ΠΑΜΕ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός της εργοδοσίας της COSCO δεν θα περάσουν

Με ανακοίνωσή του για την  τραμπούκικη επίθεση από το μηχανισμό των εργολάβων στον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO, το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την εργοδοσία της COSCO, που με εντολή της, μπράβοι και μαύροι μηχανισμοί άλλων εποχών επιτέθηκαν και χτύπησαν πισώπλατα μέρα μεσημέρι τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, Μάρκο Μπεκρή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εργαζομένων». Και προσθέτει:

«Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν θα περάσουν! Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν στο λιμάνι και κανέναν τόπο δουλειάς. Τέτοιες πρακτικές θα βρουν απέναντί τους συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία, τους εργαζόμενους.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και ξεσαλώνει. Καλούμε τους εργαζόμενους στην COSCO να δυναμώσουν το σωματείο τους, την ενότητά τους. Να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, για αυξήσεις στους μισθούς, για συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τις βρώμικες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία προκειμένου να χτυπήσει αυτόν τον αγώνα, να σπάσει τη συλλογικότητα, να διαλύσει το σωματείο, το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει στο πετσί του από τέτοιες μεθόδους και προβοκάτσιες και έχει τη δύναμη, την τόλμη και τη γνώση για να τα αντιμετωπίσει. Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους στο σωματείο και τους εργαζόμενους».

Την τραμπούκικη επίθεση καταγγέλλουν επίσης, με ανακοινώσεις τους, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας, τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, ο σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο εργαζόμενων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:

Σε ανακοίνωσή του για την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος του προέδρου του σωματείου, στην εταιρεία Cosco, από μπράβους της εργοδοσίας. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η συγκεκριμένη επιχείρηση στήνοντας απεργοσπαστικούς εργοδοτικούς μηχανισμούς, να υπονομεύσει τον αγώνα που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι, για τα δικαιώματά τους.

Το περιστατικό αυτό και συνολικά η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύει πόσο ψεύτικα και παραπλανητικά είναι όσα λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί “καθαρής εξόδου” και “δίκαιης ανάπτυξης”, τη στιγμή που διατηρεί τη μνημονιακή ζούγκλα, η οποία αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία».

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΜΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ:

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΜΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταδικάζουν την τραμπούκικη επίθεση στον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκο Μπεκρή.

Επιβάλλεται η άμεση καταδίκη σε αυτό το παρακρατικό μηχανισμό που διαχρονικά υπηρετεί ως πιστό μαντρόσκυλο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση και καταδίκη των ηθικών και φυσικών αυτουργών που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση ενάντια στον συνάδελφο.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη διαδικασία διεκδίκησης ΣΣΕ από τους εργαζόμενους η εργοδοσία δεν διστάζει να βάλει σε κίνηση τα τσιράκια της ενάντια στον αγώνα τους. στόχο έχουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα, την ενότητα και το κύρος του σωματείου στους εργαζόμενους της COSCO.

Το εργατικό κίνημα, όμως, έχει πλούσια πείρα από αντίστοιχες ενέργειες και δεν το βάζει κάτω.

Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της εργοδοσίας να φρενάρει την δράση και την οργάνωση του σωματείου για τα δίκαια αιτήματά τους.

Κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση από το εργατικό κίνημα μέσα από την ισχυροποίηση του αγώνα των σωματείων για ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.»