομένων στο Καζίνο Ρίου.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού παρεμβαίνουν διαλυτικά όπου προκύπτουν αγώνες, όπως η σαπίλα της ΠΝΟ, που για άλλη μια φορά στην απεργία στις 3 Σεπτέμβρη παρά την αγωνιστική συμμετοχή των ναυτεργατών αποφάσισε  να την σταματήσει άμεσα, εκτελώντας τις εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, συμφωνώντας με τα ψίχουλα του 2% αύξηση στη ΣΣΕ στην επιβατηγό ναυτιλία, την ίδια συμφωνία και προχτές στην κατηγορία των Πορθμείων.

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ στις 29/8 για την οργανωτική προετοιμασία της απεργίας, καταγγείλαμε την προσπάθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με τους επικεφαλείς τον Γ.Γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλά και τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργο, σε συνεργασία με εφοπλιστές και το ΥΕΝ, που πραγματοποίησαν συναντήσεις και προετοίμασαν την παρουσία του προέδρου του ΣΕΕΝ στη συνεδρίαση για την υπονόμευση του απεργιακού αγώνα, την οποία αποτρέψαμε.

Στις 31 Αυγούστου παραμονές της απεργίας συναντήθηκαν με τους εφοπλιστές στα γραφεία του ΣΕΕΝ, τους καταγγείλαμε και καλέσαμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να πάρουμε στα χέρια μας την επιτυχία του απεργιακού αγώνα, να καταδικάσουν τους εκπροσώπους των εφοπλιστών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργος παραμονές της απεργίας έβγαλε νέο πολυσέλιδο παραλήρημα, επιτίθεται συκοφαντεί για τα οικονομικά, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ,  βρώμικη δουλειά με ανυπόστατους – γελοίους ισχυρισμούς, οι δημαγωγικές δηλώσεις του, παραμονές της απεργίας στόχευαν στην προσπάθεια απογοήτευσης και τρομοκράτησης των ναυτεργατών, δεν μπορούν να καλύψουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Στις 26 Σεπτέμβρη καταγγείλαμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίοι, χωρίς την σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με επιστολή τους συμφώνησαν στην τροπολογία του ΥΕΝ σχετικά με τα «πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού» και θα συμπεριληφθεί  σε σχέδιο νόμου που προετοιμάζεται και κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Η τροπολογία του ΥΕΝ σχετικά με τα «πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες  εσωτερικού με ελληνική σημαία», συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Για αυτή την κατάσταση της άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών  στις εσωτερικές αλλά και στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΠΝΟ, που οπλίζουν διαρκώς την επιθετικότητα εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ. Με το αζημίωτο υπογράφουν συμφωνίες με τους εφοπλιστές, για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, ενώ οι ΣΣΕ σε ποντοπόρα – μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία δεν έχουν ανανεωθεί από το 2010.

Για αυτές τις συμφωνίες μεταξύ Γ.Γ. της ΠΝΟ και των εφοπλιστών, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΕΕ κ. Βενιάμη αναφέροντας «έχω προτείνει στην κυβέρνηση και στους συνδικαλιστές να συζητήσουμε πάνω στη σύμβαση που έχει και εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τα ξένα πληρώματα που υπηρετούν στα ελληνόκτητα πλοία και είναι με βάση τα διεθνή κρατούντα και τον διεθνή ανταγωνισμό».

Στις 20 Σεπτέμβρη στείλαμε έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΝΑΤ με αφορμή επιστολή του προς την ΠΝΟ με την οποία ενημερώνει ότι «μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ/Περιφερειακή Διεύθυνση Παροχών Ναυτικών περίπου 955 οριστικές αποφάσεις εκ των οποίων 80 αφορούν οριστικές αποφάσεις συντάξεων γήρατος».

Ζητήσαμε να μας δοθούν εγγράφως:

1) Συγκριτικά στοιχεία των ειδικοτήτων (Α’ Πλοίαρχου, Α’ Μηχανικού, Α’ Μηχανοδηγού, Α’ Μάγειρα, Ναύτη) με αντίστοιχη θαλάσσια υπηρεσία και κατηγορία πλοίων, πως διαμορφώνεται η κύρια σύνταξη με τον ν.4387/2016  σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού.

2)  Αν παράλληλα έχουν εκδοθεί επικουρικές συντάξεις.

3) Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις με τον επανυπολογισμό τους που εκδόθηκαν πριν ν.4387/2016

4) Για τις αιτήσεις αναβάθμισης  που εκκρεμούν πριν το ν.4387/2016.

Μέχρι σήμερα καμία έγγραφη απάντηση στα στοιχεία που ζητάμε.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, αρνούνται την σύγκλιση της Ε.Ε που επανειλημμένα έχουν ζητήσει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ μετά την απεργία στις 3-4 Σεπτέμβρη, για κλιμάκωση της πάλης για τις ΣΣΕ και το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων, να συμμετέχουμε στον απεργιακό αγώνα στις 8 Νοέμβρη που έχουν αποφασίσει Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία.

Μετά την σύσκεψη θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ απαιτώντας την συνεδρίαση της Ε.Ε για συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Με αποφασιστικότητα σε αυτό τον απεργιακό αγώνα να μπουν και οι ναυτεργάτες, να συμβάλουμε να γίνει υπόθεση σε κάθε καράβι, έχουμε πλούσια εμπειρία και δράση με επιχειρήματα να απαντάμε στην ηττοπάθεια του «τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει». Στη ίδια κατεύθυνση να  συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες τα Δ.Σ των σωματείων για   να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν για την συμμετοχή στο απεργιακό αγώνα.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δυναμώνουν την δράση τους με πολύμορφες πανελλαδικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη και Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων, στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη.

Όλοι όσοι σήμερα συμμετέχουμε στη σύσκεψη πρέπει να συμβάλουμε και να σημάνει Γενικός Συναγερμός σε κάθε καράβι, στους ναυτότοπους, στις σχολές, παντού, να μην αφήσουμε ώρα χαμένη για την επιτυχία της Πανελλαδικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, να βγούμε μπροστά για τις δικές μας ανάγκες, να νιώσουν τη δύναμή μας.»