ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Παρέμβαση για την προστασία των ναυτεργατών από τον κορονοϊό

«Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ και των αντίστοιχων υπουργείων της, για την πρόληψη, τον έλεγχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να μη μετατραπεί σε βορά για το εφοπλιστικό κέρδος», απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καθώς, όπως σημειώνουν, «έντονη είναι η ανησυχία που καταγράφεται από ναυτεργάτες στα καράβια και στις εφοπλιστικές εταιρείες (αρχιπλοίαρχοι, αρχιμηχανικοί), για την επιδημία του νέου στελέχους κορονοϊού, που είναι σε εξέλιξη και εκδηλώθηκε στην Κίνα στην πόλη Wuhan, της επαρχίας Hubei, στην Κίνα».

Στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν τα εξής:

«Από τις 31 Δεκέμβρη 2019 μέχρι τις 31 Γενάρη 2020 έχουν καταγραφεί στην Κίνα 9.834 κρούσματα, με 213 θάνατοι. Αντίστοιχα κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες όπως Ταϊλάνδη (14), Ταϊβάν (9), Σιγκαπούρη (13), Μαλαισία (8), Ιαπωνία (14), Ν. Κορέα (7) κ.α.

Στα δύο (2) έγγραφα του υπουργείου Ναυτιλίας που έχουν εκδοθεί και παραπέμπουν σε οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καταγράφονται γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος προς ταξιδιώτες, όπως:

– Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

– Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προελεύσεως (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

– Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Καμία ειδική αναφορά στα έγγραφα του υπουργείου Ναυτιλίας δεν γίνεται για την ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών:

  • Στον έλεγχο και την προστασία των ναυτεργατών που προσεγγίζουν λιμένες χωρών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του κοροναϊού.
  • Στον έλεγχο της τροφοδοσίας των καραβιών που έχει γίνει από αντίστοιχα λιμάνια.
  • Στον έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών που επαναπατρίζονται μέσω άλλων χωρών αλλά τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν σε χώρες με καταγραφή κρουσμάτων.
  • Τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας ναυτεργατών, αρχιπλοιάρχων, αρχιμηχανικών που πρόκειται να βρεθούν σε καράβια στα αντίστοιχα λιμάνια.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ και των αντίστοιχων υπουργείων της, για την πρόληψη, τον έλεγχο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να μη μετατραπεί σε βορά για το εφοπλιστικό κέρδος».

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ : Ανησυχία και έκκληση του ΠΟΥ για συνεργασία

ΚΙΝΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ