ΠΕΜΕΝ: Αγωνιστικό και δημιουργικό το 2020 – Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΜΕΝ. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής,  ο Νίκος Πηγαδάς, παλαίμαχος δημοσιογράφος, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ, η Γιώτα Ταβουλάρη, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου Μαγείρων, ο Λευτέρης Σκάρος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ρυμουλκών και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Δείτε εδώ τις εορταστικές εκδηλώσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείωνγια το 2020.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αφού ευχήθηκε, καλή και αγωνιστική νέα χρονιά, ανάφερε τα εξής:

«Αγαπητοί προσκεκλημένοι, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβούλιου της ΠΕΜΕΝ σας καλωσορίζουμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, να ευχηθούμε στους μηχανικούς και συνολικά στους ναυτεργάτες που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν, υγεία, καλές θάλασσες και καλή επάνοδο στις οικογένειες τους.

Να επαναλάβουμε και από αυτό το βήμα, τις ευθύνες της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες που αυτή την περίοδο είναι θύματα απαγωγής ή βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι, εξασφαλίζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

Σε όλους εσάς που είσαστε σήμερα στην εκδήλωση μας σας ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, η εργατική τάξη, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, να αντιμετωπίσουμε με αγωνιστική αισιοδοξία το 2020.

Στέλνουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της χώρας μας και σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κανένας ναυτεργάτης, εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει αδιάφορος από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ΝΑ Μεσόγειο, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών περιοχών αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τον καλύτερο σημαιοφόρο στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, το απέδειξε και στην υπογραφή της πρόσφατης “αμυντικής συμφωνίας” με τις ΗΠΑ, στις 5 Οκτώβρη με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις της χώρας να αποτελούν ορμητήρια πολέμου.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν δυναμικά στο νέο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την μέρα που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή η νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, να καταδικάσουμε την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε δολοφονικό ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών επιλογών.

Το τίμημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που προκαλούν με την πολιτική τους οι ανταγωνισμοί των μονοπωλιακών ομίλων, το έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να το πληρώνουν οι λαοί, με νεκρούς, με προσφυγιά και μετανάστευση από τις πατρίδες τους.

Αυτή η πολιτική θρέφει και τους απόγονους του φασισμού, του ναζισμού, όπως τους δολοφόνους της ΧΑ που με την προσβλητική της πρόταση η εισαγγελέας στη δίκη των φασιστοειδών επιχείρησε να απαλλάξει την ηγεσία και τα στελέχη της από την εγκληματική δράση τους.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου για την “ανάπτυξή” τους.

Στο στόχαστρο των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων που επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η συντριβή της κοινωνικής ασφάλισης, των ΣΣΕ, να βάλουν στον γύψο την συνδικαλιστική δράση.

Μπροστά μας το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αποτελεί τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με αυταπάτες και κοροϊδία για “αυξήσεις στις συντάξεις” και “ισονομία”, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέο πλήγμα στο ασφαλιστικό σύστημα, συνεχίζοντας την επίθεση από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προετοιμάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά θεμέλια που έβαλαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με κορωνίδα τον ν. 4387/2016 το γνωστό νόμο Κατρούγκαλου.

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με ανακοινώσεις, περιοδείες και συσκέψεις στα καράβια, στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, πρωτοστατούμε στην ενημέρωση και προετοιμασία να απαντήσουμε με απεργία ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στους ναυτεργάτες είναι σε εξέλιξη τα σχέδια εφοπλιστών, κυβέρνησης ΝΔ και εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, για την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών με τις ανατροπές που προετοιμάζουν σε ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, συνδικαλιστική δράση.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Πλακιωτάκη στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, να καταργήσουν τις ΣΣΕ σε όλες τις ειδικότητες, αρχικά από τα ποντοπόρα καράβια και στις άλλες κατηγορίες πλοίων, εφαρμόζοντας τα μισθολόγια της ITF, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, επεκτείνοντας την ανασφάλιστη εργασία, με τραγικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και την πρόσθετη λεηλασία σε ΝΑΤ/ΕΦΚΑ.

Η δήλωση του υπουργού ότι θα συγκρουστώ με τους συνδικαλιστές για να υλοποιηθούν οι επιλογές των εφοπλιστών, στοχεύει τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι εμπόδιο δεν θα βρει από τον γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλά, τον πρόεδρο των Πλοιάρχων Ε. Τσικαλάκη, τον πρόεδρο των Ναυτών Α. Νταλακογεώργο, τις διοικήσεις των άλλων σωματείων, ενώ με τις ψευτοαντιπαραθέσεις τους για την καρέκλα στην ΠΝΟ, διαγκωνίζονται ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Να θυμίσουμε όλοι αυτοί υπέγραψαν τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια το 2008 και 2010, χωρίς να εφαρμόζονται στο σύνολο των ναυτεργατών, συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές στις συμφωνίες έναντι αμοιβής, για την εφαρμογή των μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.

Συνέβαλαν με την υπονομευτική τακτική του “λιγότερου κακού” και του κοινωνικού εταιρισμού, να μην εφαρμόζονται ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για τους ναυτεργάτες στην κρουαζιέρα, να μειώνονται διαρκώς οι οργανικές συνθέσεις των καραβιών, όπως θα συμβεί και με την τροποποίηση του ΠΔ 259/1981 για την ενδιαίτηση των ναυτεργατών, αυξάνοντας την ανεργία και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Πρωτοστατούν στο όργιο νοθείας και εκφυλισμού σε αρχαιρεσίες σωματείων, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες στην Ένωση Πλοιάρχων, αρνούνται να καταθέσουν τα στοιχεία από τις αρχαιρεσίες, για τον έλεγχο και την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, στηρίζουν το αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ, για να διατηρείται ο αρνητικός συσχετισμός, σε βάρος των οξυμμένων προβλημάτων των ναυτεργατών.

Εχθρεύονται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενώ δεν διστάζουν ενορχηστρωμένα και σε κοινή γραμμή να υπηρετούν τον αντικομμουνισμό, να επιτίθενται στο ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, όπως με το 6σέλιδο έγγραφο της Ένωσης Ναυτών στις 9 Γενάρη και της ομάδας των 9 σωματείων με επικεφαλής την Ένωση Πλοιάρχων στην αίτηση που κατέθεσαν στις 10 Γενάρη, στο Πρωτοδικείο Πειραιά για την αντικατάσταση του γγ της ΠΝΟ.

Αυτή τη σαπίλα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού της ΠΝΟ, πρέπει να την αποτινάξουν από το σβέρκο τους οι ναυτεργάτες. Να δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να αποτελέσει αιτία πολέμου και να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα στο νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, στο χτύπημα των ΣΣΕ, στο δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Σε αυτές τις συνθήκες και τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, να συμβάλουμε όλοι και στην ενίσχυση των δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις αρχαιρεσίες που έχουν το 2020.

Η ελπίδα των λαών βρίσκεται στην ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να απολαμβάνει τον πλούτο που αυτή παράγει και τα παράσιτα του κεφαλαίου τον κλέβουν.

Σας ευχόμαστε για άλλη μια φορά καλή και αγωνιστική χρονιά».