Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Στη Διακήρυξή του, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών σχετικά με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αναφέρει:

«Ζήσε την πραγματικότητα, γίνε νικητής της ζωής που σου αξίζει.

Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε να οξύνονται οι κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανέχεια, ανασφάλεια…) που ευνοούν τη χρήση και την εξάρτηση από ουσίες. Αιτίες που αναγκάζουν τους νέους να μειώνουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή, να περιορίζουν τα όνειρά τους, να απογοητεύονται, να παραιτούνται. Αυτό το περιβάλλον ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα που τους συνθλίβει, μέσα από τους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών. Έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε συλλογικά και να γίνουμε νικητές της ζωής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της “αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών”, πορεύεται με βασική κατεύθυνση της αντιναρκωτικής πολιτικής της, την πολιτική της “μείωσης της βλάβης”. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή “θεραπείας” τη χορήγηση υποκατάστατων, ενώ αφήνει τα κέντρα πρόληψης να υπολειτουργούν, τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα να ασφυκτιούν λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας για να προχωρήσει στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Πρόκειται για ενέργεια που θα μειώσει το κίνητρο των χρηστών για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τελικά θα ενθαρρύνει τη χρήση τους.

Στόχος της είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό και όχι να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αυτό καταδεικνύεται και από τη διεθνή εμπειρία. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν λειτουργήσει τέτοιοι χώροι (ΧΕΧ) σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και την Αυστραλία. Από τα στοιχεία που δίνουν οι κυβερνήσεις τους, δεν προκύπτει ότι αυτή η λειτουργία είναι αποτελεσματική για μείωση της χρήσης ή τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη. Στις ΗΠΑ, π.χ., επιδεινώθηκε η επιδημία οπιοειδών, με 70.000 θανάτους το 2017, δηλαδή αύξηση 10 % σε σχέση με το 2016 (Έκθεση ΟΗΕ 2018) .

Ο εξαρτημένος μπορεί να βοηθηθεί στην απόφαση να αλλάξει τη ζωή του και να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά μόνο όταν κύριος στόχος είναι η παρακίνηση και η προετοιμασία του να απαλλαγεί από κάθε ουσία. Αυτός ακριβώς ο στόχος υποσκάπτεται, όταν το ίδιο το κράτος διαμορφώνει “ταυτότητα” στον χρήστη, περιθωριοποιώντας τον ακόμα περισσότερο μέσω των ΧΕΧ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ (INCB) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EMCDDA), η χρήση κάνναβης αυξάνεται. Στην Ευρώπη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν οι μισοί (46%) από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση κάνναβης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική χρήση της συγκεκριμένης ουσίας. Σε 24 χώρες της ΕΕ, μόνο σε ένα χρόνο (2016 – 2017), ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76 %, φτάνοντας στο 47 % των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία.

Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία). Η επιτροπή του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για “ψυχαγωγικούς” σκοπούς, που παρατηρείται σε μικρό αριθμό χωρών, αντιβαίνει τις διεθνείς συμβάσεις και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία και την ευημερία, ιδίως σε ό,τι αφορά τους νέους.

Παρά τις ανησυχητικές επισημάνσεις, διαπιστώνεται ότι από το 2017 διατίθενται απροκάλυπτα προς πώληση φυτική κάνναβη και κανναβινέλαια σε “καταστήματα υγιεινής διατροφής” ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα τα βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τον ισχυρισμό ότι έχουν ελάχιστη ή μηδενική ψυχοτρόπο δράση (0,2% ή 0,3% THC).

Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο πρότυπο δοκιμών και ελέγχων σε όλες τις χώρες, η περιεκτικότητά τους σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) και CBD (κανναβιδιόλη) μπορεί να διαφέρει από αυτή που αναγράφεται στις ετικέτες ή στα “αποτελέσματα δοκιμών”. (Έκθεση 2018 Ευρωπαϊκής επιτροπής). Παρ’ όλα αυτά ξετυλίγεται σε διεθνές επίπεδο μια πρωτοφανής σε έκταση διαφημιστική καμπάνια για την κάνναβη και τις “ευεργετικές” ιδιότητες των προϊόντων της.

Στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζεται σαν το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Με πρόσχημα τη “θεραπευτική κάνναβη” στοχεύουν να διαμορφωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ανοχή απέναντι στη χρήση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίησή τους. Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στην πολιτική της “μείωσης της ζήτησης” και όχι “στη μείωση της βλάβης”. Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που την αναπαράγει.

Οι εξαρτημένοι από ουσίες δεν έχουν έλλειψη από “χώρους για να σουτάρουν ηρωίνη”, αλλά από δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και αποτελεσματικά το πρόβλημά τους. Η νεολαία έχει ανάγκη από χώρους για να μορφωθεί, να αθληθεί, να εκφραστεί πολιτιστικά, χώρους που θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και όχι χώρους που θα αποδέχονται και θα παγιώνουν την αποχή της από τη ζωή.

Το ΕΣΥΝ σάς καλεί να παλέψουμε μαζικά και οργανωμένα για

  • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης.
  • Στήριξη και αύξηση των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με τη μείωση των παρεμβάσεων Πρόληψης στα σχολεία. Το σχολικό έτος 2016 – 2017 αυξήθηκαν μεν οι παρεμβάσεις των φορέων Πρόληψης στη σχολική κοινότητα, όμως η κατεύθυνσή τους αφορούσε κυρίως την ανάπτυξη “δεξιοτήτων”, “διαπροσωπικών σχέσεων” και “υγιεινής διατροφής”, ενώ προγράμματα για πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών έγιναν μόνο σε 42 σχολεία και 1.076 μαθητές (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018). Δηλαδή, τη στιγμή που η νεολαία βομβαρδίζεται από τα δήθεν “οφέλη” της κάνναβης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδενίζει ακόμη κι αυτές τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες πρόληψης μέσα στα σχολεία.

Θέλουν τη νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή και ανίκανη να αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πραγματική ψυχαγωγία. Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και αμέτοχη σε ό,τι σχεδιάζεται για το παρόν και το μέλλον της».

Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία.

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μάς βρίσκει μπροστά σε άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για το λαό και τη νεολαία, την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) μεθοδεύει νομοθετικά και ιδεολογικά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την αθώωση της χρήσης.

Αυτή η πολιτική είναι που:

— Αθωώνει την κάνναβη ως ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η χρήση της, να μειώνεται διαρκώς η ηλικία πρώτης επαφής ειδικά των μαθητών με την κάνναβη, να αυξάνεται η εξάρτηση νέων ανθρώπων από αυτήν και ο Δείκτης Αίτησης Θεραπείας με κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη στη χώρα μας σήμερα να είναι στο 46%, από 25% που ήταν την προηγούμενη 5ετία.

— Συνεχίζει να ενισχύει ως κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), τα οποία ήδη σε αρκετές χώρες της ΕΕ είναι η κύρια ουσία εξάρτησης για την οποία οι χρήστες ζητούν θεραπεία και ήδη σε 5 χώρες της ΕΕ οι θάνατοι από υποκατάστατα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από ηρωίνη. Τα “πολυδιαφημιζόμενα” προγράμματα υποκατάστασης, που τάχα θα έλυναν το πρόβλημα, ασφαλώς δεν το έλυσαν και πάνω στην αποτυχία τους διαφημίζουν ως λύση τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

— Με κλιμακούμενο τρόπο προωθεί το συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και μέσα από τους ΧΕΧ, που ουσιαστικά γκετοποιούν τους χρήστες, μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία, ενθαρρύνουν τη χρήση και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή για τη διάδοση των ναρκωτικών. Το επόμενο κυβερνητικό βήμα που ετοιμάζουν είναι “πρόγραμμα ναλοξόνης στο σπίτι”, δηλαδή να εκπαιδευτεί ο χρήστης και η οικογένειά του για χρήση στο σπίτι με ειδικές συσκευασίες της ουσίας που θα παρέχει το κράτος.

Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική, που θέλει κυρίως τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης, το ΚΚΕ παλεύει:

— Για να είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση.

— Για να μπορεί να αγωνίζεται και να δημιουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι να αποσύρεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης, δημόσιου και δωρεάν, ενίσχυση των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και των Κέντρων Πρόληψης και προτάσσει διεκδικήσεις για μια αντιναρκωτική πολιτική που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη μείωση της ζήτησης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Πρωτογενής Πρόληψη.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στην αθώωση της κάνναβης, στη νομιμοποίηση της χρήσης μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία μπροστά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Για το ΚΚΕ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής και με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει διεκδικητικές πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό, το μαζικό και το νεολαιίστικο κίνημα».

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με μια σειρά δράσεις ενταγμένες στην προεκλογική της δραστηριότητα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναδεικνύει τις θέσεις της για το πρόβλημα των ναρκωτικών, καλώντας τη νεολαία να κρίνει και με βάση τη στάση των άλλων κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα. Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ σημειώνει αναλυτικά:

«Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Να καταδικάσει και με την ψήφο της όλους όσοι της ζητάνε να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως “φυσικό φαινόμενο” και να συμβιβαστεί με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει με την ψήφο τους στη Βουλή:

— Να ιδρυθούν χώροι “υγιούς” χρήσης ναρκωτικών, για να μη χαλάνε οι εξαρτημένοι τη μόστρα των πόλεων. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους στον κανιβαλισμό, με τη ΝΔ να προτείνει το ίδιο το κράτος να χορηγεί την ηρωίνη μέσα στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης!

— Να παραδοθούν δομές πρόληψης και απεξάρτησης σε ΜΚΟ και ιδιώτες που θα θησαυρίζουν πατώντας στον πόνο και τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών.

— Να υπολειτουργούν τα θεραπευτικά προγράμματα με εργαζόμενους ανακυκλώσιμους, για όσο χρόνο ισχύει η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας στην πράξη τη διαδικασία της απεξάρτησης.

Είναι τα ίδια κόμματα που είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε ως αντιπολίτευση ενίσχυσαν με τις πολιτικές τους τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού κέρδους. Ολες, δηλαδή, τις αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στη χρήση ουσιών και ταυτόχρονα μειώνουν το κίνητρο των εξαρτημένων για θεραπεία!

Ήξερες ότι…

— Το 56,4% των χρηστών είναι άνεργοι (ΕΚΠΝΤ, 2018)

— Το 47,4% δεν έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΚΠΝΤ, 2018)

Κάτω από τη μάσκα της “προόδου” ή της “συντήρησης” κρύβεται το ίδιο πρόσωπο: Η πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, η χρεοκοπημένη πολιτική της “μείωσης της βλάβης”, της διαιώνισης της εξάρτησης μέσω υποκατάστατων. Η υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται στους χρήστες, η διάλυση της πρόληψης. Η στέρηση κάθε δυνατότητας να επανεξετάσουν οι εξαρτημένοι τη ζωή τους.

Για τις ανάγκες των μονοπωλίωναντιμετωπίζουν τους χρήστες ως “τελειωμένους”, που τους αξίζει μόνο ο “ελεγχόμενος θάνατος” για να μπορεί το τουριστικό κεφάλαιο να επενδύει ανενόχλητο στα κέντρα των πόλεων. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα των shooting rooms ως προς τη μείωση της χρήσης, την ένταξη των χρηστών σε θεραπεία, αλλά και την ίδια τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.

— Στην ΕΕ αυξάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης (ΟΗΕ, 2017, EMCDDA 2018).

Εδωσαν τη δυνατότητα σε μια σειρά εταιρείες να παράγουν σκευάσματα κάνναβης χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς τη σύνθεσή τους, τις παρενέργειες κ.λπ., αγνοώντας όλους τους επιστημονικούς φορείς που έχουν δηλώσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, στρώνοντας το έδαφος για την αθώωση ενός ναρκωτικού.

— Τα προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης που δεν διέπονται από επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η κάνναβη καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη, ενδεχομένως και σε χαμηλότερη τιμή και πιο ισχυρή μορφή (ΟΗΕ, 2018).

Βαφτίζουν τη χρήση «ατομική επιλογή ζωής» και «δικαίωμα»!

Κανείς δεν επέλεξε να ασφυκτιά σε μια κοινωνία που του στερεί τα όνειρα, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή, που παρουσιάζει ως μόνη αλήθεια την εκμετάλλευση, την υποταγή, τον ανταγωνισμό. Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ανελεύθερη επιλογή, που περνά από συμπληγάδες κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών. Μετατρέπουν το θύμα σε θύτη για να κρύψουν τις ευθύνες τους, για να βγάλουν λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.

Δικαίωμα της νεολαίας είναι η πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η δουλειά με δικαιώματα, η δυνατότητα προσωπικού προγραμματισμού, η πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, η ύπαρξη και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το να ζούμε μια ζωή που δεν θα παζαρεύουμε τις ανάγκες μας!

Θέλουμε πραγματική ελευθερία! Θέλουμε ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που αγανακτεί από όλα αυτά που μας έχουν στερήσει, να μαυρίσει τις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας και ζητάνε νομιμοποίηση από το λαό για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σε όσους επιδιώκουν να στείλουν στο περιθώριο, να “θολώσουν” τη σκέψη μιας γενιάς που έχει χίλιους λόγους να αγωνιστεί για όσα της κλέβουν!

Η μαχητική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η συνεπής πάλη που διεξάγει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και δράσης για τη νεολαία.

Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν τα όνειρά μας!

Ολοι οι νέοι που προβληματίζονται, πρέπει να κάνουν το βήμα, να μη συμβιβαστούν με άλλη “μια από τα ίδια”. Να μην πιάσουν τόπο τα κάλπικα διλήμματα που προσπαθούν να περάσουν.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο να τους χαρίσουμε.

Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ!».

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, με θέμα «Δεν είναι ευκαιρία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή», διοργάνωσαν οι ΟΒ Νίκαιας – Ρέντη και Κορυδαλλού της ΚΝΕ, την περασμένη Πέμπτη, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Συμμετείχε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η οποία στην εισηγητική της ομιλία αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους νέους και στις επιπτώσεις που μπορούν αυτές να επιφέρουν στην ανθρώπινη ζωή.

Στάθηκε κυρίως στη χρήση της κάνναβης και στις ιδιαίτερα βλαβερές της ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχική υγεία. Ανέφερε ότι η πείρα από τη νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε άλλες χώρες δείχνει πως έχει αυξηθεί η χρήση των ναρκωτικών και ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίησή τους για «ψυχαγωγική» χρήση.

Επίσης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και στη διεθνή πείρα που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο ότι αυτοί οι χώροι ουσιαστικά δίνουν το ελεύθερο σε χρήστες να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε έναν συγκεκριμένο χώρο, με ειδικούς που θα προσέχουν απλά να μην πάθουν overdose, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πραγματικότητα.

Σε όλη την ομιλία της, μέσα από διεθνή παραδείγματα, τόνισε πως τα ναρκωτικά μόνο το κεφάλαιο και την κερδοφορία του ωφελούν και σε καμία περίπτωση την εργατική τάξη και τους αγώνες της – αντιθέτως, αμβλύνουν τις άμυνές της και θολώνουν το μυαλό και την κρίση της.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Και φέτος οι δομές κρατήθηκαν ζωντανές από τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών θα ακουστούν ξανά κάποια συνηθισμένα λόγια από την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο.

Εμείς το μόνο που αξιολογούμε θετικά είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που στηρίζουμε και οι άνθρωποι που συνεχίζουμε να δουλεύουμε στον χώρο των εξαρτήσεων συνολικά.

Γιατί μαζί κρατήσαμε και φέτος ζωντανές τις δομές και, πολύ σημαντικότερο, τις σχέσεις μας, την ανθρωπιά μας.

Παλέψαμε πολύ, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής υποκρισίας, επιστημονικής πενίας των “επιτελείων”, μεταμοντέρνας ελαφρότητας και βαθέματος του ελλείμματος δημοκρατίας – κάτω από τα πλεονάσματα αριστερής φρασεολογίας.

Από εκεί και έπειτα ο δρόμος, όπου ήδη πορευόμαστε, θα είναι μακρύς, γεμάτος πρωτόγνωρες καταστάσεις και ερωτήματα που δεν θα απαντιούνται με τις παλιές ευκολίες.

Όσο πιο σύντομα το υποψιαστούμε όλοι και όλες, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους του».