ΠΑΜΕ: Άμεσος επαναπατρισμός των ναυτεργατών και προστασία της υγείας τους

«Την επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει εφοπλιστές και κυβέρνηση για χιλιάδες ναυτεργάτες που εγκλωβίστηκαν στα καράβια σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

«Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ», αναφέρει το ΠΑΜΕ, «κατήγγειλαν επανειλημμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας το οξυμένο αυτό πρόβλημα. Καθώς από τη μια ο πολύμηνος εγκλωβισμό των ναυτεργατών έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής τους ενώ αυξάνεται και η επικινδυνότητα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ταυτόχρονα λόγω των μη αντικαταστάσεων οι ναυτεργάτες, που δουλεύουν στα ποντοπόρα καράβια βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία, με ελάχιστους να παίρνουν έστω το άθλιο επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές συνεχίζουν την κερδοφορία τους, απολαμβάνουν επιδοτήσεις και κρατική στήριξη.

Παρά τις καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων το υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση».

Απαιτούμε, καταλήγει το ΠΑΜΕ, «να σταματήσει τώρα η εγκληματική στάση κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (λιμάνια, ξενοδοχεία, αεροπλάνα), διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών και την προστασία της υγείας τους.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο των ναυτεργατών, αλλά αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη».