ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Καταγγέλλουν τις διαδικασίες νοθείας και εκφυλισμού στην παρωδία Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ

Τις διαδικασίες νοθείας και εκφυλισμού που ακολουθούνται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) κατήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αφορμή τα όσα έγιναν στη σημερινή παρωδία Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ, το οποίο η πλειοψηφία επιχείρησε να συγκροτήσει σε σώμα χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, επεσήμανε ότι το Γενικό Συμβούλιο «κουβαλάει και αυτό τα αμαρτήματα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδικασίες που αλλοιώνουν τη σύνθεσή του και κατήγγειλε νόθες διαδικασίες με τις οποίες 8 σωματεία ανέδειξαν αντιπροσώπους στο γενικό συμβούλιο. Οι αντιπρόσωποι των τριών ναυτεργατικών σωματείων απαίτησαν να κατατεθούν τα αναγκαία έγγραφα, ειδάλλως δε νομιμοποιείται η συγκρότηση του γενικού συμβουλίου, ούτε ορισμός (εκλογή) αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη του γενικού συμβουλίου δεν υπήρχε ούτε η συγκρότησή του σε σώμα, ούτε και οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ. Ωστόσο, είχε κληθεί να εκτελέσει χρέη δικαστικού αντιπροσώπου το μεσημέρι ο πρωτοδίκης Ελευθέριος Καλτάκης. Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιδόθηκαν σε σωρεία ισχυρισμών που αναιρούσαν ο ένας τον άλλον. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν όσα έγιναν και αποχώρησαν, υπογραμμίζοντας πως δεν νομιμοποιούν τη νοθεία και τον εκφυλισμό. Στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάθεση σχετικού υπομνήματος στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

 

Το υπόμνημα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων:

«Μετά το συνέδριο παρωδία της ΠΝΟ στις 23-24 Νοέμβρη 2017, συγκαλείται το ετήσιο γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 18 Δεκέμβρη με κύριο θέμα τον καθορισμό των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (Μάρτη 2019) στη βάση του αντιδημοκρατικού καταστατικού της ΠΝΟ, που δεν προβλέπει την απλή αναλογική για την εκλογή διοίκησης και αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ, αλλά μόνο την εκλογή γενικού γραμματέα κάθε πέντε χρόνια!

Το ετήσιο γενικό συμβούλιο είναι η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, συγκαλείται μία φορά το χρόνο για τον έλεγχο δήθεν των αποφάσεων του συνεδρίου και κουβαλάει και αυτό τα αμαρτήματα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας της ΠΝΟ.

Κανένα σωματείο δεν εκπροσωπείται στο συνέδριο και στο γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ με περισσότερους αντιπροσώπους από το 1/10 του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων, που έχουν εκλεγεί από τις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων, με αποτέλεσμα να “κόβονται” εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, π.χ. 13 της ΠΕΜΕΝ, αλλοιώνοντας τη σύνθεση του συνεδρίου και του γενικού συμβουλίου της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ και τα 7 από τα 13 σωματεία της Ομοσπονδίας (Π.Ε Πλοιάρχων Ε.Ν, Π.Ε Μηχανικών Μ.Ε.Κ Ε.Ν, Π.Σ Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν, Π.Ε Φροντιστών Ε.Ν, Π.Ε Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν, Π.Ε Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν, Π.Ε Ναυτών Μ/Β – Π/Κ Ε.Ν) δεν έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους, δεν εκλέγουν τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους με την απλή αναλογική.

Δεν εφαρμόζουν ακόμη και αυτό το “κολοβό” άρθρο 56 του ν.2224/1994, που αναγκάστηκε να νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως ελιγμό για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στα συνέδρια της ΓΣΣΕ και του ΕΚ Πειραιά, ζήτημα που ανέδειξε το ταξικό εργατικό κίνημα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις πάγιες θέσεις του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Τα 8 οκτώ από τα 13 σωματεία της ΠΝΟ δεν καταθέτουν τα σχετικά νομιμοποιητικά έγραφα των αρχαιρεσιών τους, όπως μητρώο μελών, κατάσταση ψηφισάντων και έχουν αποκλειστεί από τα συνέδρια και τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ). Επίσης δεν τα καταθέτουν και στην ΠΝΟ, επιβεβαιώνοντας τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Συμπερασματικά, με την παρέμβαση των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με τις εκφυλιστικές νόθες διαδικασίες ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός στο γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ, επιδιώκει να καθορίσει αντιπροσώπους για το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλοιώνοντας παραπέρα το συσχετισμό δύναμης στο εργατικό κίνημα.

Δηλαδή τη διαμόρφωση ενός ακόμη συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που θα προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις υπηρετώντας την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης γενικότερα.

Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων στο Γενικό Συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Καταστατικό του Σωματείου.
  2. Πρακτικό εκλογής εφορευτικής επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου.
  3. Αντίγραφα της απόφασης διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου για τις αρχαιρεσίες του σωματείου.
  4. Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο.
  5. Πρακτικό αρχαιρεσιών του σωματείου.
  6. Κατάσταση ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο.
  7. Απόφαση ΓΣ του σωματείου για επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ.

Με όλα τα παραπάνω δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και δε νομιμοποιείται η συγκρότηση σε σώμα του ετήσιου γενικού συμβουλίου της ΠΝΟ στις 18 Δεκέμβρη 2018. Απαιτούμε να αποκλειστούν οι πέντε αντιπρόσωποι της ΠΝΟ από το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΓΙΕΕΜΑΓΕΝ, του ναυτεργατικού κινήματος, παλεύουμε για:

Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα όργανα της Ομοσπονδίας και των σωματείων.

Κατάργηση του περιοριστικού ορίου του 1/10 των αντιπροσώπων που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες.

Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι 4 χρόνια.

Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες (χαράτσι). Τα πρωτοβάθμια σωματεία να εκχωρούν προς την ΠΝΟ συνδικαλιστική συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (εψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη).

Κατάργηση της έκδοσης της γνωστής “κάρτας” της ΠΝΟ που δίνεται στους εφοπλιστές έναντι αμοιβής με πάνω από 5.000 δολάρια για κάθε πλοίο με ελληνική ή ξένη σημαία, ότι το τάδε πλοία εφαρμόζεται “εν γένει το ελληνικό δίκαιο”, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών συμβάσεων εργασίας, στο ίδιο πλοίο και για την ίδια ειδικότητα και βαθμό ανάλογα με την εθνικότητα του κάθε ναυτεργάτη! Σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού της ΠΝΟ που στάλθηκε στα ναυτεργατικά σωματεία με έγγραφο (αριθ. Πρωτ. 1373/21.02.2018) της ΠΝΟ και εγκρίθηκε από ταν εργοδοτικό συνδικαλισμό της διοίκησης της Ομοσπονδίας στις 22/02/2018 η χρηματοδότηση των εφοπλιστών προς την ΠΝΟ ανέρχεται στα 3.704.000 ευρώ για το 2018! Δηλαδή, άμεση χρηματοδότηση των εφοπλιστών προς την ΠΝΟ για την μη εφαρμογή της ελληνικής κλαδικής ΣΣ Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία.

Τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων.

Μεταβατική διάταξη για την εκλογή τριμελούς επιτροπής, μέχρι την έγκριση του νέου καταστατικού της ΠΝΟ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα παραπάνω τα 2019».