ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Αγώνας απέναντι στις προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών

Την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ ζητούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Στη σημερινή συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις των ΣΣΕ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές προκλητικά επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις, ενώ δεν δίστασαν να προτείνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων και μείωση κατά 50% στο ημερομίσθιο των ναυτεργατών τη μέρα της αντικατάστασής τους.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ανέδειξαν στις παρεμβάσεις τους ότι για την καπιταλιστική κρίση δεν φταίνε οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, αντίθετα, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετεί και το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του.

Αυτή η πολιτική αποτελεί την αιτία των προβλημάτων, συσσωρεύεται ο πλούτος στα μονοπώλια από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσης, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που διαμορφώνονται και στην περιοχή μας με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου. Αυτή η πολιτική προκαλεί την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση.

Χαρακτηριστικό είναι, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι το Δ’ τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το 2016, η αύξηση σε επιβάτες ήταν 9%, ενώ των οχημάτων 6,2%. Αντίθετα, για τους ναυτεργάτες από το 2010 με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 40%, οι συντάξεις πάνω από 50%, για τα “ματωμένα” πλεονάσματα, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού.

Την επιθετικότητα και αδιαλλαξία του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, τη στηρίζουν με τη στάση τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Γ. Χαλά και του οπορτουνισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργο. Έχουν συμβάλει και αποδέχονται, υπογράφοντας ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για να εφαρμόζονται, όπως και η κοινωνική ασφάλιση, μόνο για το 25% των ναυτεργατών.

Υπονόμευσαν και καταψήφισαν την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ που διαμόρφωσαν 536 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, με επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, κανένας με μισθό κάτω από τα 751 ευρώ, κατάργηση των συμβάσεων από “ενώσεις προσώπων”. Είναι αυτοί που διαφωνούν στη μοιρασιά από το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμφωνίες που υπογράφει ο γενικός γραμματέας με τους εφοπλιστές, στα ανασφάλιστα ελληνόκτητα πλοία και κυμαίνεται από 5.000 – 8.000 ευρώ ανά πλοίο, ενώ αρνούνται να φέρουν στοιχεία στην ΕΕ της ΠΝΟ.

Οι εξελίξεις επιβάλουν την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, να απομονώσουμε τα φερέφωνα των εφοπλιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».