ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ : Ο Αθλητισμός δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας

Τη δική του θέση στις κεντρικές εκδηλώσεις θα έχει ο Αθλητισμός

 Αναπόσπαστο στοιχείο του Φεστιβάλ αποτελούν και οι αθλητικές του εκδηλώσεις. Έτσι και φέτος, στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ από 14 έως 22 Σεπτέμβρη.

Η ΚΝΕ, μεταδίδοντας παντού το μήνυμα ότι «ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, στο λαό, στους μαζικούς φορείς, στο σχολείο, στο σωματείο και τη γειτονιά ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ιδιαίτερα σήμερα που η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι συνέπειές της στη ζωή των νέων στερούν το δικαίωμα στην άθληση, μετατρέποντάς το σε πολυτέλεια, σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Το Αθλητικό Camp έχει συμβάλει αποφασιστικά ώστε εκατοντάδες νέοι και νέες να έρθουν σε επαφή με τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή, να γνωρίσουν νέα αθλήματα υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων αθλητών και προπονητών. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι μέσα από το Αθλητικό Camp το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προβάλλουν τη Φυσική Αγωγή όχι ως χόμπι, που γενικά είναι καλό να ασχολείται κάποιος, αλλά ως πραγματική ανάγκη του λαού και της νεολαίας.

Η δράση αυτή απλώνεται όλο και περισσότερο από την πλευρά της Οργάνωσης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μέσα από διοργανώσεις που πραγματοποιούνται διαρκώς, δένοντας τον Αθλητισμό με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, καλλιεργώντας και μέσα από αυτόν την αγωνιστική στάση ζωής και τη συλλογικότητα, ενάντια σε κάθε μορφής συμβιβασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν την περίοδο Απρίλη – Μάη, είχαν στο επίκεντρό τους τον Αθλητισμό και στο πλαίσιό τους διοργανώθηκαν δεκάδες τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου κ.ά. με μεγάλη συμμετοχή μαθητών. Παράλληλα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ παίρνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες διοργάνωσης αθλητικών τουρνουά στις γειτονιές, στις σχολές κ.α. Αναδεικνύοντας έτσι τις ανάγκες της νεολαίας, με διεκδικητικό χαρακτήρα για το δικαίωμα σε δωρεάν άθληση σε ποιοτικές οργανωμένες υποδομές, μακριά από επιχειρήσεις, χορηγούς, ντόπινγκ, βία, ρατσισμό, ναρκωτικά.

Φέτος, στο Αθλητικό Camp θα κορυφωθεί αυτή η πολύμορφη δραστηριότητα, η παρέμβαση γύρω από το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση και τη Φυσική Αγωγή. Ο Αθλητισμός και οι υπόλοιπες σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, συνθλίβονται στη σημερινή κοινωνία, που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Το Αθλητικό Camp αναδεικνύει στην πράξη τη σημασία και την αναγκαιότητα της Φυσικής Αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές, συλλογικές αξίες. Η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες αλλά και τους μεγαλύτερους, να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες του Camp αλλά και να επισκεφτούν το στέκι του Αθλητισμού στο τριήμερο του Φεστιβάλ.

Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα του στεκιού του Αθλητισμού φέτος, η Οργάνωση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την εμπειρία από προηγούμενα Φεστιβάλ, με τον πήχη να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα κάθε χρόνο. Άλλωστε, πλέον οι επισκέπτες των κεντρικών εκδηλώσεων αναζητούν το χώρο, παίρνουν μέρος στις δραστηριότητές του, ακούν και συζητούν τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον Αθλητισμό.

Από 14 έως 22 Σεπτέμβρη

Ο χώρος του Αθλητισμού στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένος στην προσφορά και τη δράση του ΚΚΕ στο μέτωπο του Αθλητισμού. Θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ για την προσφορά του Κόμματος στον Αθλητισμό, που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα υπάρχει έκθεση με βιογραφικά στοιχεία κομμουνιστών αθλητών.

Παράλληλα, στο στέκι θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις καθώς και σκακιστικοί αγώνες για όλες τις ηλικίες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών. Φέτος το Camp θα έχει πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες. Από τις 14 μέχρι και τις 22 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια γνωριμίας με αθλήματα, αθλητικά παιχνίδια για μικρές ηλικίες, αναρριχητικές δραστηριότητες σε πεδίο της Αττικής με τη συμβολή εκπαιδευτών και φυσικά ο καθιερωμένος πλέον Λαϊκός Αγώνας Δρόμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ:

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στα νησιά και σε μια σειρά ακόμα από πόλεις της χώρας ταξιδεύει το Φεστιβάλ με σύνθημα «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου.

Αυτές τις μέρες η προφεστιβαλική δραστηριότητα συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις:

— ΚωςΣάββατο 4 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ της Κεφάλου, με τουρνουά μπάσκετ 3on3 και μουσικό πρόγραμμα με μαθητικό συγκρότημα.

— Θάσος, στα Λιμενάρια, στις 9 Αυγούστου, στις Αποθήκες Μεταλλείων, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και παρουσίαση αφιερώματος για το ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

— Ικαρία, στον Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 9 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ από ομάδα της ΚΝΕ. Εκθέσεις με θέμα «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το ψωμί» και «Γιατί γεμίζουν με αντικομμουνισμό τα βιβλία μας;». Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι με το συγκρότημα του Κυριάκου Σταυριανουδάκη. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση βιβλίου και παιδότοπος με escape room.

— Χανιά, στο Λιμανάκι στις Καλύβες, στις 10 Αυγούστου στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρουσίαση συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών Λυκείου, Γυμνασίου Βάμου – Γυμνασίου Βρυσών με θέμα: «Ψάχνουμε την αλήθεια που μας κρύβουν τα σχολικά βιβλία». Προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στους τελευταίους αντάρτες της Ευρώπης, Τζομπανάκη Γιώργο και Μπλαζάκη Σπύρο, που μιλάνε οι ίδιοι για τη ζωή τους. Μεγάλο κρητικό γλέντι.

— Νάξος, στις 11 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Ορέστης Σιώπης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, θα προβληθεί βίντεο του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και θα ακολουθήσουν παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι (με τους Γιάννη Φραντζέσκο – λαούτο/τραγούδι – και Πέτρο Φραντζέσκο – βιολί) και λαϊκό γλέντι από νεανικό συγκρότημα.

— Λιτόχωρο, στις 11 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

— Λήμνος, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 12 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που επιμελήθηκε η ΟΒ Λήμνου της ΚΝΕ και συναυλία από νεανικό συγκρότημα.