ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Την Πέμπτη 7/11 η κινητοποίηση ενάντια στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για την «ανάπτυξη» στο λιμάνι

Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 10) Σωματείων και φορέων κόντρα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για την «ανάπτυξη» στο λιμάνι.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συνεδρίαση που έγινε στις 30 Οκτώβρη. Εκεί, είχε αποφασιστεί η διαμαρτυρία να γίνει την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Ωστόσο, λόγω της κινητοποίησης εκείνη την ημέρα στο Εφετείο για την απολογία του αρχηγού της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της για την Πέμπτη.

Το πλαίσιο διεκδίκησης υπογράφουν τα εξής Σωματεία:

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας – Παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής – Παράρτημα Πειραιά, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής – Παράρτημα Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Περιφέρειας Ν. Αττικής και Περιχώρων, Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής – Παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού, Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, Σύλλογος Γυναικών Πειραιά, Σύλλογος Γυναικών Περάματος, Ένωση γονέων και κηδεμόνων Περάματος, Ένωση Γονέων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Σύλλογος Γυναικών «ΕΣΤΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ» Περάματος, Τερψιχώρος Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ».

ΚΙΝΑ: Το master plan για τον Πειραιά στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της «Cosco»

Οι προϋποθέσεις έγκρισης ολόκληρου του master plan της «Cosco» στον Πειραιά ήταν βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Xu Lirong πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού.

«Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά» ανέφερε Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά, που θα τον καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα». Για την έγκριση του master plan ανάφερε χαρακτηριστικά πως «θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελός της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι «επί της ουσίας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτή την επένδυση και αυτή είναι σημαντική κατάκτηση».

«Μας φέρατε ευχάριστα νέα. Έχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης», ανέφερε ο πρόεδρος της «Cosco». Πρόσθεσε πως «όλα θα συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών

«Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή» για επενδύσεις στην Ελλάδα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη με συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών.

Το μήνυμά του ήταν πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι απαιτούν οι ανάγκες των επενδυτών, λέγοντας «είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα “ξεκλειδώσουν” τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό “success story”».

Παρουσίασε και στήριξε τις προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες εφοπλιστές στην Κίνα. Ανέφερε πως τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1.000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου από και προς την Κίνα».

Για τον τουρισμό τόνισε ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να έρθουν μισό εκατομμύριο Κινέζοι τουρίστες έως το 2021, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και εκείνη με τη Σαγκάη που, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.