Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκέμβρη – Ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:

«Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης και κοινής πάλης στους μετανάστες εργάτες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών απέναντι σε μονοπωλιακούς ομίλους, ΕΕ και ΝΑΤΟ που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών» επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη στις 18 Δεκέμβρη.

Παράλληλα, καλεί τους Έλληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην αντιμεταναστευτική – αντιλαϊκή πολιτική με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης 18 Δεκέμβρη ενάντια στον ταξικό – αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Μια μέρα αφιερωμένη στους μετανάστες που κάθε χρόνο περισσεύει η υποκρισία ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυβερνήσεων και κομμάτων προκειμένου να κρύψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική τους και τις αιτίες που οδηγούν στη μετανάστευση, την άγρια εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που οδήγησαν ξανά στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέους εργαζόμενους. Που θέλουν τους μετανάστες εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Που ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα ανάλογα με τις ανάγκες των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων. Που κλείνουν σύνορα, κλιμακώνουν την καταστολή, καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τέλος είναι οι ίδιες δυνάμεις που έρχονται να νομιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω με τις αποφάσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών, με το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» του ΟΗΕ.

Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επί των ημερών της εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται μετανάστες στο Αιγαίο, να χάνουν τη ζωή τους από το κρύο στον Έβρο, να απανθρακώνονται στα δρομολόγια – θανάτου των διακινητών. Που έχει μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο ορμητήριο με βάσεις θανάτου για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που οδηγούν στον ξεριζωμό ολόκληρους λαούς. Που δικαιολογούν ακόμα και την παρουσία της πολεμικής μηχανής των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Που αποκαλεί “διαβολικά καλό” τον Τραμπ, που έχει εξαπολύσει άγριο κυνηγητό ενάντια στους μετανάστες, στα σύνορα με το Μεξικό.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης και κοινής πάλης στους μετανάστες εργάτες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών απέναντι σε μονοπωλιακούς ομίλους, ΕΕ και ΝΑΤΟ που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τη φτώχεια και την εξαθλίωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Απευθύνουμε κάλεσμα απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και των άλλων φασιστικών μορφωμάτων που αποτελούν γέννημα – θρέμμα και υπερασπιστές του εκμεταλλευτικού συστήματος και στρέφονται κατά των θυμάτων του, ενάντια στους αδύναμους και τους κυνηγημένους.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Κανείς ανασφάλιστος. Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους.
  • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.
  • Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών.
  • Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε τους Έλληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην αντιμεταναστευτική – αντιλαϊκή πολιτική με τη μαζική τους συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Τρίτης 18 Δεκέμβρη ενάντια στον ταξικό – αντιλαϊκό προϋπολογισμό».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ καλεί τους Έλληνες μετανάστες και τις Ελληνίδες μετανάστριες που εργάζονται στο εξωτερικό, τους μετανάστες εργάτες και εργάτριες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ όχι μόνο για την επίλυση μιας σειράς ειδικών διακρίσεων και προβλημάτων, αλλά για τη ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες.

Το ΚΚΕ, μέσα σε όλη την ηρωική 100χρονη ζωή και δράση του, ποτέ δεν διαχώρισε τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, με βάση την εθνική τους προέλευση. Δούλεψε πάντα για την ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, σε πνεύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αντιπάλεψε το φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ εργατών διαφορετικής εθνικής προέλευσης με στόχο να τους στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό που επιδιώκει να “εξισώσει” αφεντικά και εργάτες. Το ίδιο κάνει και σήμερα, που οι αδυσώπητοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν στην επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια και αλλού με το αίμα πάντα των λαών, με το αλυτρωτικό και εθνικιστικό δηλητήριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που περηφανεύεται για ανθρωπιστική δήθεν αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος διατηρεί τα κάτεργα όπου εργάζονται χιλιάδες μετανάστες εργάτες. Διατηρεί και αυξάνει τις διακρίσεις σε βάρος των οικονομικών μεταναστών και μεταναστριών, των παιδιών τους, παρόλο που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα ή έχουν γεννηθεί εδώ, όπως βραχυχρόνιες άδειες για “ανθρωπιστικούς” λόγους, παράβολα και πρόστιμα. Δεν έχει προστατεύσει τους μετανάστες από τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις, όπως δείχνουν διάφορα κρούσματα. Συνεχίζει την πολιτική του εγκλωβισμού, το αίσχος των hot spots των νησιών, των καταυλισμών που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, το άθλιο πινγκ – πονγκ σε βάρος των ασυνόδευτων ανηλίκων και των εργαζομένων από τη μία ΜΚΟ στην άλλη, όπως έγινε πρόσφατα με το κλείσιμο της ΜΚΟ “Praksis”.

Είναι συνένοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου της ως “σημαιοφόρου” στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις που αποτελούν τις βασικές αιτίες για τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις εστίες τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα προσπαθούν να “στήσουν” ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Κρύβουν ότι όλοι μαζί ψηφίζουν ή υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για περισσότερη καταστολή και λιγότερα δικαιώματα. Στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ – κυβέρνησης – Τουρκίας.

Το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση δεν είναι η “ανθρώπινη προσέγγιση” της Μετανάστευσης, όπως το χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είναι η συνόψιση της ρυθμιζόμενης και ελεγχόμενης μετανάστευσης για την ευημερία των καπιταλιστικών κερδών από τη μία και της ακόμη μεγαλύτερης καταστολής όσων θεωρούνται “άχρηστοι” για την καπιταλιστική εκμετάλλευση από την άλλη.

Το ΚΚΕ δεν μοιράζει λόγια “παρηγοριάς” και πράξεις δήθεν φιλανθρωπίας στους μετανάστες.

Καλεί τα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις να εντάξουν στις γραμμές τους τους μετανάστες και μετανάστριες. Να στηρίξουν τα αιτήματά τους και να τα παλέψουν όλοι μαζί, σαν μια γροθιά.

Εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες και τους καλεί να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους για κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

Να παλέψουν όλοι μαζί και για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, όπως:

Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και το συνολικό απεγκλωβισμό όσων το επιθυμούν από την Ελλάδα. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές, για σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Για άδειες διαμονής μακροχρόνιες στους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας με γρήγορες και αντικειμενικές διαδικασίες, χωρίς τα εξοντωτικά παράβολα. Για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων αυτών στις χώρες καταγωγής τους.

Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων και οργανώσεων.

Για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων.

Για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που είναι συνώνυμη με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: 
Σχετικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σάμο

Αναφορά προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή  σχετικά με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σάμο. Οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσαν αναφορά την κοινή απόφαση των ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου και του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και ζητούν να καταργηθεί το ΚΥΤ, η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας. Μέχρι να γίνει αυτό να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για το νοσοκομείο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζεται για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στο hot spot.