ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ : «Αιτία πολέμου» το νέο Ασφαλιστικό και το χτύπημα στις ΣΣΕ

Να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας:

«Να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να αποτελέσει αιτία πολέμου και να απαντήσουμε με απεργία στο νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης και στο χτύπημα των ΣΣΕ», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επισημαίνοντας την ανάγκη «οι ναυτεργάτες να αποτινάξουν από το σβέρκο τους τη σαπίλα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού της ΠΝΟ».

Στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν τα εξής:

«Σε εξέλιξη είναι τα αντεργατικά σχέδια εφοπλιστών, κυβέρνησης ΝΔ και εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, για την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών με τις ανατροπές που προετοιμάζουν σε ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, συνδικαλιστική δράση.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, να καταργήσουν τις ΣΣΕ σε όλες τις ειδικότητες, αρχικά από τα ποντοπόρα καράβια και στις άλλες κατηγορίες πλοίων, εφαρμόζοντας τα μισθολόγια της ITF, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, επεκτείνοντας και την ανασφάλιστη εργασία, με τραγικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και την πρόσθετη λεηλασία σε ΝΑΤ/ΕΦΚΑ.

Η δήλωση του υπουργού ότι θα συγκρουστώ με τους συνδικαλιστές για να υλοποιηθούν οι επιλογές των εφοπλιστών, στοχεύει τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Γνωρίζει ότι εμπόδιο δεν θα βρει από τον γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλά, τον πρόεδρο των Πλοιάρχων Ε. Τσικαλάκη, τον πρόεδρο των Ναυτών Α. Νταλακογεώργο, τις διοικήσεις των άλλων σωματείων, ενώ με τις ψευτοαντιπαραθέσεις τους για την καρέκλα στη ΠΝΟ, διαγκωνίζονται ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Όλοι αυτοί υπέγραψαν τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια το 2008 και 2010, χωρίς να εφαρμόζονται στο σύνολο των ναυτεργατών, συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές στις συμφωνίες έναντι αμοιβής, για την εφαρμογή των μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.

Συνέβαλαν με την υπονομευτική τακτική του «λιγότερου κακού» και του κοινωνικού εταιρισμού, να μην εφαρμόζονται ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση για τους ναυτεργάτες στην κρουαζιέρα, να μειώνονται διαρκώς οι οργανικές συνθέσεις των καραβιών, όπως θα συμβεί και με την τροποποίηση του ΠΔ 259/1981, αυξάνοντας την ανεργία και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Πρωτοστατούν στο όργιο νοθείας και εκφυλισμού σε αρχαιρεσίες σωματείων, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες στην Ένωση Πλοιάρχων, αρνούνται να καταθέσουν τα στοιχεία από τις αρχαιρεσίες, για τον έλεγχο και τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, στηρίζουν το αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ, για να διατηρείται ο αρνητικός συσχετισμός, σε βάρος των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών.

Εχθρεύονται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενώ δεν διστάζουν ενορχηστρωμένα και σε κοινή γραμμή να υπηρετούν τον αντικομμουνισμό, να επιτίθενται στο ΚΚΕ, στο ΠΑΜΕ, όπως με το 6σέλιδο έγγραφο της Ένωσης Ναυτών στις 9 Γενάρη και της ομάδας των 9 σωματείων με επικεφαλής την Ένωση Πλοιάρχων στην αίτηση που κατέθεσαν στις 10 Γενάρη, στο Πρωτοδικείο Πειραιά για την αντικατάσταση του γγ της ΠΝΟ.

Αυτήν τη σαπίλα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού της ΠΝΟ, πρέπει να αποτινάξουν από το σβέρκο τους οι ναυτεργάτες. Να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να αποτελέσει αιτία πολέμου και να απαντήσουμε με απεργία στο νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης και στο χτύπημα των ΣΣΕ».