ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Να συνεχιστεί ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς

Το κύριο άρθρο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ”, Αύγουστος – Σεπτέμβρης 2018.

  • Αύξηση με ποσοστό 2% συμφώνησε ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές.
  • Εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με δήλωση ο νέος υπουργός ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης χαιρέτισε την επαίσχυντη συμφωνία ΣΕΕΝ – ΠΝΟ και τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών.

Την άμεση αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών αποφάσισε ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός στην ΠΝΟ στις 4 Σεπτέμβρη, την ώρα που οι ναυτεργάτες έδιναν με αποφασιστικότητα και καθολικά την απεργιακή μάχη για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Το πρόσχημα για την αναστολή, που επιβεβαιώνει τις σχέσεις  εφοπλιστών – κυβέρνησης με τα τσιράκια τους στη ΠΝΟ, ήταν η αύξηση ποσοστού 2% για τη ΣΣΕ στην Ακτοπλοΐα και τα  Τουριστικά για το 2018, την ώρα που η ανεργία σπάει κόκαλα στους ναυτεργάτες, είναι τεράστια η μείωση του εισοδήματος, η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει χτυπήσει «κόκκινο 14-16 ώρες δουλειά την ημέρα» από τις συνεχείς μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις των καραβιών, που σε συνδυασμό με την κατάφωρη παραβίαση της ΣΣΕ και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή των επιβατών και των ναυτεργατών, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Η εξέλιξη της απεργίας

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρότειναν τη συνέχιση του αγώνα, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΠΝΟ. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν την πάλη τους και να οργανώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ενώ τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ με συσκέψεις και περιοδείες καράβι το καράβι σε όλα τα λιμάνια, πρωτοστατούσαν στην οργάνωση της μάχης της απεργίας, η υπονομευτική δράση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ το τρίμηνο Ιούνη-Ιούλη-Αύγουστο σε άμεση συνεργασία με τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σε βάρος των ναυτεργατών.

Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών από τα ξημερώματα στις 3 Σεπτέμβρη στην 24ωρη απεργία, όπως και η δράση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα, είναι  καθοριστικά στοιχεία της δύναμης της ταξικής πάλης κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Σημαντική είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από άλλους κλάδους εργαζομένων στους απεργούς ναυτεργάτες, σε όλα τα λιμάνια. Ενισχύοντας έτσι την αγωνιστική απάντηση των ναυτεργατών στη συντονισμένη επιχείρηση ενεργοποίησης του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού», που έστησαν εφοπλιστές – μεγαλοεργοδότες του Τουρισμού – κυβέρνηση – άλλα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αναμασώντας τα περί «χτυπήματος του τουρισμού», «προβλημάτων στη σύνδεση των νησιών» κ.ο.κ., όταν στην πραγματικότητα η απεργία των ναυτεργατών αφορά και την υπόθεση της εξυπηρέτησης των νησιών.

Στο λιμάνι του Πειραιά, εργαζόμενοι από κλάδους της στεριάς, αλλά και φοιτητές, σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στις προβλήτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στο πλευρό των ναυτεργατών έδωσαν μαζικά το «παρών» και λιμενεργάτες από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Νέο Ικόνιο, οι οποίοι παρέμειναν στο λιμάνι μέχρι την έναρξη της βάρδιας τους.

Ξεχωριστό γεγονός καταγράφηκε και στο λιμάνι της Πάτρας, όπου απέργησαν και οι ναυτεργάτες του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «CRUISE EUROPA», το οποίο φέρει σημαία Ιταλίας.

Από την περιοδεία των ταξικών σωματείων στα καράβια

Κάλεσμα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους, χαιρέτισαν τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν τα ταξικά σωματεία στα καράβια σημειώνουν:

«Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποκαλύπτει την κούφια ρητορική της κυβέρνησης για “τέλος μνημονίων” και “επιστροφή στην κανονικότητα”».

Τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταγράφονται “συνθήκες γαλέρας” με χιλιάδες ναυτεργάτες, που δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ενώ με την καθολική συμμετοχή τους οι ναυτεργάτες στην απεργία έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της επιθετικότητας των εφοπλιστών, για άλλη μια φορά τη βρώμικη δουλειά σε βάρος των ναυτεργατών ανέλαβε η σαπίλα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, αποφασίζοντας να σταματήσει άμεσα η απεργία των ναυτεργατών, εκτελώντας τις εντολές των εφοπλιστών, της κυβέρνησης.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, εκφράζοντας την αγωνιστική θέληση των ναυτεργατών όλων των κλάδων μέσα από τα καράβια, απέρριψαν και καταψήφισαν την επαίσχυντη συμφωνία εφοπλιστών – ΠΝΟ για αύξηση 2% το 2018, προτείνοντας τη συνέχιση του αγώνα με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών.

Πριν και κατά τη διάρκεια της απεργίας ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός με επικεφαλής τους Γ. Χαλά γ.γ. της ΠΝΟ, τον Ε. Τσικαλάκη πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ και Α. Νταλακογεώργο πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, σε συναντήσεις με τους εφοπλιστές και τον ΥΕΝ, υπονόμευσαν την απεργία.

Οι ναυτεργάτες έχουν μνήμη και κρίση, διακρίνουν τις σχέσεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με τους εφοπλιστές – ΥΕΝ.

Η πείρα και τα συμπεράσματα από τους πολύχρονους αγώνες των ναυτεργατών με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης σε όλους τους κλάδους των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στην προετοιμασία των συλλαλητηρίων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη, με κεντρικό σύνθημα “Μπροστά οι δικές μας ανάγκες”».

Αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε:

  • ΣΣΕ με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κλαδικών ΣΣΕ για όλους.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο – 5θήμερο – 35ωρο,
  • Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».