ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ-ΠΕΠΡΝ-ΠΕΣ/ΝΑΤ : ΟΛΟΙ στα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη – Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές, 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ., του ΔΝΤ, φέρνει πολυνομοσχέδιο με πρόσθετα αντεργατικά μέτρα, στα πλαίσια του κλεισίματος της 4ης αξιολόγησης και για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019-2022.

Το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που υπάρχουν στα 3 μνημόνια και αυτά που ετοιμάζονται να εφαρμοστούν την διετία 2019 – 2020, με την κατακρεούργηση των συντάξεων την μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.

Η «μεταμνημονιακή εποχή» και το «αναπτυξιακό σχέδιο» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημαίνει για την εργατική λαϊκή οικογένεια συνέχιση της επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων της, σε αντίθεση με την ενίσχυση των προνομίων για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του  κεφαλαίου.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και σε περιόδου καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης απολαμβάνει προνόμια και επιδοτήσεις, ενισχύει την κερδοφορία του και την θέση του στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ για τους ναυτεργάτες επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ και της ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη, στον Πειραιά στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Σ.Σ.: Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ακυρώνεται το συλλαλητήριο στον Πειραιά
και οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια την 
Πέμπτη 14 Ιούνη στις 1 μ.μ. και την πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
 • Κατάργηση του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 (φορολογικό – ασφαλιστικό).
 • Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία και την εκπαίδευση, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Πειραιάς, 7 Ιούνη 2018

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

ΠΑΜΕ: Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ 14 Ιούνη σε κάθε πόλη
Στην Αθήνα στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή

Συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάνω στα ήδη υπάρχοντα με το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Στον Πειραιά 7 μ.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα “Μπροστά οι δικές μας ανάγκες” να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες, με τη γνωστή μορφή του κατεπείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην 4η “αξιολόγηση”. Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το “τέλος των μνημονίων”, αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον “Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας”.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η “μεταμνημονιακή Ελλάδα” όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ».

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας για τα παρακάτω αιτήματα:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι – Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.»
Ούτε σκέψη για κινητοποιήσεις από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΠΝΟ!

Αντίθετα οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι πλειοψηφίες στις Διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΠΝΟ, μετά από τις «ψόφιες» συγκεντρώσεις, την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας και τα «δανεισμένα» από τα «αναπτυξιακά» σχέδια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών αιτήματα, σχεδιάζουν να «αντιμετωπίσουν» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης «αξιολόγησης» με… κατεβασμένα ρολά, χωρίς να υπάρχει καν η σκέψη για κινητοποιήσεις!

Την άμεση σύγκλιση της ΕΕ της ΠΝΟ για απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους οι ναυτεργάτες από εφοπλιστές και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με έγγραφό τους 4 Ιούνη προς την ΕΕ της ΠΝΟ και τα ΔΣ των Σωματείων σημειώνοντας:

«Απαιτούμε την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ενώσεις των εφοπλιστών για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, ενάντια στην εφαρμογή του ν.4387/2016 (Φορολογικό – Ασφαλιστικό) κ.ά.».

Στην παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ 6 Ιούνη, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέδειξε τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην τελευταία απεργία και την αντιπαρέβαλε με τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Ξεσκέπασε παράλληλα τη γύμνια που αποκαλύφθηκε σε κλάδους και Εργατικά Κέντρα που ελέγχουν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, σε «συγκεντρώσεις» με εργαζόμενους που μετριούνταν στα δάχτυλα και στην πλήρη αδράνεια που καταγράφηκε σε μια σειρά χώρους (ΔΕΗ, τράπεζες κ.α.).

«Απέναντι στον εκφυλισμό της απεργίας από εσάς, η δική μας απάντηση είναι η απεργία των εργαζομένων στην “Cosco”, με τη μαζική συμμετοχή σ’ αυτήν, στις μαζικές διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις, στην περιφρούρησή της», σημείωσε μεταξύ άλλων. Κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έδωσαν τη μάχη της απεργίας να σχεδιάσουν συσκέψεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουν κινητοποιήσεις μπροστά σε νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα.

Σχέδιο αγωνιστικής δράσης από το ΠΑΜΕ
Απέναντι στην επίθεση και τον εκφυλισμό

Μπροστά στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βάζουν ήδη μπροστά αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τη συνέχεια, καλώντας να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή πάλη με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!», απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ.

Συγκεκριμένα, για το αμέσως επόμενο διάστημα:

 • Ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης «αξιολόγησης», οργανώνοντας συλλαλητήρια στις 14 Ιούνη σε όλη τη χώρα.
 • Προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του Εμπορίου στις 24 Ιούνη και στις 15 Ιούλη, προωθώντας κοινή δράση και πρωτοβουλίες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
 • Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, σε μια σειρά κλάδους, στους Οικοδόμους, στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Μέταλλο, στους Ηθοποιούς, αλλά και σε χώρους δουλειάς όπως η «Cosco», όπου οι εργαζόμενοι μετρούν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της πολυήμερης απεργίας τους.
 • Στηρίζουν, τέλος, τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από σωματεία και εργαζόμενους στην Υγεία, όπως και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνταξιούχων, που προχωρούν σε νέες συγκεντρώσεις, στις 19 Ιούνη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.