ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Να καθοριστούν η αντιπροσωπεία και οι προτάσεις για το 44ο Συνέδριο της ITF

«Το Συνέδριο είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της ITF για 19,7 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών. Όμως και σε αυτό το Συνέδριο, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα, δεν θα εκπροσωπηθούν οι 150.000 ναυτεργάτες που απασχολούνται σε ετήσια βάση στα πάνω από 4.500 ελληνόκτητα καράβια, γιατί ο Γιάννης Χαλάς, γενικός γραμματέας και η ομάδα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, εκφράζει τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των παραπάνω εργαζομένων.»

Τα παραπάνω τονίζουν η ΠΕΜΕΝ, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ με επιστολή τους προς:

 • Πρόεδρο της ITF Paddy Crumlin
 • Εκτελεστικό Συμβούλιο ITF/ΔΟΜ (meetings@itf.org.uk)
 • Την Οργανωτική Επιτροπή του 44ου Συνεδρίου της ITF/ΔΟ (www.itfcongress2018.org/en/)
 • Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)
 • Δ.Σ. Ναυτεργατικών Σωματείων
 • Κοινοποίηση στα ΜΜΕ

και ζητούν να καθοριστούν η αντιπροσωπεία και οι προτάσεις των σωματείων της ΠΝΟ, για το 44ο Συνέδριο ITF στη Σιγκαπούρη 14-19 Οκτώβρη 2018, με επιστολή τους προς την ΕΕ της ΠΝΟ.

Παράλληλα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ζητούν να συμπεριληφθεί στα υλικά και να διανεμηθεί στους αντιπροσώπους του 44ου Συνεδρίου της ITF η επιστολή τους, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Ο Γιάννης Χαλάς, γραμματέας, μαζί με άλλα μέλη της ΕΕ της ΠΝΟ “σωματεία σφραγίδες”, απέρριψαν την πρόταση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ να συζητηθούν τα οξυμένα ζητήματα των ναυτεργατών, που θα θέσει η αντιπροσωπεία της ΠΝΟ στο 44ο Συνέδριο ITF στη Σιγκαπούρη.

Ο Γιάννης Χαλάς, γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, σκόπιμα άφησε να περάσουν οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων για το Συνέδριο της ITF/ΔΟΜ, αποκλείοντας τα σωματεία μας από την κατάθεση προτάσεων και διευκολύνοντας τους χειρισμούς των εφοπλιστών. Επιλογή των εφοπλιστών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ είναι ένα ακόμη γενικόλογο ψήφισμα από το συνέδριο της ITF για τους έλληνες ναυτεργάτες και πλήρη στήριξη των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τον Γ. Χαλά, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), επικεφαλής του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, γιατί μαζί με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το μηχανισμό του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και με τις προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, χωρίς απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, χειρίζεται τα σοβαρά ζητήματα των ΣΣ Εργασίας, που καθορίζουν τους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, την υγιεινή και ασφάλεια, το μέλλον, τη ζωή των ναυτεργατών.

Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην πρόσφατη απεργία 3-4 Σεπτέμβρη 2018 σε πανελλαδική κλίμακα σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, ανέδειξε την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ της ομάδας του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, με την αγωνιστική θέληση των ναυτεργατών στα καράβια για την κλιμάκωση της πάλης του κλάδου. Σε αντίθεση με τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, την υπογραφή ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, Κοινωνική Ασφάλιση, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κλάδου των ναυτεργατών.

Η απόφαση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ να σταματήσει στην πιο κρίσιμη φάση την απεργία στις 4 Σεπτέμβρη, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τους δεσμούς αυτής της παρασιτικής ομάδας με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου. Ο υπουργός Ναυτιλίας χαιρέτισε την επαίσχυντη συμφωνία ΣΕΕΝ – ΠΝΟ για τη ΣΣ Εργασίας στην Ακτοπλοΐα και τα Τουριστικά πλοία και τη διακοπή της απεργίας.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ, που για δεκαετίες έχει καθίσει στο σβέρκο των ναυτεργατών, με διαβλητές – νόθες διαδικασίες με τη στήριξη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, έχει σαπίσει, είναι επικίνδυνος για τους ναυτεργάτες.

Το καθοδηγητικό κέντρο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ είναι οι εφοπλιστές, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κεφάλαιο για την άγρια εκμετάλλευση 150.000 ναυτεργατών στις εσωτερικές, αλλά και στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, χωρίς να εφαρμόζεται η αντίστοιχη κλαδική ΣΣ Εργασίας και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, αλλά ατομικές συμβάσεις με επαχθείς όρους και συνθήκες δουλειάς για τους ναυτεργάτες, ακόμα και με τη MLC ισχύει η βέλτιστη σύμβαση.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), από το 2010 αρνείται να ανανεώσει τη ΣΣ Εργασίας για τα Ποντοπόρα πλοία, ο ΣΕΕΝ και οι άλλες εφοπλιστικές ενώσεις έχουν ενιαία στρατηγική τη κατάργηση των κλαδικών ΣΣ Εργασίας.

Με την αγωνιστική στάση αρχών τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ – οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν υπόγραψαν τη ΣΣ Εργασίας Ποντοπόρων το 2010διεκδικώντας την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣ Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Οι ναυτεργάτες δίνουν σκληρή μάχη για την ανανέωση των κλαδικών ΣΣ Εργασίας κόντρα στους εφοπλιστές, τις κυβερνήσεις και τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΠΝΟ. Όμως, η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει σε βάρος των ναυτεργατών

Πρόκληση τεράστιου μεγέθους υπονόμευσης των κλαδικών ΣΣ Εργασίας αποτελεί η άμεση χρηματοδότηση εφοπλιστών προς την ΠΝΟ με 5.000 – 8.000 δολάρια, για να μην εφαρμόζεται η αντίστοιχη ελληνική κλαδική ΣΣ Εργασίας στα καράβια για όλους τους ναυτεργάτες.

Ζήτημα σοβαρό προκύπτει και για την αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών της ΠΝΟ, αφού ο Γιάννης Χαλάς αρνείται να δώσει εγγράφως στα σωματεία μας τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο των οικονομικών της ΠΝΟ. Αποτελεί πρόκληση, αφού οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΠΝΟ είναι διαχειριστές και ελεγκτές εκατομμυρίων ευρώ!

Σας ενημερώνουμε ότι η ΕΕ της ΠΝΟ δεν έχει αποφασίσει και δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Γιάννη Χαλά, αλλά ούτε τον υπάλληλο Άγη Τσελέντη να συμμετέχουν στο 44ο Συνέδριο της ITF.

Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις στους ναυτεργάτες και γενικότερα για τους εργαζόμενους στις Μεταφορές, έχουμε προτείνει στην ΕΕ της ΠΝΟ τα εξής:

 • Να καθοριστεί 5μελής αντιπροσωπεία της ΠΝΟ ή των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΠΕΠΚΠΜ – “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ που θα συμμετέχουν στο συνέδριο της ΔΟΜ/ITF στη Σιγκαπούρη.
 • Καθορισμός της πρότασης της αντιπροσωπείας της ITF στη Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της ΔΟΕ για τους μισθούς των ναυτεργατών – “International Labor Organization – meeting: Subcommittee on wages ofSeafarers” στη Γενεύη – Νοέμβρη 2018.
 • Κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών – αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργία στα ελληνόκτητα καράβια για τις κλαδικές ΣΣ Εργασίας, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της απεργίας, τη στάση του εργατικού κινήματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
 • Επιδιώκουμε να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των εργαζομένων από τα συνδικάτα της ITF στους ναυτεργάτες στα καράβια σε διεθνή κλίμακα.

Καλούμε τα ΔΣ των σωματείων και τους ναυτεργάτες μέσα από τα καράβια, να συμμετέχουν στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του κλάδου.

Διεκδικούμε:

 • Το δικαίωμα στη δουλειά, την υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις -κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ- δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών.
 • Μείωση του χρόνου εργασίας 7ωρο πενθήμερο 35ωρο , αύξηση των οργανικών συνθέσεων των ημερών άδειας των ναυτεργατών -διπλά πληρώματα- σε όλες τις κατηγορίες καραβιών.
 • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των ναυτεργατών στα καράβια.

Επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος.

Εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εκπροσώπων των σωματείων μας -ΠΕΜΕΝ, ΠΕΠΚΠΜ “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ- στο 44ο Συνέδριο, θα αναπτύξουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας σύμφωνα με την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου.

Ζητάμε η επιστολή μας να συμπεριληφθεί στα υλικά και να διανεμηθεί στους αντιπροσώπους του 44ου Συνεδρίου της ITF».