ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Απεργία 14 Δεκέμβρη 2017

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση και στον Πειραιά, όπου χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, σπουδαστές, μαθητές και γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών συγκρότησαν μία μεγάλη απεργιακή διαδήλωση.

Η μάχη για την απεργία ξεκίνησε αξημέρωτα, μπροστά στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα εμπορικά καταστήματα, στα γιαπιά. Με μαζικές ομάδες στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι περιφρου-ρούσαν την απεργία τους, για να κατακλύσουν στη συνέχεια την πλατεία Καραϊσκάκη.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Χαιρέτισαν ο Γιώργος Δρέττας, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και χημικής βιομηχανίας, και ο Αγγελος Γαλανόπουλος από το ναυτεργατικό σωματείο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Στο πλευρό των απεργών ήταν η Διαμά-ντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ξεδιπλώθηκε η πορεία γύρω από το λιμάνι και το εμπορικό κέντρο. Μπροστά ήταν το μαζικό μπλοκ των εργατών της Ζώνης και αμέσως μετά αυτό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων  ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ,  ΠΕΣ/ΝΑΤ. Ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνο-ποιίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζαν οι εργάτες των εργοστασίων «Lever» και «ΕΛΑΪΣ» οι  οποίοι βρίσκονται σε πολυήμερες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν και τα μπλοκ των μαθητών, των σπουδαστών και των Επιτροπών Αγώνα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

 

ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ

14 Δεκέμβρη 2017

Πρός:

  • Υπουργό Ναυτιλίας κ.Κουρουμπλή
  • Διευθυντή ΥΝΑ/ΔΝΕΡ κ.Ισαάκογλου
  • ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Από καταγγελία του σωματείου Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας την οποία επισυνάπτουμε, ο προϊστάμενος του Β’ Λιμενικού Τμήματος Κεραμωτής του Ν. Καβάλας ζήτησε ονομαστικές καταστάσεις με τις υπογραφές των ναυτεργατών ανά πλοίο που είναι δρομολογημένα στις τοπικές πορθμειακές γραμμές και να δηλώσουν εάν απεργούν.

Οι εκβιαστικές ενέργειες της Λιμενικής αρχής παραμονή της 24ωρης Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας, συνδέονται με τα εργασιακά κάτεργα που θέλουν να επιβάλλουν εργοδοσία – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, Ε.Ε, ΔΝΤ, με την συντριβή των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της απεργίας, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ο αγώνας των ναυτεργατών, των εργαζομένων, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα θα κριθεί στο δρόμο του ταξικού αγώνα.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καταδικάσουν τις μεθόδους της βίας, της τρομοκρατίας,  να βγούμε στην αντεπίθεση με οργάνωση και αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων  του, να διεκδικήσουμε με το πλαίσιο αιτημάτων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ