ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΠΟΔΝ : Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στη Δαμασκό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης με τον λαό και τη νεολαία της Συρίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαίας (ΠΟΔΝ) από τις 29 έως τις 31 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι από 55 οργανώσεις Νεολαίας και κινήματα Ειρήνης προερχόμενοι από 37 χώρες, συμμετείχαν στην αποστολή εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον συριακό λαό. Η αποστολή αλληλεγγύης είχε ως επικεφαλής από την πλευρά του ΠΣΕ την πρόεδρο Socorro Gomes, τον γενικό γραμματέα Θανάση Παφίλη και τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα ΠΣΕ και από την πλευρά της ΠΟΔΝ τον Ιάκωβο Τοφάρη, πρόεδρο και τον Yusdayqi Larduet Lopez γενικό γραμματέα της ΠΟΔΝ.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών έγιναν σημαντικές συναντήσεις, όπως με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ, Χιλάλ Χιλάλ, με τον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Συρίας, Αμάρ Σαάτι, με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, με τον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου Χαμούντα Σαμπάχ, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, με τον πρόεδρο της Γενικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (GFTU), Τζαμάλ αλ-Καντίρι και τον υπουργό Τουρισμού Μπισρ Ριάντ Γιαζίγκι. Οι αντιπρόσωποι της αποστολής αλληλεγγύης έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στις 31 Οκτώβρη, ενώ στις 30 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού μια μαζική διάσκεψη αλληλεγγύης προς τον λαό, τους φοιτητές και τη νεολαία της Συρίας. Οι συμμετέχοντες της αποστολής είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος Αμάρ Μπαγκντάς και τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Συρίας (Ενοποιημένο) Χανίν Νιμίρ.

Όλοι οι εκπρόσωποι της Συρίας ευχαρίστησαν το ΠΣΕ και την ΠΟΔΝ για τις θέσεις των αρχών τους, για την υποστήριξη της αλήθειας και για την αλληλεγγύη τους προς τον συριακό λαό. Εξήγησαν και περιέγραψαν τις συνέπειες του πολέμου που επιβλήθηκε για περισσότερο από 7 χρόνια από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τρομοκρατικές ομάδες, από περισσότερα από 86 έθνη και καταγγέλθηκε ο ρόλος των γειτονικών χωρών και των αντιδραστικών μοναρχιών του Κόλπου που υποστήριζαν με κάθε τρόπο τους ένοπλους μισθοφόρους. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των θεσμών της Συρίας επανέλαβαν τη βούληση και την πρόθεσή τους να απελευθερώσουν πλήρως το έδαφος της Συρίας από ξένα στρατεύματα και ένοπλους εξτρεμιστές στο Ιντλίμπ, στο βορρά και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η Αποστολή της Διεθνούς Αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ στις 31 Οκτώβρη, όπου μετά την παρέμβαση των προέδρων του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ ακολούθησε η παρουσίαση του Ψηφίσματος Αλληλεγγύης με τους Λαούς και τη Νεολαία της Συρίας από τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ (Διαβάστε το ολόκληρο παρακάτω).

Συνάντηση με τον Μπασάρ Άλ Άσαντ

Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο οποίος υποδέχτηκε και καλωσόρισε προσωπικά όλους τους διεθνείς αντιπροσώπους της αποστολής και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ρόλου του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ ως διεθνών οργανισμών που καθοδηγούνται από την αλήθεια και τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ειδικό βάρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας έγκειται στην υπεράσπιση των αρχών τους για την υπεράσπιση της αλήθειας και τις αρχές της ισότητας των λαών σε μια εποχή που οι διεθνείς σχέσεις μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ βασίζονται σε ψέματα και την εξαπάτηση. Ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι οι λαοί χρειάζονται αυτές τις οργανώσεις, ιδίως σε μια εποχή όπου πρέπει να αντικρουστούν οι προσπάθειες ορισμένων υπερδυνάμεων να μετατρέψουν τις διεθνείς οργανώσεις σε εργαλεία τους για την επίτευξη των σκοπών τους. Χαιρέτισε τους αγώνες των λαών για σταθερότητα και εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε πριν κλείσει: «Η Συρία, η οποία πλήρωσε βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση της πατρίδας και την ανεξάρτητη βούληση της, είναι ευγνώμων για την αλληλεγγύη σας».

Η Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης

Την Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης παρακολούθησαν 400 φοιτητές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Συρίας. Στη διάσκεψη μίλησαν οι πρόεδροι της ΠΟΔΝ Ιάκωβος Τοφάρη και του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες, ενώ χαιρέτησαν περισσότεροι από 25 ομιλητές από τα τις οργανώσεις νεολαίας και τα κινήματα Ειρήνης εκφράζοντας τις ευχές και την αλληλεγγύη τους.Ο Arsheed Sayasneh, εκ μέρους της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Συρίας, ευχαρίστησε όλους τους αντιπροσώπους και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη του αγώνα του συριακού λαού.

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η χώρα σας από το 2011, νωρίτερα το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Υεμένη, η Παλαιστίνη αποτελούν στόχοι του ιμπεριαλισμού. Όλη η περιοχή αποτελεί στόχος του γνωστού σχεδίου της “μεγάλης Μέσης Ανατολής”. Ένα σχέδιο των ΗΠΑ από το 2004, το οποίο αποδέχτηκαν αμέσως οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στόχος του σχεδίου ο έλεγχος από τους ιμπεριαλιστές των αγορών, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους. Στην κατεύθυνση αυτή υποδαυλίζουν κινήματα για το δήθεν εκδημοκρατισμού των χωρών της περιοχής, απειλούν με χρήση βίας και ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις ενάντια σε κυρίαρχα κράτη, ανατρέπουν μη αρεστές σε αυτούς εκλεγμένες κρατικές ηγεσίες, επιδιώκουν αλλαγή συνόρων και τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων. Ο λαός μας, η ΕΕΔΥΕ και πολλές άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μου στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον δοκιμαζόμενο και αγωνιζόμενο συριακό λαό, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά του ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, απειλές και επεμβάσεις να καθορίζει μόνος του την τύχη του, να είναι αφέντης στον τόπο του. Παντού, σε όλες μας τις διαδηλώσεις φωνάζουμε: “Έξω οι ιμπεριαλιστές από την γειτονιά μας”, “Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ”, “Έξω οι ξένες βάσεις του θανάτου”, “Κάτω τα χέρια από τη Συρία”, “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”».

Η Σοκόρρο Γκόμες και ο Ιάκωβος Τοφάρης εξέφρασαν επανειλημμένα στη διάρκεια της αποστολής την υποστήριξη των δύο διεθνών οργανώσεων στον γενναίο συριακό λαό και μεταφέροντας τις ευχές και την υποστήριξή τους για την πλήρη νίκη και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Οι δύο πρόεδροι του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Συρία ως πράξη που αποσκοπεί στο στραγγαλισμό του λαού. Χαιρέτισαν την γενναία στάση και τις νίκες του συριακού στρατού προσβλέποντας σύντομα στην πλήρη απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, στην παρέμβασή του στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Χαμούντα Σαμπάχ υπογράμμισε την αλληλεγγύη του ΠΣΕ και των μελών του καταγγέλλοντας την πολύπλευρη ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας η οποία αντιστάθηκε επιτυχώς με πρωτοπόρο τον λαό και τον στρατό της. Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι η Συρία αποτελεί παράδειγμα για τους λαούς του κόσμου, πως ο εχθρός της ειρήνης δεν είναι αήττητος. Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλή Τσαβδαρίδης, εξέφρασε προς τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας την καταδίκη των δύο μέτρων και σταθμών των ιμπεριαλιστών στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα, όπου οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ψευδή προσχήματα για να επιτεθούν στη Συρία και το λαό της όπως έχει συμβεί πριν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Το Ψήφισμα για την Αλληλεγγύη με το λαό και τη νεολαία της Συρίας

«Μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), 92 εκπρόσωποι μελών και φίλων του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό για την πραγματοποίηση αποστολής Αλληλεγγύης με τον συριακό λαό και τη νεολαία του από τις 29-31 Οκτώβρη 2018. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή που εκπροσωπούσαν 55 οργανώσεις από 37 χώρες πραγματοποίησαν στις 30 Οκτώβρη μια Διεθνή Διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού με τη συμμετοχή 400 Σύριων νέων και φοιτητών και κατέληξαν στο ακόλουθο ψήφισμα:

Χαιρετίζουμε τον γενναίο λαό, τους νέους και τους σπουδαστές της Συρίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας για τα δεινά και τις κακουχίες που πέρασαν τα τελευταία 7 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Συρία αντιμετώπισε μια πρωτοφανή και συντονισμένη ιμπεριαλιστική επίθεση που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μαζί με την Τουρκία, το Ισραήλ και τις αντιδραστικές μοναρχίες του Κόλπου, έχοντας χιλιάδες ένοπλους εξτρεμιστές μισθοφόρους ως εργαλεία για την καταστροφή της χώρας.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους και για τους πολλούς περισσότερους τραυματίες. Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική παρέμβαση, τις κυρώσεις και τους ελιγμούς που αποσκοπούν στο στραγγαλισμό του συριακού λαού με τρομοκρατικές ενέργειες, χρησιμοποιώντας ψευδή προσχήματα και κατασκευασμένες ειδήσεις ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγωγών και των αγορών για χάρη των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών . Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν σφαίρες επιρροής, οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν όλους τους κάθε είδος μηχανισμού και ενέργειες που οδήγησαν σε μαζική φυγή ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Συρίας, την ηγεσία και τον στρατό του και παρατηρούμε με οργή πως, παρά τις σημαντικές νίκες που επιτεύχθηκαν, χιλιάδες οπλισμένοι φονταμενταλιστές τρομοκράτες βρίσκονται ακόμα στο έδαφος της Συρίας, όπως συμβαίνει στη συριακή επαρχία Idlib. Καταδικάζουμε την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Συρίας από τουρκικά στρατεύματα, καθώς και την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη και της στρατιωτικής τους βάσης στο Al Tanaaf κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας, Ιορδανίας και Ιράκ. Καταγγέλλουμε τα σχέδια και τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών για αποσταθεροποίηση και διαμελισμό της χώρας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.

Οι συμμετέχοντες στην αποστολή αλληλεγγύης αναγνωρίζουν με ικανοποίηση την σε μεγάλο βαθμό επιστροφή στην κανονική ζωή του συριακού λαού και της νεολαίας μετά την ήττα του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων και υπογραμμίζουν το αίτημά τους ότι ο συριακός λαός είναι ο μόνος υπεύθυνος που δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον και το πεπρωμένο του, με κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Εκφράζουμε τον βαθύ μας σεβασμό για την σθεναρή και σταθερή αντίσταση του συριακού λαού και του στρατού, με την οποία απελευθερώθηκαν αρκετές πόλεις και περιοχές και προσβλέπουμε στην πλήρη απελευθέρωση της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν. Το σχέδιο για βίαιη “αλλαγή καθεστώτος” απέτυχε χάρη στην ενότητα του συριακού λαού, αλλά τα ανατρεπτικά σχέδια δεν έχουν σταματήσει. Καταγγέλλουμε τα σχέδια για νέες σχεδιαζόμενες προκλήσεις υπό το πρόσχημα της χρήσης χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ.

Οι Οργανώσεις νεολαίας, φοιτητών και τα κινήματα Ειρήνης από όλες τις γωνιές του κόσμου με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκπροσωπούμε στις χώρες μας, δηλώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Εθνική Ένωση Σύριων Φοιτητών και στο Συριακό Κίνημα Αγωνιστών της και τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον αγώνα του συριακού λαού μέχρι την τελική και πλήρη νίκη του.

Το παράδειγμα του ηρωικού λαού της Συρίας δείχνει ξεκάθαρα ότι, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρά μπορεί να εμφανιστεί και να δρα ο ιμπεριαλιστικός εχθρός, δεν είναι αήττητος. Ο λαός της Συρίας και ο αγώνας του αποτελούν παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους λαούς που αγωνίζονται για τα δίκαιά τους, για έναν κόσμο της ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένο από ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση».