ΠΕΙΡΑΙΑΣ : Μπροστά στη πύλη της «COSCO» η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ – Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης από την «COSCO»

H απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά μεταφέρθηκε στο Ικόνιο, στο λιμάνι μπροστά στην πύλη της «COSCO», όπου η εργοδοσία το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργατών στην απεργία με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τους εργολάβους.

Από τα μεγάφωνα της απεργιακής συγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων στο Ικόνιο του Πειραιά, ανακοινώθηκε μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας έπεσε στο κενό και οι απεργοί της «COSCO» μαζί με τους απεργούς όλου του Πειραιά συμμετέχουν στη συγκέντρωση, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), που αναφέρθηκε στην εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβάλλει η «COSCO» στο λιμάνι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ξέρουμε ποια είναι η δίκαιη ανάπτυξή σας».

Έκανε ειδική αναφορά στον απεργοσπαστικό μηχανισμό με τα τσιράκια τους, τους εργολάβους, αλλά και τις δυνάμεις καταστολής, Λιμενικό και Αστυνομία, τονίζοντας ότι αυτή η τρομοκρατία έπεσε στο κενό καθώς οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους συμμετέχουν στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Χαιρέτισε επίσης την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων του Πειραιά, δηλώνοντας ότι «παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα».

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών καθώς και ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος του ΔΣ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, ο οποίος χαιρέτισε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην «Cosco» για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν και έπεσε στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία. Χαιρέτισε ακόμα την καθολική συμμετοχή στην απεργία των ναυτεργατών στα πλοία, αλλά και των εργατών στα εργοστάσια του Πειραιά, λέγοντας ότι αυτή η απεργία δείχνει το δρόμο για την οργάνωση της πάλης και του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρίσκονται ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημειώνεται  ότι η Cosco και οι εργολάβοι, κάτω από την πίεση, την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και όλων των εργαζομένων του Πειραιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, κήρυξαν «λήξη βάρδιας» που σημαίνει πρακτικά ότι και οι λίγοι εργαζόμενοι που μπήκαν για δουλειά  «με το πιστόλι στον κρόταφο» έφυγαν από την εργασία. Για πρώτη φορά, μετά  τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco, το λιμάνι «πάγωσε», καθώς καμία εργασία φορτοεκφόρτωσης δεν πραγματοποιείται, με τις γερανογέφυρες να έχουν σταματήσει.

 

Για πρώτη φορά, μετά τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά από την «Cosco», το λιμάνι «πάγωσε», καθώς καμία εργασία φορτοεκφόρτωσης δεν πραγματοποιείται, με τις γερανογέφυρες να έχουν σταματήσει. Οι απεργοί υποδέχτηκαν αυτούς τους εργαζόμενους με συνθήματα και χειροκροτήματα προκειμένου να τους εμψυχώσουν για τους εκβιασμούς που δέχτηκαν από «Cosco» και εργολάβους. Κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους βγαίνοντας από το χώρο δουλειάς παρέμειναν συμμετέχοντας στη συγκέντρωση, ενώ κάποιοι άλλοι έφυγαν για να ξεκουραστούν για λίγο, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα επιστρέψουν στο χώρο της συγκέντρωσης προκειμένου να ενωθούν με τους συναδέλφους τους στον απεργιακό αγώνα.

Στο μεταξύ μετά από παρέμβαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ έγινε επιθεώρηση σε όλους τους χώρους της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει για συχνά εργατικά ατυχήματα και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα με το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, αυτό που επιβεβαιώθηκε από τους ελέγχους είναι η 12ωρη εργασία των εργαζομένων καθώς η νυχτερινή βάρδια κρατήθηκε αυθαίρετα από την εργοδοσία 4 ώρες παραπάνω. Οι έλεγχοι του κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά συνεχίστηκαν στους χώρους δουλειάς στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβιάσεων των μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενημερώνοντας τη συγκέντρωση για τα αποτελέσματά της, σημείωσε ότι η σημερινή παρέμβαση που έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, γιατί σε άλλες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει άμεσα. Τόνισε ακόμα ότι αυτό που εντόπισαν ήταν εργαζόμενοι που δούλευαν πάνω από 12 ώρες, με αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση η εργοδοσία να αναγκαστεί να κηρύξει λήξη εργασιών. Επεσήμανε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι το λιμάνι νέκρωσε, κάτι που είχε να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί παρακαταθήκη αυτού του αγώνα. Με τη σημερινή απεργία, συνέχισε ο Ν. Ξ, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να περάσει, δεν μπορεί να σταματήσει τους εργαζόμενους όταν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αυτό που έχουν ανάγκη να κρατήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε λιμάνι, ούτε εργοστάσιο. Το σύνθημα, «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», είναι ο οδηγός μας, κατέληξε ο Νίκος Ξουράφης.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ότι το ΔΣ του Σωματείου που συνεδρίασε επιτόπου αποφάσισε τα εξής: Να γίνει τώρα κατάθεση των προτάσεων του Σωματείου για την υπογραφή ΣΣΕ με τους όρους εργασίας και αμοιβής που διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Cosco και εργολάβους. Επίσης τη  συνέχιση της απεργιακής περιφρούρησης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 31 Μάη και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει η εργοδοσία της Cosco και οι εργολάβοι, θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης προκειμένου να παρθεί απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν με αποφασιστικότητα στο χώρο της συγκέντρωσης, διεκδικώντας, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, τα δικαιώματά τους. Αγωνίζονται για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ένσημα με καθεστώς ΒΑΕ.