ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Οι ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού

Στα τραπέζια του διαλόγου χάθηκαν όσα με ταξικούς αγώνες κατακτήθηκαν! Ο Γ. Χαλάς ως γραμματέας της ΠΝΟ και ο Α. Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και τον Α. Πετρόπουλο σε διαβούλευση παραμονή της απεργίας στις 11 Γενάρη στο υπουργείο ναυτιλίας, για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών.
Στα τραπέζια του διαλόγου χάθηκαν όσα με ταξικούς αγώνες κατακτήθηκαν!

Ο Γ. Χαλάς ως γραμματέας της ΠΝΟ και ο Α. Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και τον Α. Πετρόπουλο σε  διαβούλευση παραμονή της απεργίας στις 11 Γενάρη στο υπουργείο ναυτιλίας, για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών.

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες «να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε καράβι, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ με αφορμή την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, και προσθέτουν:

«Oι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Γ. Χαλά, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τον άθλιο ρόλο τους στην υπηρεσία των εφοπλιστών και σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Μάταια έψαχναν να βρούν …πρόσχημα, ενώ ο  Γ.Γ. της ΠΝΟ είχε το θράσος να δηλώσει ότι μετά την συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, τα μέτρα για το ασφαλιστικό που προετοιμάζονται με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 για τους ναυτεργάτες είναι “το καλύτερο από τα χειρότερα που έχουμε μπροστά μας”.

Δεν εμφάνισαν ούτε ένα γραπτό κείμενο και συμπλήρωναν στην ενημέρωση ότι ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος δεν δίνει το γραπτό κείμενο με τις θέσεις του γιατί αν το δώσει θα είναι η  πολιτική  του  αυτοκτονία.

Οι ναυτεργάτες να γνωρίζουν ότι αυτές οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού:

  •  αντί να διεκδικούν την κατάργηση του ν. 4387/2016 (φορολογία – ασφαλιστικό) και συνολικά των αντεργατικών νόμων όπως και το πολυνομοσχέδιο που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία, τα κοινωνικά επιδόματα, φέρνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κ.ά.
  • αντί να αγωνίζονται για την άμεση έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν από τον Μάη του 2016 και οι ναυτεργάτες παίρνουν προσωρινές συντάξεις από 384 έως 721 ευρώ.
  • αντί να διεκδικούν την επαναφορά με νομοθετική κατοχύρωση της ΕΓΣΣΕ, με κατώτερο βασικό μισθό στα 751 ευρώ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών, των στοιχειωδών βασικών αναγκών.

Είναι άξιοι υπερασπιστές της αντιλαϊκής πολιτικής των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ίδια τακτική του “λιγότερου κακού” ακολούθησαν και το 2010 με τον ν. 3845 (έκοψε 13η και 14η σύνταξη) που δήλωνε ο Γ.Γ. της ΠΝΟ μετά από συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ότι “τα μέτρα δεν μας πιάνουν”.

Αυτές οι δυνάμεις δεν δίστασαν να απορρίψουν την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 24ωρη  απεργία.

Είναι οι ίδιες, που με την στάση τους συνέβαλαν στα ελλείμματα του ΝΑΤ, στην απώλεια της περιουσίας του, στην υπονόμευση του Οίκου Ναύτη, να οπλίζουν το χέρι της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού –  κυβερνητικού συνδικαλισμού, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε καράβι, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

* Άρθρο από τη “Ναυτεργατική” Φλεβάρης 2018