ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Να συγκληθεί άμεσα η ΕΕ της ΠΝΟ και να αποφασίσει ΑΠΕΡΓΙΑ πριν τη συνάντηση με τον ΣΕΕΝ για τις ΣΣΕ 21 Ιούνη

bty

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για να αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης, πριν τη συνάντηση των ναυτεργατικών σωματείων με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στις 21 Ιούνη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ζητούν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Παράλληλα καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει αμείωτα την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, όπως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών νόμων στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ.

Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου ενισχύει την αδιαλλαξία των εφοπλιστών, όπως του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) που με απύθμενο θράσος σε επιστολή (14-6-2018) προς τα ναυτεργατικά σωματεία, τους ναυτεργάτες, με προφάσεις απορρίπτουν τα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων, αμφισβητούν την ίδια τη ΣΣΕ, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη 21 Ιούνη.

Από το 2010 με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, οι μισθοί των ναυτεργατών έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 40%, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού. Την ίδια περίοδο το εφοπλιστικό κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια και επιδοτήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του.

Την αδιαλλαξία των εφοπλιστών στηρίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ. Επιβάλλεται η άμεση σύγκληση της ΕΕ πριν τη συνάντηση με τον ΣΕΕΝ, με απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με οργάνωση και αγώνα, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία να διεκδικήσουμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στο ν.4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».