ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Οι ναυτεργάτες να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία τους 18 Απρίλη – Απεργιακή προσυγκέντρωση 05:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πάρουν την οργάνωση, συμμετοχή και περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τετάρτη 18 Απρίλη, με κλιμάκωση της απεργίας απευθύνουν η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν την απεργία. Να συμμετέχουν μαζικά στην οργανωτική σύσκεψη την Παρασκευή 13 Απρίλη στις 10.30 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την απεργιακή προετοιμασία.

Σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία για τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή σημειώνουν ότι «αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η επιθετικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχεια των προκατόχων της, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη «εκστρατεία» υπονόμευσης της απεργίας, με πολιορκητικό κριό τον «κοινωνικό διάλογο». Ο υπουργός, Π. Κουρουμπλής, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΝΟ για να τους ανακοινώσει, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τη «δέσμευσή του» «να στείλει στην ΠΝΟ το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης» για να κάνει τις παρατηρήσεις της, αλλά και «το αίτημα των εκπροσώπων από αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κρήτης να έχουν συνάντηση μαζί του και με εκπροσώπους της ΠΝΟ, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης», προτείνοντας σχετική συνάντηση με όλους την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απρίλη.

Τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία στηλιτεύουν και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ που συμμετέχει σε ατέρμονους «κοινωνικούς διαλόγους», οπλίζοντας την ένταση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης.

Επισημαίνουν ότι «σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται το επαίσχυντο σχέδιο υπουργικής απόφασης που οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν και απαίτησαν την απόσυρση του. Επιχειρεί να επιβάλλει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, δίνοντας το δικαίωμα να δρομολογούνται πλοία μεταξύ ελληνικών λιμανιών, ανεξαρτήτου εθνικότητας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις οργανικές συνθέσεις, διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Αποτελεί συνέχεια του ν.4150/2013 και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν αποδεκατίσει τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά πλοία, με τους εφοπλιστές να τις καθορίζουν και να τις επιβάλουν, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Οι ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους εργαζόμενους, του αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, του κατοίκους των νησιών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών επισημαίνοντας ότι «η αιτία που προκαλεί τα προβλήματα των αγροτών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων είναι η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, που συνεχίζει να υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταστρατηγώντας το σύνολο των δικαιωμάτων μας, που οδηγεί στην όξυνση των ανταγωνισμών και τον πόλεμο».

Η προσπάθεια υπονόμευσης του απεργιακού αγώνα και ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού πέφτει στο κενό από τη μαχητική στάση των ναυτεργατών που οι ίδιοι παίρνουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους.