ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ : «Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – Μονοπωλίων» 

Με κεντρικό σύνθημα «Με τους συλλόγους για τις ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – Μονοπωλίων» πραγματοποιήθηκε η 9η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι, από 61 φοιτητικούς Συλλόγους, 4 τμήματα και έτη και 31 Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα συμμετείχαν στις διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης που έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι συμμετέχοντες έδωσαν τη μάχη για το ζωντάνεμα των Συλλόγων και μπήκαν μπροστά στους αγώνες ενάντια στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα στις σπουδές και όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας.

«Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών/οι Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών», «οι φοιτητές δεν είναι πελατεία/παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» ήταν τα συνθήματα με τα οποία ξεκίνησε η συνάντηση μέσα σε αγωνιστικό κλίμα.

Tην παρουσίαση της εισήγησης έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ (δείτε το κεντρικό video). Χαιρετισμούς και ευχές για καλή επιτυχία απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΔΗΠΑΚ ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με εισηγήσεις, τοποθετήσεις και εκλογή νέου πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος στο βήμα
Οι Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών

Στην παρουσίαση της κεντρικής εισήγησης, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, (δείτε εδώ video) μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εδώ συναντιούνται οι πιο μαζικοί, οι πιο μαχητικοί και ζωντανοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος. Το μαχητικό μπλοκ των φοιτητικών Συλλόγων που ενώνει τους φοιτητικούς Συλλόγους στη συλλογική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα σε όσους μας τα στερούν.

Που διεκδικεί τα δικαιώματα των φοιτητών στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή κόντρα στα παραμύθια της κυβέρνησης, την προσπάθεια συκοφάντησης και καταστολής των αγώνων μας. Που παλεύει για τη μαζικοποίηση των φοιτητικών – σπουδαστικών Συλλόγων με ζωντανή λειτουργία και μαχητική δράση κόντρα στον συμβιβασμό, σπάζοντας τη λογική του “τίποτα δεν αλλάζει”, αποδεικνύοντας ότι όταν γινόμαστε πρωταγωνιστές έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο.

Που αντιμάχεται τον εκφυλισμό, την ανοργανωσιά, αγκαλιάζει όλο και περισσότερους φοιτητές που μένουν ακόμα μακριά από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση. Που συμπορεύεται με το εργατικό κίνημα στις απεργιακές μάχες, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, κόντρα σε όσους μας θέλουν απομονωμένους. Για να γνωρίζει κάθε φοιτητής όσα θα συναντήσει μετά το πτυχίο, να παλεύει από σήμερα για τα δικαιώματά του ως αυριανός εργαζόμενος. Για να έχει στήριγμα ο εργαζόμενος και ο πρακτικάριος σπουδαστής στο χώρο δουλειάς του.

Γιατί η βελτίωση της μόρφωσης της νέας γενιάς είναι υπόθεση και των εργαζόμενων γονιών μας. Γιατί η δύναμη της ενότητας όσων πλήττονται είναι δύναμη ακαταμάχητη. Αυτό είναι το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών».

Εισηγητικά, έγινε εκτενής αναφορά στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η Πανελλαδική συνάντηση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολών, να προωθεί αποφασιστικά τη μεγαλύτερη επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, με νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εναρμόνιση των πτυχίων με την εργασιακή ζούγκλα, με έρευνα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και του ΝΑΤΟ.

Από τη συμμετοχή του ΜΑΣ στις κινητοποιήσεις
«Έχουμε μοιραστεί πολλούς αγώνες»

Νίκος Μαυροκέφαλος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο οποίος ανέβηκε στο βήμα (δείτε εδώ videoανάμεσα σε συνθήματα για τη συμπόρευση των φοιτητών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μαζί έχουμε μοιραστεί πολλούς αγώνες. Για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των παιδιών της, για το ίδιο το μέλλον της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης κόντρα στο μαύρο μέλλον που θέλουν να επιβάλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες όταν συγκρουστήκαμε με την πιο άγρια καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κινητοποίηση ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, όταν στελέχη εργατικών Ομοσπονδιών και συνδικάτων επιδίωξαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν.

(…)Τέτοιοι αγώνες δένουν το ατσάλι της κοινής δράσης του εργατικού με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Μέσα σε μια τέτοια αγωνιστική πορεία κατοχυρώνονται το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ ως γνήσιοι πόλοι υπεράσπισης και διεύρυνσης των πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης και της νεολαίας, μαζί φυσικά με τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, τη συμμετοχή του ριζοσπαστικού κινήματος των γυναικών σε μια τέτοια πορεία. Η κοινή μας υπόθεση ξεκινά από την πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

Με προσοχή οι νεολαίοι μελετούν τα υλικά της συνδιάσκεψης
Συμπόρευση με το γυναικείο κίνημα

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΟΓΕ, η Κωνσταντίνα Τσότρα, (δείτε εδώ video) σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Τη χρονιά που πέρασε, ενώσαμε τις φωνές μας στο δρόμο του αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Μαζί παλέψαμε ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους που τσακίζουν τις ζωές μας και θυσιάζουν τα δικαιώματά μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Μαζί διεκδικήσαμε όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβέρνηση και ΕΕ. Μαζί διαδηλώσαμε ενάντια στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Αυτήν τη χρονιά συναντηθήκαμε σε δεκάδες αμφιθέατρα στα πανεπιστήμια όλης της χώρας εκεί που με μια σειρά πρωτοβουλίες και δράσεις η ΟΓΕ ξετύλιξε και συνεχίζει την καμπάνια της για τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητριών».

Με υψωμένες τις κάρτες αντιπροσώπων οι νεολαίοι ψηφίζουν για τις αποφάσεις τις συνδιάσκεψης
Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και χειροκροτήματα για τους φαντάρους που καταγγέλλουν τη συμμετοχή των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, υποδέχθηκαν τον Γρηγόρη Αναγνώστου )δείτε εδώ video) που χαιρέτισε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ.

«Η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για έρευνα και επιστήμη προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, για πτυχία, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Είναι πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά», είπε.

Η καλύτερη απάντηση η οργάνωση της πάλης

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Αλεξίου (δείτε εδώ video) μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ και μέλος της ΔΗΠΑΚ.

«Είσαστε όλοι εσείς που βιώνετε από πρώτο χέρι τις συνέπειες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που επιτείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Αντίπαλοί μας είναι όλοι αυτοί, μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια, που στηρίζουν τις κυβερνητικές αναδιαρθρώσεις που επιδιώκουν να ενισχυθεί η ήδη πολύπλευρη διασύνδεση πανεπιστημίων – επιχειρήσεων και η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων», σημείωσε.

Περιγράφοντας το τοπίο που διαμορφώνεται τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν δυνάμεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ που δεν μένουν απαθείς. Μπροστά στη στρατηγική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση της πάλης από την πλευρά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και η προώθηση της δικής τους στρατηγικής.

Αντιστεκόμαστε στην ταξική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων και ταυτόχρονα ξεδιπλώνουμε την πρότασή μας για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του».