ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη – Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ – Υπονομευτικές κινήσεις από τα τσιράκια των εφοπλιστών στην ΠΝΟ

Απεργούν τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝΣΤΕΦΕΝΣΩΝΠΕΕΜΑΓΕΝ, μαζί τους και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων του ΝΑΤ (ΠΕΣ-ΝΑΤ), απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες «με μαχητικότητα να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και περιφρούρηση» της απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης. Στο λιμάνι του Πειραιά για την περιφρούρηση της απεργίας καλούν σε συγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες των νησιών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, δίνοντας απάντηση στη συντονισμένη επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας από κυβέρνηση, εφοπλιστές και τους μηχανισμούς τους που επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Η συμμετοχή στην απεργία απάντηση στην προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα

Την υπονόμευση του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών από τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συγκεκριμένα, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και παραμονές της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Α. Νταλακογεώργος συναντήθηκαν με τους εφοπλιστές στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν:

«Να πάρουν υπόψη τα τσιράκια των εφοπλιστών ότι θα βρουν μπροστά τους ναυτεργάτες, να μην τολμήσουν να αλλάξουν την απόφαση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη από τις 06:00, με προοπτική κλιμάκωσης.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να πάρουμε στα χέρια μας την επιτυχία του απεργιακού αγώνα, με μαχητικότητα να αντιμετωπίσουμε την ένταση της επίθεσης των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, σε βάρος των δικαιωμάτων μας, να καταδικάσουν τους εκπροσώπους των εφοπλιστών, να διεκδικήσουμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΑΜΕ: Στις 3 Σεπτέμβρη όλοι στο πλευρό των ναυτεργατών

Κάλεσμα στους εργαζομένους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και στην απεργία που κήρυξαν στις 3 Σεπτέμβρη απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Στο κάλεσμα του σημειώνει:

«Όλοι στην απεργία. Καμιά προπέλα να μη γυρίσει

Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες προχωρούν σε πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η ένταση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και των προκατόχων τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, πάει χέρι-χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά στο πλοίο “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής των 875 επιβαινόντων και των 141 μελών του πληρώματος.

Η θετική εξέλιξη του αγώνα των ναυτεργατών για ΣΣΕ με αυξήσεις και επαναφορά δικαιωμάτων θα συμβάλει και στις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κλάδων.

Καλούμε τους εργαζομένους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών.

Να απομονώσουμε τις δυνάμεις που προωθούν για άλλη μια φορά τον “κοινωνικό αυτοματισμό”.

Κοινός μας αντίπαλός είναι η πολιτική των εφοπλιστών, του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους, που επιδεινώνουν διαρκώς τις συνθήκες ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Εντείνουν την εκμετάλλευση για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ που διεκδικούν:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν. 4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».