ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ : Να παρθεί απόφαση για 24ωρη απεργία απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών

Την πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία επανέλαβαν οι ναυτεργάτες, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΠΕΕΜΑΓΕΝΠΕΣ/ΝΑΤ.

Μετά τη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ, απαιτώντας από τον γγ να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή πριν τη νέα συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις των ΣΣΕ με τον ΣΕΕΝ (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), που θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιούλη.

Τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία επισημαίνουν ότι «οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού συναλλάσσονται με τους εφοπλιστές, με ευθύνη του γγ της ΠΝΟ και της πλειοψηφίας, για να βάλουν “ορισμένους” ναυτεργάτες με ισχνούς μισθούς, εντατικοποίηση της εργασίας, υπονομεύοντας τις ΣΣΕ και συνολικά το βιοτικό επίπεδο των ναυτεργατών. Προετοιμάζουν για άλλη μια χρονιά να συμφωνήσουν για ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, που στην πράξη η μείωση των μισθών από το 2010 είναι πάνω από 40% και των συντάξεων πάνω από 50%.

Να μην τολμήσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός στις κατ’ εφημισμόν διαπραγματεύσεις που θα γίνουν την Πέμπτη 5 Ιούλη με τον ΣΕΕΝ να κλείσουν τη Συλλογική Σύμβαση, για άλλη μια χρονιά, όπως κάνουν τα τελευταία 8 χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις και να πάνε για θερινές διακοπές.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τροφοδοτεί τις κρίσεις, την φτώχεια, τους πολέμους, την μετανάστευση. Να αγωνιστούμε για την υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις, αποκλειστική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τα σωματεία και φορείς του Πειραιά να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση και να συμμετέχουν σε συλλαλητήριο ενάντια στη φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις μέρες του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Πειραιά, προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες για ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, ενάντια στη πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».