ΠΕΜΕΝ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν λύνει τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης

«Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη ναυτική εκπαίδευση είναι στις κατευθύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για να χτυπηθούν οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση, για να επικρατήσουν εργασιακά κάτεργα σε όλες τις κατηγορίες καραβιών από ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα», τονίζει η ΠΕΜΕΝ, αναφορικά με το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει το ΥΕΝ με τίτλο «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη ναυτική εκπαίδευση χωρίς να αντιμετωπίζονται τα οξυμένα προβλήματά της.

Η ΠΕΜΕΝ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η υποχρηματοδότηση στη ναυτική εκπαίδευση συνεχίζεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με αδιαφανή στοιχεία στη χρήση των κονδυλίων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ), ενώ οξύνονται τα προβλήματα από ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική – κτιριακή υποδομή, προγράμματα σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, ενώ ξεφυτρώνουν διαρκώς τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη ναυτική εκπαίδευση είναι στις κατευθύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου για να χτυπηθούν οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση, για να επικρατήσουν εργασιακά κάτεργα σε όλες τις κατηγορίες καραβιών από ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για:

  • Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες.
  • Ένταξη των Σχολών στο υπουργείο Παιδείας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με αντίστοιχα της στεριάς.
  • Κατάργηση όλων των νόμων για την ιδιωτικοποίηση των σχολών, την εναλλασσόμενη εκπαίδευση.
  • Η πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών να γίνεται με ευθύνη των εκπαιδευτικών συμβουλίων των Ναυτικών Σχολών.
  • Προσαρμογή της ύλης στις σύγχρονες ανάγκες, αλλαγή του κανονισμού σπουδών σε ναυτική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση.
  • Δωρεάν σίτιση σε όλες τις ΑΕΝ και κάρτας μειωμένου εισιτηρίου (πάσο).
  • Αύξηση του επιδόματος φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος και ασφάλιση στο ΝΑΤ των μετεκπαιδευομένων στο ΚΕΣΕΝ με χρηματική κάλυψη από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ). Κατάρτιση προϋπολογισμών – ισολογισμών συνολικά και ανά σχολή με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
  • Στέγαση των συναδέλφων στην Εστία Ναυτικών με αξιοπρεπείς όρους».