ΠΑΜΕ: Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής η σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η σύσκεψη που κάλεσε το ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και γέμισαν την αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Γαλλίας. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, ζήτω ο αγώνας των Γάλλων εργατών», ήταν το σύνθημα που φώναξαν, κρατώντας αφισάκια με ανάλογο περιεχόμενο, ενώ το μήνυμα αλληλεγγύης βιντεοσκοπήθηκε προκειμένου να σταλεί στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Γαλλίας (δείτε ΕΔΩ το βίντεο).

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και πιο αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

https://youtu.be/ImJwxR8Xu-s

(Δείτε πάνω στο κεντρικό video και διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Ν. Μαυροκέφαλου παρακάτω).

Υπενθύμισε ότι ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με απεργία και προχωρούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων. «Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Στην κατεύθυνση αυτή στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά μέτρα: Συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, επεξεργασία πλαισίου πάλης ανά κλάδο, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών είναι μερικά από αυτά.

Από το βήμα της σύσκεψης ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στους αγώνες σε μια σειρά κλάδους και χώρους, στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΔΕΗ, στα νοσοκομεία, αλλά και στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, στην πάλη των αυτοαπασχολούμενων. «Απαιτείται κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα που αναπτύσσεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να δένεται με την ανάγκη του γενικότερου απεργιακού αγώνα, με την προοπτική όλοι οι επιμέρους αγώνες να συναντώνται και να κορυφώνονται στην απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αντίστοιχα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από τις απεργοκτόνες διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο εισηγητής στις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τα σωματεία να οργανώσουν τη συζήτηση «για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς» και κάθε εργαζόμενο να δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση που οργανώνει στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, στο Σύνταγμα.

Οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο της σύσκεψης 

Στην ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες ενάντια στις αποσχίσεις και τις απολύσεις αναφέρθηκε η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους στο λιμάνι χαρακτήρισε την επίθεση στο Ασφαλιστικό ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, επισημαίνοντας πως στο συγκεκριμένο χώρο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μην εφαρμόζει τη νομοθετική πρόβλεψη για την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Στις βαριές εισφορές που σημαντικό μέρος των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βιτάλης, από την ΟΒΣΑ, ενώ σχολίασε πως η ρητορική της κυβέρνησης για τη στήριξη της «μεσαίας τάξης» συνοδεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, φόρους και τέλη που στραγγαλίζουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά κάθε πλευρά της ζωής των γυναικών και όχι μόνο τις συντάξεις, τόνισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν στα δικαιώματα των εργαζομένων οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν στις γυναίκες.

Για την απεργία των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, που μετρά ήδη 15 μέρες κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», μίλησε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, εξηγώντας τη σημασία του αιτήματος για την υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ.

Τη δράση του Συνδικάτου ΟΤΑ, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απεργιακές αποφάσεις σωματείων, μετέφερε ο Μάκης Τσελέντης, ξεχωρίζοντας πλευρές όπως τα ΒΑΕ, τα εργατικά ατυχήματα και τις ασθένειες που προκαλούν οι συνθήκες δουλειάς.

Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ περιέγραψε ο Σταύρος Δηλές, από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το θετικό αντίκτυπο της κινητοποίησης που έγινε στις 30 Νοέμβρη από κοινού από συνταξιουχικές οργανώσεις, σωματεία, Ομοσπονδίες των εργαζομένων υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης. «Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να δυναμώσει», τόνισε και υπενθύμισε πως και την Παρασκευή 10 Γενάρη οι συνταξιούχοι θα είναι στο δρόμο.

Με την πείρα του αγώνα που έδωσαν για να υπογράψουν επιχειρησιακή ΣΣΕ οι εργαζόμενοι θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε ο Κώστας Σφακιανάκης, από το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data».

Τις πολλαπλάσιες επιπτώσεις της επίθεσης στο Ασφαλιστικό για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία, συνόψισε η Γιάννα Σκαπέτη, από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων.

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες να μη λείψουν από τις κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

«Η εργατική τάξη μπορεί να σηκώσει το ανάστημά της», είπε ο Παύλος Αλεξανδράκης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, μεταφέροντας πλευρές της πλούσιας δράσης του Συνδικάτου.

Η εισηγητική ομιλία από τον Ν. Μαυροκέφαλο

«Σ/σες και σ/φοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα και πιο αποφασιστικά τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην επιδίωξη της κυβέρνησης να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανώσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ήδη δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με απεργία. Προετοιμάζουν τον απεργιακό αγώνα με μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία να οργανωθεί η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση και να κλιμακωθεί ο αγώνας, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Για επίθεση που ακυρώνει στην κυριολεξία τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού σε όλο τον εργασιακό τους βίο. Εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις ασφαλιστικές εισφορές τους να χάνονται, τα εφάπαξ τους να εξανεμίζονται.

Αυτό άλλωστε ομολόγησε με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι “αυτό το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι μια επιτομή σε μια διαδρομή 10 ετών”. Ανέφερε πως ο νέος ασφαλιστικός νόμος “θα έρθει να λύσει μια για πάντα τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος, του ασφαλιστικού συστήματος, εκκρεμότητες και επιπλοκές που είχε και την περίοδο της δεκαετίας που πέρασε”, δηλαδή ακριβώς το ίδιο μοτίβο επιχειρηματολογίας που έχουμε ακούσει απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια και συνδυάστηκαν με βαριά πλήγματα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Τέτοια πικρά παραδείγματα είναι οι σημαντικές μειώσεις των συντάξεων, είναι επαγγελματικά ταμεία που βάρεσαν κανόνι σε μια νύχτα όπως στις τράπεζες, που είδαν οι συνταξιούχοι τα χρήματά τους να χάνονται αλλά και οι ασφαλισμένοι της “Ασπίς Πρόνοια”. Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο και στο Εμπόριο που βλέπουν χρόνο με το χρόνο τις παροχές τους να μειώνονται δραστικά, στην κυριολεξία σε όλους τους κλάδους.

Ο λαός μας θα βρίσκει τις πόρτες των νοσοκομείων κλειστές, για να ανοίγουν θα πρέπει να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό, εξοπλισμό. Τα φάρμακα θα γίνουν ακόμα πιο ακριβή υπόθεση, ενώ θα μεγαλώσει και η επίθεση στον τομέα της Πρόνοιας.

Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί. Η καταστολή και τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων δεν μας τρομάζουν.

Όλοι οι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, στα νοσοκομεία πρέπει να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να δυναμώσουν, να στηριχθούν, να προσανατολιστούν αποφασιστικά σε αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ένα πέπλο συσκότισης και σιγής ασυρμάτου που προσπαθούν να επιβάλουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μαζί και τα ΜΜΕ. Ολόκληρες περιοχές να κινητοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, ολόκληροι κλάδοι να κάνουν πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως στον ΟΤΕ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχά λαϊκά στρώματα να συγκεντρώνονται στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και για όλα αυτά να επιβάλλεται σιγή ασυρμάτου.

Τριάντα ημέρες κρατά ένας σημαντικός απεργιακός αγώνας στη Γαλλία, στο Παρίσι, στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Ορισμένες ημέρες βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, συγκοινωνίες και εργοστάσια νεκρώνουν. Είναι ένας αγώνας που γίνεται για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Γαλλίας, όμως στην κυριολεξία είναι θαμμένος. Για να μην παραδειγματίσει, για να μην αφυπνίσει, για να θαφτεί το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη με τον αγώνα μας να εμποδίσουμε αντιλαϊκά σχέδια, να τα καθυστερήσουμε, να ανοίξουμε δρόμους για διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ακόμη και στη Χώρα των Βάσκων οι εργαζόμενοι στις 30 Γενάρη απεργούν με τα ίδια αιτήματα.

Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο. Για να πληθύνουν οι αποφάσεις σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία. Να μην υπάρξει σωματείο, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία που δεν θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας, η οποία κατά ομολογία στελεχών της κυβέρνησης θα είναι τις επόμενες εβδομάδες, πιθανά και στα τέλη Γενάρη. Δεν χωρά λοιπόν καμία αναμονή και κανείς εφησυχασμός.

Είχαμε μια σημαντική αφετηρία. Τα πολύ μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα που πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων και εργατικών σωματείων, αλλά και χιλιάδων συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών και νεολαίας. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συσπείρωσε χιλιάδες συνταξιούχους σε πορεία προς το Μαξίμου.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, η δουλειά των συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων που προηγήθηκε τσαλάκωσαν το αφήγημα της κυβέρνησης. Ότι η αντιλαϊκή της πολιτική έχει την πλατιά λαϊκή στήριξη, ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι έτοιμα να χάσουν κι άλλα δικαιώματα για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Απαντιέται συνεχώς η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών. Περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τις αντιδραστικές αλλαγές που θα φέρει η νέα μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Βρούτσης το έγκλημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιδραστικό νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου και όσων επίσης προηγήθηκαν.

Έχουν διαμορφωθεί καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτός ο απεργιακός αγώνας που ξετυλίγεται να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για τις διεκδικήσεις μας.

Πρέπει όμως να δούμε ακόμα πιο συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη δημιουργία δυναμικού απεργιακού κλίματος και στην καλύτερη προετοιμασία του απεργιακού μετώπου. Άμεσα τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε έναν διπλό σκοπό. Να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά, σε νέους χώρους δουλειάς και σε νέα τμήματα εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένη δουλειά για την επιτυχία της απεργίας που δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκορπίσει σε μια δουλειά μπούγιου, αλλά να επικεντρωθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά.

  • Κρίσιμο ζήτημα είναι η επεξεργασία του πλαισίου πάλης ανά κλάδο που να επικεντρώνει στις αιχμές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πάλη για δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους. Το πλαίσιο πάλης που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ εδώ και εβδομάδες είναι η βάση αυτής της επεξεργασίας.
  • Κάθε συνδικάτο, κάθε Ομοσπονδία, κάθε Εργατικό Κέντρο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προπαγάνδας και ενημέρωσης των εργαζομένων. Με ανακοινώσεις, πανό και αφίσες, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και φτιάχνοντας σποτάκια, γράφοντας συνθήματα στους δρόμους, στήνοντας ή αξιοποιώντας μικροφωνικές σε δρόμους, Δημαρχεία για να δυναμώσει το απεργιακό κάλεσμα. Να βάλουμε αφίσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ρίξουμε τρικάκια στους δρόμους. Να σκεφτούμε και νέες μορφές.
  • Επίκεντρο είναι οι χώροι δουλειάς και σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της απεργίας σε έναν χώρο δουλειάς εξασφαλίζεται με το αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μαζευτεί, συζητήσει και αποφασίσει για την απεργία. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα λοιπόν ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις στους χώρους δουλειάς. Στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών. Στη διάταξη δυνάμεων ακόμα και στα τμήματα των επιχειρήσεων, στην παραγωγή, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, παντού. Στην επιδίωξη το κάλεσμα ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης στην απεργία να αφορά και το διπλανό εργοστάσιο, τη διπλανή υπηρεσία. Γιατί οι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι εργάτες θα απλώσουν το χέρι τους στο διπλανό χώρο δουλειάς, θα βοηθήσουν τους εργάτες και τους υπάλληλους να κάνουν το βήμα που δεν έχουν κάνει ακόμα, να κάνουν το θυμό τους αγώνα.
  • Να απαντήσουμε αποφασιστικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης που μπροστά στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι με ορισμένες αυξήσεις -ψίχουλα που αφορούν ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων, ίσως και με ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, επίσης για ένα μικρό τμήμα συνταξιούχων.

Είναι όμως αυτή η πολιτική δίκαιη για το λαό; Είναι η επιστροφή των απωλειών που έταζαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η ΝΔ; Μπορούν αντικαταστήσουν το 40% των απωλειών σε συντάξεις και το πετσόκομμα δεκάδων επιδομάτων και υπηρεσιών που αφαίρεσαν στα χρόνια της κρίσης; Μήπως φέρνουν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δισ. ευρώ που μέσω του “κουρέματος”, του χρηματιστηρίου και άλλων οδών κατέληξαν στα χέρια των τραπεζιτών και άλλων επιχειρηματικών γερακιών; Σε καμιά περίπτωση. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε ορισμένα ψίχουλα να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους από το συντριπτικό χτύπημα που ετοιμάζει η ΝΔ στις επικουρικές συντάξεις, συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Να αναλογιστούμε μόνο τι περιμένουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στο χαρακτηριστικό μήνυμα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος, απευθυνόμενος στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η πορεία του κλάδου είναι ανοδική. Οι απαιτήσεις της αγοράς μεγάλες. Η ασφαλιστική βιομηχανία, όπως παγκοσμίως καταγράφεται, εξελίσσεται σε έναν ισχυρό χρηματοοικονομικό παράγοντα. Μαζί και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εξελίσσονται σε ισχυρούς παράγοντες μιας νέας αγοράς. Είναι αυτοί που θα στηρίξουν πιο οργανωμένα, πιο τεχνοκρατικά τη νέα επιχειρηματικότητα, τη νέα οικονομία, τη νέα κοινωνία, όπως διαμορφώνεται διεθνώς.

  • Να δυναμώσει το μέτωπό μας απέναντι στην επικίνδυνη γραμμή των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις. Προωθούν και στηρίζουν δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την αρπαγή και το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Απαιτείται κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα που αναπτύσσεται σε χώρους δουλειάς και κλάδους να δένεται με την ανάγκη του γενικότερου απεργιακού αγώνα, με την προοπτική όλοι οι επιμέρους αγώνες να συναντώνται και να κορυφώνονται στην απεργία για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η στήριξη και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στη ΛΑΡΚΟ, σε κάθε χώρο δουλειάς πρέπει να καλλιεργεί την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης του απεργιακού μετώπου για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Έχουμε την ευθύνη να στηρίξουμε τους αγώνες της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς που έχει εξαγγείλει νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις. Να στηρίξουμε τους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων της πόλης για τα δίκαια αιτήματά τους. Ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλο το λαό και είναι ευθύνη των εργατικών συνδικάτων, ειδικά των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων να οργανώσουν την κοινή δράση και τον αγώνα.
  • Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, μιας κρίσιμης στρατηγικής βιομηχανικής μονάδας για τη χώρα που οδηγείται σε κλείσιμο με συνέπεια εκατοντάδες απολύσεις και πώληση κομματιών φιλέτων σε ιδιώτες. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας με τεράστιες δυνατότητες απαξιώνεται και κλείνει, όπως πριν λίγες ημέρες έβαλε λουκέτο και η “Χαλυβουργική”. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των κατοίκων της περιοχής της Φθιώτιδας και της Εύβοιας που θα μαραζώσουν στην κυριολεξία από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και τους υποδεχόμαστε αγωνιστικά στην Αθήνα, το Σαββάτο 25 Γενάρη, με μεγάλη εργατική – λαϊκή διαδήλωση.

Τέτοιες στρατηγικές μονάδες όπως τα ορυχεία, η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, οι Χαλυβουργίες, που στο πλαίσιο μιας εργατικής εξουσίας θα μπορούσαν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και λαϊκής ευημερίας, “θυσιάζονται” στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πορεία που επιβάλλει τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων, τη γενίκευση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, της ενοικιαζόμενης και “εργολαβικής” εργασίας.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η “ανάπτυξη” που μας έταζε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και μας τάζει σήμερα η ΝΔ είναι στρωμένη με αγκάθια για το λαό. Αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους. Αντίθετα οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. γνωρίζουν μόνο νέες θυσίες, νέα βάρη, νέα αφαίρεση δικαιωμάτων. Αυτός ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και πριν στις συνθήκες της κρίσης, είναι ναρκοθετημένος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι όμως αντιδρούν και θα συνεχίζουν να αντιδρούν. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όσα μέτρα καταστολής και να πάρει η ΝΔ, όπως και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν στο κενό, θα μείνουν στα χαρτιά. Μετά τον απεργοκτόνο νόμο και την ποινικοποίηση σε “Ιδιώνυμο” των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μετά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων προχωρά τώρα στην προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων με όχημα τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Δεν θα τους περάσει ούτε αυτή η προσπάθεια. Θα υποδεχτούμε αγωνιστικά και καλούμε όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα στην Ελλάδα να υποδεχτούν αγωνιστικά αυτή τη νέα προσπάθεια της ΝΔ να εφαρμόσει το δόγμα “νόμος και τάξη” που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και η οποία επίσης έχει εξαγγελθεί για τις επόμενες ημέρες.

Σ/σες και σ/φοι,

Εκτός των άλλων οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το λαό μας, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Τα εργατικά συνδικάτα όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνούν, αλλά πρέπει άμεσα να οργανώσουν τη συζήτηση και την ενημέρωση των εργαζομένων για τις εξελίξεις αυτές, για τις αιτίες που οξύνουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών γερακιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους λαούς. Να οργανώσουν τη συζήτηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και για την πρωτοβουλία των συνδικάτων, για την οργάνωση της αντίστασης από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Έχουν μαζευτεί πολλά μαύρα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής με κυρίαρχη τη δολοφονική δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών γερακιών και πολύ ανησυχητική την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή των ελληνικών κυβερνήσεων σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς. Τα πολεμικά επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Λιβύη με την άμεση εμπλοκή της αστικής τάξης της Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η συνέχιση του πολέμου στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες συνιστούν ένα επικίνδυνο πολεμικό κοκτέιλ για τους λαούς της περιοχής.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και η όλο και μεγαλύτερη πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ δεν γίνεται επ’ ωφελεία του λαού μας, αλλά για να εξυπηρετηθούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και μέσα από αυτή την εμπλοκή να κερδίσει νέα οφέλη η αστική τάξης στην Ελλάδα. Η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, που μετέτρεψε τη χώρα σε μια μεγάλη βάση των ΗΠΑ και η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο Άκτιο, συνιστούν έναν τεράστιο κίνδυνο αφού μετατρέπει την Ελλάδα εκτός από ενεργητικό παίκτη και σε στόχο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο, η αντιπαράθεση που οξύνεται από το σύνολο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή για τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς στην Κύπρο, στην Αν. Μεσόγειο διαμορφώνουν μια ανησυχητική κατάσταση που δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αφού αυτοί είναι στην κυριολεξία και οι παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι χαλαρές δηλώσεις της ΕΕ για τη συμφωνία ΗΠΑ – Λιβύης επιβεβαιώνουν ότι έχει χρεοκοπήσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ότι τα ιμπεριαλιστικά γεράκια μπορεί να είναι ασπίδα των “ελληνικών συμφερόντων” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο εφησυχασμός που καλλιεργούν αυτά τα κόμματα είναι επικίνδυνος και προκλητικός.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να την απορρίψουν και να την αντιπαλέψουν. Απ’ αυτή τη σκοπιά απαιτείται να δυναμώσει άμεσα η πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής, να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και να ξεκουμπιστούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα, για να μη γίνει η χώρα ορμητήριο πολεμικών επεμβάσεων, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς. Να δώσουμε όλοι αύριο βροντερό “παρών” στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, στο Σύνταγμα, στη 1 το μεσημέρι.

Σ/σες και σ/φοι,

Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν με συνέπεια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Η επίθεση που ξεδιπλώνεται στα δικαιώματά μας δεν έχει τελειωμό.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλες τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανωθεί αποφασιστικά η αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να βάλουμε μπροστά στις δικές μας ανάγκες, τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή και όρους δουλειάς με αξιοπρέπεια. Θα τα καταφέρουμε».