ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Απεργιακός αγώνας για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να προετοιμάσουν απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απευθύνουν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για την ανανέωση των ΣΣΕ, για το 2019.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι ακόμα και την παρακράτηση της φορολογίας των ναυτικών που κάνουν κάθε μήνα, να μην την αποδίδουν και να αποτελέσει πρόσθετη επιδότησή τους!

Πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ, ενώ ο εμπαιγμός τους συνεχίστηκε αναφέροντας να επιδοτηθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές, την προσαρμογή των πλοίων στους νέους κανονισμούς των καυσαερίων, να τους μειωθεί ο ΦΠΑ, πρόσθετα προνόμια που με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ, θα επιφέρουν νέα δεινά στην εργατική λαϊκή οικογένεια.

Με απύθμενο θράσος δήλωσαν ότι η ανεργία των ναυτεργατών είναι ελάχιστη όταν ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Μάρτη 2019 οι άνεργοι ήταν 2.207, από τους οποίους το επίδομα πήραν 575 (26%), λόγω των απαγορευτικών διατάξεων που υπάρχουν.

Θέλουν οι οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα να διαμορφωθούν όπως στις γραμμές Πάτρα – Ιταλία, όπου στην πλειοψηφία των ναυτεργατών από όποια χώρα κι αν προέρχονται, δεν εφαρμόζεται ενιαία η ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση.

Η ένταση της επίθεσης των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου, κρύβεται στην «ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που συναινούν στην πολιτική της ΕΕ, για τη συντριβή των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, του συνόλου των δικαιωμάτων μας.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την οργάνωση και τον αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια, παντού. Να απομονώσουμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που βάζουν πλάτη στην ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών, με την τακτική του “λιγότερου κακού”, υπονομεύοντας διαρκώς την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον αγώνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων μέσα και έξω από τα καράβια, να προετοιμάσουμε απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, για τα οξυμένα προβλήματα, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας».