ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ: «Ατζέντηδες» των εφοπλιστών η ομάδα ΙTF – ΠΝΟ

Με αφορμή την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γ. Χαλά, στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από τη διοίκηση της ΠΝΟ, ούτε συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε να συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση.

Τα ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ομάδα ITF – ETF, ΠΝΟ λειτουργεί ως ατζέντηδες για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνίες έναντι αμοιβής από 5.000 – 8.000 δολάρια, για κάθε ένα καράβι ετησίως, για να μην εφαρμόζεται η εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τροφοδοτούν ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα που απομυζά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους ναυτεργάτες.

Είναι αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες που έχει μειωθεί ραγδαία ο χρόνος φορτοεκφόρτωσης των καραβιών και έχει αυξηθεί η ταχύτητά τους, να μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις, με δουλειά 72 ώρες την εβδομάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ζητάμε να αυξηθούν οι οργανικές συνθέσεις των καραβιών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων, 4μηνη ναυτολόγηση στα ποντοπόρα πλοία.

Ο χρόνος ναυτολόγησης να είναι ισοδύναμος με το χρόνο αδείας εκτός πλοίου, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση αποκλειστικά σε δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό φορέα για όλους τους ναυτεργάτες.

Τέλος, τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να καταργηθούν οι επαίσχυντες αυτές συμφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών – εργοδοτικών συνδικαλιστών και των εφοπλιστών.»