Απεργία 14 Δεκέμβρη 2017: Μήνυμα συνέχισης του αγώνα και απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους ανθρώπους της

Τους χιλιάδες απεργούς που προσπέρασαν μαχητικά την εργοδοτική τρομοκρατία και την κυβερνητική προπαγάνδα, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας χαιρετίζει το ΠΑΜΕ, προσθέτοντας ότι «ήταν μια απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους ανθρώπους της, μήνυμα συνέχισης».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης συνοδεύεται με νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση – ΔΝΤ – ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος. Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και τα αφεντικά, αν θεωρούν πως με τερτίπια και κόλπα θα μας αιφνιδιάσουν. Με διάφορους τρόπους και μορφές, θα πάρουν άμεση και αγωνιστική απάντηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνεχή επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης, να συζητήσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στα σωματεία.

Με τον αγώνα μας θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση, τα αφεντικά και τις δυνάμεις τους όχι μόνο να μας βλέπουν καθημερινά μπροστά τους, εμπόδιο στα αντεργατικά τους μέτρα, αλλά θα γίνουμε εφιάλτες και στον ύπνο τους.

Κανένας εργάτης, κανένας άνεργος δεν πρέπει να ξεγελαστεί, να πιστέψει ότι η επίθεση θα σταματήσει, ότι θα την ανακόψει κάποιος άλλος, εκτός από εμάς. Εμείς θα επιβάλουμε το δίκιο μας και θα ανατρέψουμε την κατάσταση. Κανένας άλλος δεν μπορεί.

Δίνουμε τη μάχη ακόμα πιο αποφασιστικά, δυναμώνουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται στους κλάδους και σε επιχειρήσεις.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – Δημοσίου – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – AEE – ΝΑΤ – ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ – Δικηγόρων, στην πλατεία Συντάγματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν Συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής στις 17 Δεκέμβρη στην Ελευσίνα (6.30 μ.μ. στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) ενάντια στην κυβερνητική φιέστα στη Δυτική Αττική.

Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!».

Αγωνιστική παρέμβαση στα γραφεία των βιομηχάνων

Τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ανέδειξαν την Τρίτη νωρίς το πρωί εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γράφοντας στην πρόσοψη του κτιρίου του ΣΕΒ με μεγάλα γράμματα: «751 ευρώ κατώτερος μισθός», «Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία», «Αυξήσεις στους μισθούς», «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία», και «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα».

Η παρέμβαση αυτή αποτέλεσε και μια απάντηση στα εβδομαδιαία αντεργατικά φιρμάνια των βιομηχάνων τα οποία η κυβέρνηση σπεύδει κάθε φορά να εφαρμόσει.

Απάντηση του ΠΑΜΕ στον ΣΕΒ

Μετά την αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα γραφεία του συνδέσμου τους, οι βιομήχανοι εξέδωσαν ανακοίνωση και μιλούν για «βανδαλισμούς». Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «είναι θρασείς και ξεδιάντροποι» και υπογραμμίζει:

«Βανδαλισμός είναι η απληρωσιά μηνών που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσα σε επιχειρήσεις – κάτεργα του ΣΕΒ.

Βανδαλισμός είναι τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα μέσα στους χώρους δουλειάς που αφήνουν εργαζόμενους σακατεμένους ή ακόμα και νεκρούς.

Βανδαλισμός είναι το ξήλωμα των δικαιωμάτων που επιδιώκει ο ΣΕΒ μαζί με την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ΕΕ. Ολες οι ελαστικές μορφές εργασίας, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων. Να δουλεύουμε μέρα – νύχτα για να αυγατίζουν τα κέρδη τους και εμείς να μην μπορούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες μας.

Αυτός είναι ο πραγματικός βανδαλισμός που ο ΣΕΒ μαζί με την κυβέρνηση και το υπόλοιπο πολιτικό του προσωπικό θέλουν να συνεχίσουν και να οξύνουν. Σχεδιάζουν και νομοθετούν το τσάκισμα των εργαζομένων για να θεμελιώσουν την ανάπτυξή τους. Αυτό είναι το βάρβαρο μέλλον της “δίκαιης” ανάπτυξής τους, που προβάλλουν και μέσα από τα “αναπτυξιακά” συνέδριά τους ανά την Ελλάδα.

Τους το επιστρέφουμε μαζί με τη “δημοκρατία” που επικαλούνται. Η δημοκρατία τους σταματάει στις πύλες των εργοστασίων τους, στις ενώσεις προσώπων και τους υπόλοιπους μηχανισμούς που “δημοκρατικά” στήνουν για να ελέγχουν τους εργαζόμενους. Μιλούν για δημοκρατία και στήνουν τις ενώσεις προσώπων με το 15 – 20 % των εργαζομένων. Οταν όμως οι εργαζόμενοι θέλουν να αντισταθούν, να διεκδικήσουν τη ζωή, τα δικαιώματά τους, τότε βάζουν τεράστια εμπόδια. Η δημοκρατία τους σταματάει στην καταστολή που περιμένει τους εργαζόμενους, όταν διεκδικούν.

Εχουν γνώση όμως οι φύλακες!

Και θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει στους “ευγενείς” και “δημοκρατικούς” εργοδότες του ΣΕΒ, στην κυβέρνηση και τα κόμματά τους».

ΓΑΛΛΙΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς στην Ελλάδα από το ΕΚ Μασσαλίας

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, στο πλαίσιο συνάντησης δεκάδων συνδικαλιστών από συνδικάτα της Μεσογείου που διοργάνωσε μαζί με τη Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με το ΠΑΜΕ και την απεργία της 14ης Δεκέμβρη στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Εργατικού Κέντρου στο κέντρο της Μασσαλίας οι εργαζόμενοι της Γαλλίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ταξικούς αγώνες των εργαζόμενων της Ελλάδας.

Σημείωσαν ότι η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της επίθεσης του γαλλικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της Γαλλίας που έχει κλιμακώσει την καταστολή και τις διώξεις αγωνιστών εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Νίκος Θεοδωράκης, μέλος της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, που ευχαρίστησε το ΕΚ Μασσαλίας για τη πρωτοβουλία του και ενημέρωσε για τις τακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προσπαθεί να περάσει «σαν τον κλέφτη» το χτύπημα της απεργίας.

Σημείωσε ότι η αυτή η εξέλιξη είναι απαίτηση των βιομηχάνων, αλλά και της ΕΕ σε κάθε χώρα της Ευρώπης και κατέληξε ότι με τη σημερινή απεργία δόθηκε μήνυμα ότι «το δικαίωμα στην απεργία δεν το παραδίδουμε, είναι δικαίωμα των εργαζομένων της Ελλάδας, της Γαλλίας των εργατών όλου του κόσμου».