ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Να αποσυρθεί η τροπολογία που επεκτείνει τη «μαύρη» εργασία στα καράβια

Μία ακόμα υπηρεσία στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση έτρεξε να προσφέρει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη διοίκηση της ΠΝΟ.

Με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Ναυτιλίας στις 25/9, δίνει το «ΟΚ» να προχωρήσει η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει ότι φορτηγά πλοία με διεθνή πιστοποιητικά – δηλαδή με πληρώματα χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα – θα μπορούν στο εξής να δρομολογηθούν στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες!

Την τροπολογία του ΥΕΝ σχετικά με τα «πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας την άμεση απόσυρσή της, καθώς, όπως αναφέρουν, «συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Παράλληλα καταγγέλλουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που σε επιστολή τους, χωρίς να συνεδριάσει η ΕΕ, συμφώνησαν στην τροπολογία.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, χωρίς να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, με επιστολή τους που είναι άκυρη συμφώνησαν στην τροπολογία του ΥΕΝ σχετικά με τα “πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού” και θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου που αποκρύπτουν και κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Αρνήθηκαν την έγγραφη πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, από τις 20 Σεπτέμβρη για άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και την κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών για ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η τροπολογία του ΥΕΝ σχετικά με τα “πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού” συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση δεν εφαρμόζεται για το σύνολο των ναυτεργατών, αντίθετα διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, με το διεθνές παρασιτικό κύκλωμα πρακτόρων που συνεργάζεται με τις εφοπλιστικές εταιρείες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη για να μην έχουν οι ναυτεργάτες συγκροτημένα δικαιώματα.

Για αυτή την κατάσταση της άγριας εκμετάλλευσης 150.000 ναυτεργατών στις εσωτερικές, αλλά και στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, που οπλίζουν διαρκώς την επιθετικότητα εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ.

Αυτές οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού με το αζημίωτο υπογράφουν συμφωνίες με τους εφοπλιστές, για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, ενώ οι ΣΣΕ σε ποντοπόρα – μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία δεν έχουν ανανεωθεί από το 2010.

Καταγγέλλουμε την επαίσχυντη τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή της.

Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με την ανάπτυξη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών».