ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ : Κάτω τα χέρια από τις κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτου στη Νέα Μάκρη

«Να αποσυρθεί από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2ο θέμα για τις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης», απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, καλώντας «τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στην εκχώρηση στους ιδιώτες της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που αποκτήθηκε από το αίμα και τους αγώνες μας, να αξιοποιηθεί για τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ καταγγέλλουν τον δήμαρχο Μαραθώνα να φέρει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα για να καταπατηθούν οι κατασκηνώσεις του “Οίκου Ναύτου” που βρίσκονται στη Κοινότητα της Νέας Μάκρης.

Οι κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης και ό,τι έχει απομείνει στους ναυτεργάτες από την άγρια εκμετάλλευση των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, δεν αξιοποιούνται προς όφελος των ναυτεργατών, της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Οι κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης, σε έκταση 137 στρέμματα με 3.600 τ.μ. περίπου στεγασμένους χώρους, εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη εγκατάλειψη και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ, του “Οίκου Ναύτου”, που αποτελούν βορά στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, χρησιμοποιώντας δήμους, Περιφέρειες, τον μηχανισμό του αστικού κράτος, για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Η εκχώρηση στους ιδιώτες της ακίνητης περιουσίας είναι στην κατεύθυνση της έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές και της κυβέρνησης της ΝΔ, με το χτύπημα των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας – εργατικών ατυχημάτων.

Απαιτούμε να αποσυρθεί από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2ο θέμα για τις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης, καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε οργάνωση και αγώνα, ενάντια στην εκχώρηση στους ιδιώτες της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που αποκτήθηκε από το αίμα και τους αγώνες μας, να αξιοποιηθεί για τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».

Τ.Ο. Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ:
Για την πρόθεση καταπάτησης των κατασκηνώσεων του Οίκου Ναύτη στον Άγιο Ανδρέα

Πριν λίγους μήνες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ συστήθηκε η εταιρεία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» (ΑΜΚΕ). Η εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προβλήθηκε ως η πρωτοποριακή λύση για την ανασυγκρότηση και ανάπλαση της περιοχής των καταστραμμένων περιοχών από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018. Μάλιστα με ενθουσιασμό την υποδέχτηκαν διάφοροι τοπικοί παράγοντες όπως ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αυγερινός, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Τσίρκας και ο δήμαρχος Ραφήνας Μπουρνούς. Όλοι οι προαναφερόμενοι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας.

Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα ο Δήμαρχος Μαραθώνα ήρθε να επιβεβαιώσει για πιο λόγο συστήθηκε η εταιρεία αυτή και να δικαιώσει την θέση του ΚΚΕ που την καταψήφισε στο κοινοβούλιο. Η δημοτική αρχή πρότεινε μέσω της ΑΜΚΕ να καταπατηθούν οι κατασκηνώσεις του “Οίκου Ναύτου” που βρίσκονται στη Κοινότητα της Νέας Μάκρης. Ως πρόσχημα διατύπωσαν την διέλευση δρόμου εντός αυτών και την καλύτερη αξιοποίηση τους από πλευράς Δήμου.

Δηλαδή με αφορμή την απαιτούμενη ανάπλαση που χρειάζεται ολόκληρη η περιοχή λόγω των καταστροφών βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν στο χέρι  ό,τι έχει απομείνει στους ναυτεργάτες από την άγρια εκμετάλλευση των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων. Οι κατασκηνώσεις αυτές εδώ και δεκαετίες  δεν αξιοποιούνται προς όφελος των ναυτεργατών, της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, απαξιώνονται μεθοδευμένα γιατί είναι φιλέτο που θέλουν να πάρουν και να αξιοποιήσουν διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δημιουργία της ΑΜΚΕ δεν ήρθε να λύσει τα προβλήματα της καταστροφικής πυρκαγιάς προς όφελος των πυρόπληκτων, των λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης. Αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλουν να βάλουν στο χέρι εκτάσεις φιλέτα για να τις αξιοποιήσουν για την λεγόμενη «τουριστική ανάπτυξη» της περιοχής. Ανάπτυξη φυσικά που δεν θα αφορά για παράδειγμα τα παιδιά των ναυτεργατών στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά το τουρισμό και την αναψυχή λίγων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι προειδοποίηση και για άλλες κατασκηνώσεις της περιοχής που έχουν απαξιωθεί και από ότι φαίνεται θέλουν να τις «αξιοποιήσουν» ανάλογα.

Να είναι σίγουροι τόσο στην ΑΜΚΕ, όσο και στην κυβέρνηση και στις Δημοτικές Αρχές, ότι θα βρουν μπροστά τους τοίχος αντίστασης στα σχέδια τους.

Το ΚΚΕ καλεί τους πυρόπληκτους, τα σωματεία και τους φορείς της Ανατολικής Αττικής να σταματήσουν, να βάλλουν φρένο στις εξελίξεις αυτές. Οι κατασκηνώσεις ανήκουν στους εργαζόμενους. Για αυτούς και τα παιδιά τους πρέπει και μπορούν να δουλέψουν.

Η ανάπλαση της περιοχής πρέπει να γίνει με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του κόσμου που κατοικεί ή παραθερίζει στην περιοχή και όχι με βάση τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση τουριστικών «φιλέτων».

Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ